Incendiu la Spitalul de boli infecţioase Movila din Ploieşti. ISU Prahova a declanşat scenariul roşu de intervenţie.(foto-video)
 
În această dimineaţă, în jurul orei 4.00, la spitalul suport Covid Movila  din Ploieşti a izbucnit un incendiu.
 Incendiul s-a manifestat la parter pe o suprafaţă de 20 mp, fără flacără cu degajare de fum.
Doi pacienţi (bărbaţi) în vârstă de 74 şi 75 de ani au murit.
ISU Prahova a pus în aplicare Planul Roşu Judeţean.
16 persoane au fost evacuate şi transportate la SJU Ploieşti.
La faţa locului au fost mobilizate 6 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 1 desc şi 20 ambulanţe Smurd şi S.A.J. cu 57 de pompieri militari.
 Pe secţie erau 21 de pacienţi, 16 au fost evacuaţi, 3 au refuzat transportul şi cele 2 care au decedat.
O infirmieră care se afla în salon să îngrijească cei doi pacienţi a suferit arsuri pe 40% suprafaţă corporală, fiind transportată la la Spitalul Floreasca din Capitală.
Raed Arafat a declarat că spitalul era recent renovat şi că ancheta pompierilor va stabili cauza incendiului.
La faţa locului au ajuns secretarul de stat, Raed Arafat şi primarul mun. Ploieşti, Andrei Volosevici. 
Raed Arafat a declarat că spitalul era recent renovat şi că ancheta pompierilor va stabili cauza incendiului.
Secţia nu avea aviz împotriva incendiului.
„Secţia nu avea autorizaţie de incendiu. Eram în curs de obţinere. Cererea pentru autorizaţia de incendiu a fost depusă de două luni, pentru că s-au refăcut instalaţiile electrice şi de oxigen”.
Secţia a fost modernizată în urmă cu doi ani şi ceva, iar la controlul din februarie ISU nu a descoperit nimic. „Anul trecut s-a schimbat alimentarea cu oxigen de la butelii, pe rampe, pentru a elimina orice risc. Nu existau prelungitoare, nici tuburi de oxigen. ISU nu a găsit nereguli, nu erau nereguli aici (...) O autorizaţie la un incendiu nu ne fereşte de incendiu, ci arată doar că respectăm nişte norme”, declarat Bogdan Nica, managerul Spitalului Judeţean Prahova.
 „Posibil o defecţiune la un pulsoximetru sau alt aparat medical. A fost un incendiu care s-a extins în câteva secunde la infirmieră, incendiul a fost lichidat foarte repede, în 12 minute”. Salonul avea şi uşă spre exterior, făceam exerciţii regulat. Am avut 387 de pacienţi la un moment dat şi nu s-a întâmplat absolut nimic. Tocmai de aceea sunt mirat, avem cel mai bun personal aici, se respectau toate regulile.
Niciun spital din Prahova nu e în regulă, pentru că trebuie investiţii foarte mari.
De când am venit încerc să aduc lucrurile pe un făgaş normal. Instalaţia electrică e nouă, de doi ani de zile. Nu am avut niciun fel de problemă în ultimul an”, a mai completat Bogdan Nica.
Incendiul ar fi pornit de la mişcarea unui pat.
„Erau 2 pacienţi în salon pe ventilaţie non invazivă. În salon era o asistentă şi o infirmieră, asistenta ieşise iar infirmieră a rămas acolo şi în momentul în care a mişcat un pat s-a declanşat incendiu. Din ce înţeleg, salonul avea senzori de oxigen. ”, a declarat Raed Arafat.
De asemenea, Arafat a arătat că s-a luat decizia ca celelalte pavilioane ale secţiei să nu fie evacuate, pentru că nu au fost afectate de eveniment. 
Revenim cu detalii...
 
Foto:ISU Prahova
Video:ISU Prahova, Sorin Barbu  si cititor Info Ploiesti City