Poliţiştii din Ploieşti au discutat cu cetăţenii, privind infracţiunile de înşelăciune prin metoda ,,SITE-URI DE COMERŢ ONLINE”
BANII RĂMÂN ÎN CONTUL TĂU DACĂ NU DIVULGI CVV ŞI PIN!
 
Acesta a fost mesajul poliţiştilor prahoveni pe care l-au transmis cetăţenilor în cadrul campaniei de prevenire. 
 
Ieri, 30 septembrie a.c., poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu poliţiştii municipiului Ploieşti au discutat cu cetăţenii, privind infracţiunile de înşelăciune prin metoda ,,SITE-URI DE COMERŢ ONLINE”. 
 
Având în vedere faptul că acest gen de fapte a luat amploare, creând din ce în ce mai multe victime, poliţiştii au urmărit pregătirea antivictimală a cetăţenilor. 
 
În cazul infracţiunilor de înşelaciune prin metoda ” Site-uri de comerţ online”, infractorii contactează  persoanele fizice care oferă spre vânzare diferite produse pe site-urile de comerţ online (ex. Olx, Publi24, Okazii, etc.). 
 
Discuţiile se poartă, de regulă, prin intermediul aplicaţiei WhatsApp. Aceştia pretind că sunt interesaţi de achiziţionarea produsului din anunţ, poartă o scurtă negociere (de cele mai multe ori, conversaţia are multe greşeli gramaticale), pentru ca la final, să anunţe vânzătorul că produsul a fost deja achitat în avans.
 
Infractorul îi trimite victimei un link (Exemplu: https://olxro – payment.site/ 
https://fancourier-g.com/, etc.) cerându-i acesteia să îl acceseze pentru a  primi contravaloarea produselor expuse spre vânzare.
 
Prin intermediul link-ului, infractorii încearcă să colecteze credenţialele utilizatorilor (datele cardului bancar, inclusiv codul CVV/CVC, date personale, soldul contului, etc.). Odată obţinute aceste date, aceştia le folosesc ulterior  în efectuarea unei tranzacţii online.
 
Pentru a nu deveni victime ale infracţiunii de înşelăciune, poliţiştii recomandă:
 
Verificaţi cu atenţie adresa paginii web pe care vi se solicită datele personale!
 
Evitaţi deschiderea unor link-uri/ataşamente din email-uri/sms-uri nesolicitate!
 
Purtaţi discuţii cu cumpărătorul doar pe chat-ul site-ului de cumpărături online pentru a putea fi ajutaţi în caz de fraudă! Nu acceptaţi să mutaţi discuţiile pe aplicaţii de socializa sau pe altă platformă!
 
Folosiţi carduri bancare pentru cumpărături online care oferă servicii suplimentare de siguranţă a plăţii (cod unic primit prin mesaj pe telefon, aprobarea tranzacţiei printr-o aplicaţie instalată pe telefonul mobil, utilizarea unui procesator de plăţi cunoscut )!
 
Verificaţi ofertele primite! Nu vă grăbiţi să acceptaţi orice promoţie care sună atractiv! Poate fi o încercare de fraudă!
 
Pentru cumpărături online de la persoane fizice, folosiţi serviciul „Livrare cu plata ramburs” împreună cu serviciul „Livrare cu verificare”.
 
Pentru primirea unei sume de bani în contul bancar, nu sunt necesare datele cardului bancar! Sunt necesare doar contul IBAN al persoanei care urmează să primească suma de bani şi numele acesteia! 
 
Prin introducerea şi validarea unui cod de tip ”3D-SECURE” primit din partea băncii, dumneavoastră aprobaţi efectuarea unei plăţi, nu încasarea unei sume de bani în contul propriu!
 
 
Dacă cineva încearcă să vă înşele,
SUNAŢI LA 112