Un nou CONCERT SIMFONIC din ciclul  „Integrala lucrărilor simfonice de Richard Strauss”

Filarmonica “Paul Constantinescu” Ploieşti vă invită joi, 26 octombrie, de la ora 19:00 la un nou concert din ciclul “Integrala lucrărilor simfonice de Richard Strauss”, dedicat Zilei Armatei Române şi Zilei Regelui.

Cu maestrul Radu Postăvaru la pupitrul orchestrei şi solistul invitat Horia Maxim – pian, programul se constituie din trei lucrări semnate de Strauss: „Marş Festiv”, „Burlesca” în re minor pentru pian şi orchestră şi Poemul simfonic „Aşa Grăit-a Zarathustra”, celebru în toată lumea pentru partea de început a partiturii, intitulată “Răsăritul”, ce a fost inclusă în coloana sonoră a filmului “Odiseea Spaţială”.

Renumit compozitor şi dirijor german, Richard Strauss a fost un strălucit reprezentant al muzicii programatice, dirijând el însuşi, atât la premiere cât şi mai târziu, de-a lungul carierei, o mare parte din lucrările pe care le-a compus.

„Marşul Festiv” pentru orchestră în Do major, compus de Strauss la vârsta de 24 de ani, este o lucrare ce uimeşte prin grandoare, mai cu seamă că a fost scrisă la o vârstă foarte fragedă. Despre „Burlesca” în re minor pentru pian şi orchestră, numită iniţial “Scherzo” şi compusă la doar 21 de ani, s-a spus nu doar că este “de necântat” din cauza dificultăţii, ci şi că e “scrisă pentru o mână de bărbat”. În timp a ajuns să devină una dintre favoritele pianiştilor iar virtuozitatea, tuşeul şi tehnica impecabilă a lui Horia Maxim, artistul pianist invitat joi, 26 octombrie, vor scoate şi mai mult în evidenţă frumuseţea lucrării.

În partea a doua a Concertului va răsuna celebrul poem simfonic “Aşa Grăit-a Zarathustra”. Partitura cu conţinut programatic şi caracter narativ a fost inspirată de tratatul filozofic cu acelaşi nume al lui Friedrich Nietzsche, lucrare care tratează problema divinităţii într-un mod inedit pentru epoca respectivă, cuprinzând celebra formulare „Dumnezeu a murit” şi vorbind despre “eterna recurenţă a EU-lui”.

Aşadar, seară festivă cu muzica lui R. Strauss, joi, 26 octombrie de la ora 19:00 la Filarmonica “Paul Constantinescu”.

Biletele sunt disponibile atât online, pe www.filarmonicaploiesti.ro, cât şi la Casa de Bilete a Filarmonicii “Paul Constantinescu” Ploieşti şi la Agenţia Teatrală, la preţuri de 20 de lei - întreg, 15 lei - pensionar şi 10 lei - elev şi student.