Protest inedit al elevilor din Prahova. Acestia se imbraca in negru, din cauza tăierii burselor de merit
Consiliul Judeţean al Elevilor Prahova îndeamnă toţi elevii să poarte, în ultima  săptămână de şcoală din semestrul I (10-14 ianuarie), elemente vestimentare negre, sub formă de protest asupra ordinului de ministru ce prevede modificare pragului bursei de  merit de la 8,50 la 9,50.
De-a lungul timpului, Consiliul Naţional al Elevilor a purtat mai multe negocieri cu  Ministerul Educaţiei şi s-a luptat pentru a putea obţine în mod echital burse pentru toţi  elevii din România care îndeplinesc criteriile de acordare pentru cele patru categorii. 
Astfel, la sfârşitul anului 2020, Consiliul Naţional al Elevilor a obţinut un cuantum minim  al burselor (100 de lei, indiferent de tipul de bursă), iar la începutul anului 2021, fondurile  necesare au fost incluse, pentru prima dată, în Legea bugetului de stat.
 După un an, Consiliul Naţional al Elevilor a obţinut dublarea sumelor din bugetul de stat pentru burse,însemnând peste 1 miliard de lei.
În data de 4 ianuarie, a fost publicat în Monitorul Oficial OME nr. 5870/2021 pentru  aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor, care modifică mai multe aspecte  referitoare la acest subiect, cea mai radicală schimbare fiind mărirea pragului bursei de merit de la 8,50 la 9,50. 
Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a adus, în spaţiul public, o serie de argumente care să susţină modificarea în cauză printre care amintim: mărirea cuantumului minim al burselor şcolare, la presiunile reprezentanţilor elevilor, de la aprox. 500 de milioane la aprox. 1 miliard de lei, precum şi anomalia mediilor de peste 8,50, cauzate de perioada şcolii online în care metodele de evaluare au lipsit cu desăvârşire, generându-se un procent de 54% de elevi de gimnaziu şi liceu care s-au încadrat în acest semestru la beneficiari ai bursei de merit.
 
Cu toate că bursele ar trebui să reprezinte un stimulent educaţional, mărirea pragului bursei de merit la 9,50 ar reduce numărul beneficiarilor cu aproximativ 400.000 de elevi şi este o metodă total inechitabilă şi nedreaptă de a promova performanţa în sistem.
De aceea, Consiliul Judeţean al Elevilor Prahova îndeamnă toţi elevii să se alăture manifestului Consiliului Naţional al Elevilor şi să poarte în această săptămână elemente de vestimentaţie neagră. 
De asemenea, ca formă de protest şi pentru a ne manifesta dezacordul cu privire la astfel de măsuri, nu vom merge la şcoală în prima zi din semestrul al II-lea, care e prima zi de aplicare a noului ordin de ministru.
„Suntem cu toţii martorii unei măsuri lipsite de echitate, care, începând cu semestrul al II-lea al anului şcolar în curs, va lăsa zeci de mii de elevi din judeţ fără burse de merit. 
Este inacceptabil faptul că Ministerul Educaţiei ia asemenea decizii inechitabile şi care, deşi ascunse în spatele unei false tentative de promovare a performanţei  academice, nu aduc nicio schimbare de fond.
 În cazul în care decidenţii nu vor reveni asupra deciziei, anunţăm posibilitatea declanşării unor proteste în faţa instituţiilor cu  activitate relevantă în microsistemul de învăţământ prahovean.”, a declarat Robert 
Avram, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Prahova.
Sursa: Comunicat Consiliul Judeţean al Elevilor Prahova.