LA MULTI ANI, GRECIA. 28 octombrie: Ziua Naţională a Greciei.Mesajul Uniunii Elene din România cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a Republicii Elene, 28 octombrie 1940 (foto)

Marele NU este, ca şi 25 martie (Ziua Naţională a Greciei), una dintre cele mai importante sărbători naţionale ale grecilor.

Cunoscută şi sub denumirea de „Ziua demnităţii", sărbătoarea îi comemorează pe cei care au murit în timpul luptei anti-fasciste. Este ziua in care, in 1940, Mussolini i-a dat ultimatum premierului grec Ioaniss Metaxas de a permite trecerea trupelor italiene prin Grecia; altfel avea de infruntat razboiul. Premierul grec a raspuns printr-un categoric Oxi (NU).

La nici doua ore, Grecia era atacata, intrand astfel in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Abia în urmãtorul an, în luna mai, poporul s-a eliberat.

De atunci, toatã Grecia sãrbãtoreste "Ziua demnitãtii", comemorand eroii cazuti in lupta antifascista.

Marele NU este legat de răspunsul negativ pe care primul ministru elen Ioannis Metaxas l-a dat guvernului italian care solicita intrarea în Grecia şi ocuparea de poziţii strategice. Răspunsul primului ministru grec a rămas în istorie: „Deci acesta înseamnă război". „Imediat ce s-a dat publicităţii decretul mobilizării, toţi cei care erau apţi de luptă din satele şi oraşele Eladei s-au îndreptat către unităţile lor, iar reacţia tuturor faţă de invazia italiană a fost exprimată printr-un «NU» răspicat.

În dimineaţa zilei de 28 octombrie s-a anunţat mobilizarea generală şi unităţile militare se îndreptau spre front", se menţionează pe site-ul comunităţii greceşti din Constanţa. După acest moment, Grecia a intrat în cel De-al Doilea Război Mondial. Pe lângă italieni, grecii au fost nevoiţi să înfrunte şi ofensiva germană din 1941.

„Poporul şi armata elenă trebuiau să facă faţă unui alt adversar mai puternic: Germaniei lui Hitler care, înainte de a ataca Uniunea Sovietică, a considerat că este nevoie să cucerească Balcanii. Şi astfel, în zorii zilei de 6 aprilie 1941, ambasadorul german în Grecia prezintă primului ministru grec, Alexandros Korizis (Ioannis Metaxas murise la sfârşitul lui ianuarie 1941), o comunicare diplomatică cu reproşuri stereotipe ale celui de-al treilea Reich şi care, în esenţă, era o declaraţie de război împotriva Greciei", precizează sursa mai sus amintită.

Se organizeaza parade militare si manifestatii cultural-artistice, iar traficul este oprit. Orasele de coasta organizeaza parade navale insa cel mai mult se sarbatoreste in Atena si Salonic.

In acesta din urma mai cu seama pentru ca este o tripla sarbatoare: ziua Sfantului Demetrios- patrounul orasului, ziua in care a iesit de sub dominatia otomana si nu in ultimul rand, Ziua marelui Nu.

Pentru Grecia aceasta zi are, pe langa insemnatatea istorica, o imporanta morala aparte

. Aminteste de valorile elene si, dintre toate, cel mai mult, de demnitate.

Sursa:https://romedia.gr/grecia/cultural/6043-28-octombrie-ziua-marelui-nu-.html