Incendiu de la Spitalul Movilă. Bogdan Nica, manager Spitalul Judeţean Prahova.” Nu de la instaţia de oxigen s-a produs incendiul, ci de la o defecţiune fie de la un aparat, un pulsoximetru” (video)
 
La câteva ore după incendiul de la Spitalul Movila din Ploieşti (detalii AICI) în curtea interioară a Spitalului Judeţean de Urgenţă Prahova, managerul instituţiei medicale (Bogdan Nica) şi Şefa Secţiei de Boli Infecţioase Copii, (dr. Lucia Ramona Vasile)  au susţinut o conferinţă de presă.
 În cadrul acesteia, doctorul a spus că incendiul nu s-a produs din cauza instalaţiei de oxigen, instalaţia fiind modernizata de curând.
Principalele declaraţii:
„Regret enorm ce s-a întâmplat şi mă consider principalul vinovat”
” Nu de la instaţia de oxigen s-a produs incendiul, ci de la o defecţiune fie de la un aparat, un pulsoximetru, fie patul a fost mişcat, bolnavul era foarte agitat, a mişcat patul şi probabil s-a produs o scânteie. Într-o atmosferă cu încărcătură mare de oxigen s-a produs incendiu. Este un risc asumat când tratezi cu cantitate mare de oxigen, orie scânteie sau chiar spontan, spun specialiştii, se poate aprinde oxigenul. Infirmieră, în timp ce încerca să-I pună masca pacientului care era foarte agitat, a mişcat patul, a apărut o flamă, colega ei a venit cu un extinctor a stins imediat costume, apoi au intervenit cu extinctoarele în salon. A venit şi ISU şi incendiul s-a stins în zece minute. Practic a fost localizat la un singur salon”.
Bogdan Nica despre demisia sa:
„Este o decizie personală pe care o voi lua în cursul zilei de azi. Până atunci, trebuie să răspund în faţa organelor de anchetă, nu plec din faţa unei nenorociri”.
Posibil scurtcircuit produs la o priză, ar fi cauza incendiului
 
Bogdan Nica a arătat presei procesul verbal al ISU Prahova, proces încheiat în urma incendiului.
În acesta se precizează că este vorba despre un posibil scurtcircuit produs la o priză.
„Dânşii opinează, fără să aibă părere definitivă, că se pare că, mişcându-se un pat, s-a atins o priză din perete şi probabil acolo s-a produs un scurtcircuit”.
 
Despre amenda luată de spital pentru neîndeplinirea condiţiilor de autorizare împotriva incendiilor.
„Amenda s-a luat în luna februarie a acestui an pentru faptul că din 2014 acest spital nu a îndeplinit condiţiile de autorizare. Noi am primit buget de la Consiliul Judeţean, pentru că de la Ministerul Sănătăţii în anul de graţie 2021 am primit zero lei, şi imediat ce am primit bugetul, am început procedurile prealabile. Suntem deja cu avize pe 3 corpuri, iar în 30-40 de zile şi secţia exterioară de Boli Infecţioase va primi autorizaţia definitivă de securitate la incendiu. 
La controlul ISU din februarie, la Boli Infecţioase nu s-au găsit nereguli de niciun fel, dar... s-au găsit nereguli în ceea ce privete numărul de extinctoare, pe care l-am remediat.
La Boli Infecţioase nu mai era nimic de remediat. Era secţia noastră fanion, unde erau cel mai bine trataţi bolnavii şi avea toate verificările” 
Semnal de alarmă tras de Bogdan Nica
„Spitalul Judeţean funcţionează cu jumătate din Unitatea de Primiri Urgenţe pe post de Terapie (AŢI – n.r.) Covid. Şi nu numai Spitalul Judeţean, ci şi Pantelimon, S. Ioan, multe spitale din România, pentru că avem capacitatea de a-I trata. Dar asta am dezvoltat-o cu investiţii, cu nervi, cu eforturi foarte mari. Noi ne-am depăşit cu mult capacitatea asumată prin ordin de ministru. Cât poate Judeţeanul să ducă? 150 de bolnavi. Am 240! Şi încă mai fac o secţie. Cred că şi alte spitale ar trebui să deschidă zone Covid, măcar pentru pacienţi cu forme medii. Măcar de aceştia să ne degreveze şi atunci ne concentrăm pe paturile rămase. Şi mai e problem. O spune de-a dreptul: Fac tot posibilul să nu ajungem în situaţia în care au ajuns alte spitale, să avem – Doamne fereşte – incidente sau accidente, cu toate că, în ţara asta, niciodată nu ştii ce se va întâmpla. Ajung la un moment dat şi depăşesc normativul şi capacitatea instalaţiei de oxigen care este nouă şi de capacitate mare. Şi astăzi aşteptăm cu sufletul la gură încă un camion de oxigen, pentru că se consumă foarte mult” a spus managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Prahova, în emisiunea” Actualitatea Live”, vezi emisiunea AICI
Tragedia se poate repeta în oricare spital din ţară
„În toate spitalele din România, pentru că suntem cu mult peste capacitatea asumată în planul de rezilienţă, am fost puşi – noi managerii şi colegii care tratează bolnavii – în următoarea situaţie: fie respectăm planul de rezilienţă, ne ferim de incendii şi asigurăm un consum de oxigen care să nu se disipe în aer, şi atunci bolnavii ar fi rămas în curte sau tratăm bolnavii menţinând aceste norme transmise de Minister” a mai completat, Bogdan Nica.
 
Declaraţii Şefa Secţiei de Boli Infecţioase Copii, dr. Lucia Ramona Vasile. 
 
     „Noi suntem stupefiaţi că s-a putut întâmpla aşa ceva. Suntem după luni de zile de funcţionare la capacitate maximă.
 Întotdeauna bolnavii au fost îngrijiţi şi oricare dintre dumneavoastră dacă îmi permiteţi s-o spun, dacă aţi avea pe cineva din familie, cred că prima dată aţi solicita să fie internat la Infecţioase.
Ne-am dat silinţa şi totdeauna am răspuns la telefoane, am dat relaţii la aparţinători.
 Nu cred că trebuie să fim puşi la zid, ne dăm toată silinţa şi am făcut toate eforturile. Managerul ne-a fost întotdeauna aproape.
Am făcut acolo un nucleu de oameni şi cred că ar trebui să continue echipa aceea până vom scăpa măcar de acest val şi dacă va mai veni altul”