3 decembrie, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi
     În fiecare an, data de 3 decembrie marcheaza Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, eveniment organizat de Organizaţia Naţiunilor Unite începând cu anul 1992 pentru a promova o mai bună înţelegere a problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilitaţi.
    În 1992 Adunarea Generală a ONU a făcut apel la statele membre să marcheze pe data de 3 decembrie Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilităţi pentru că aceste persoane să fie tot mai mult integrate în societate. (Rezolutia 47/88).
   Astfel, Ziua Internatională a Persoanelor cu Dizabilităţi are ca obiectiv promovarea înţelegerii problemelor legate de dizabilitate şi mobilizarea susţinerii demnitaţii, drepturilor şi bunăstarii persoanelor cu dizabilitaţi.
   Asociaţia de Sprijin a Copiilor Handicapaţi Fizic România – Filiala Prahova marchează acastă zi prin finalizarea implementării proiectului: ,,Empatie, joc, culoare", care a fost finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Ploieşti, un program coordonat la nivel naţional de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România - FFCR, finanţat de Lidl Romania şi implementat la nivel local de Fundatia Comunitara Prahova.
   Proiectul  ,,Ematie, joc, culoare”a venit în ajutorul copiilor cu dizabilitaţi a căror dificultăţi emoţionale şi comportamentale interferează cu funcţionarea normală de zi cu zi, prin oferirea de programe educative si activitati recreative. Am desfaşurat activităţi care să fie pe placul beneficiarilor direcţi, adică al copiilor. 
    Nevoile de educaţie, socializare şi dobândire a autonomiei acestor copii cu dizabilitaţi sunt stringente, deoarece întârzierea, amânarea sau ignorarea acestora duce la izolarea în familie sau in instituţii. Consecinţa directă este regresul sever al diverselor componente ale personalităţii lor cu efecte resimţite în familie, comunitate şi societate. Scoaterea din mediul lor, precum si largirea cercului de cunostinte, le va crea un sentiment de utilitate care va contribui la cresterea increderii in propriile lor forte. 
  Responsabilizarea comunităţii se poate defini prin creşterea şi diversificarea tipurilor de servicii educaţionale, sociale, de sănătate etc., prin intensificarea acţiunilor de accesibilizare a mediului fizic, îndeosebi, prin schimbarea atitudinilor negative în atitudini pozitive, de suport şi încurajare şi altele.
   Fiecare zi a anului face câte un pas spre conştientizare şi implicare .
Sursa:Comunicat de presa  ASCHFR-Filiala Prahova
Foto ilustrativ