Personalitati elene importante au fost participat  la „ALFABETUL CONVIEŢUIRII” PLOIESTI 2021
 
UNIUNEA ELENĂ DIN ROMÂNIA a organizat în perioada 24-26 septembrie 2021 la Ploieşti proiectul intercultural cu titlul „ALFABETUL CONVIEŢUIRII”, care s-a aflat sub semnul „Grecia 200” şi a fost dedicat împlinirii a 200 de ani de la izbucnirea Revoluţiei de la 1821. Parteneri ai festivalului au fost Primăria Municipiului Ploieşti şi Filarmonica „Paul Constantinescu” din aceeaşi localitate.
Menit să încurajeze dialogul intercultural, proiectul a debutat în data de 24 septembrie cu ceremonia deschiderii vernisajului EXPOZIŢIEI DE PORTRETE ALE UNOR PERSONALITĂŢI ELENE CARE AU JUCAT UN ROL ÎN ISTORIA ROMÂNILOR, DIN ANTICHITATE PÂNĂ ÎN ZILELE NOASTRE, şi a continuat timp de trei zile cu un regal de muzică şi dansuri.
Expoziţia urmăreşte să redea într-un mod cât mai strălucit lupta de independenţă începută pe pământul Principatelor Române cât şi strânsele relaţii eleno-române existente de-a lungul timpului.
Evenimentul, iniţiativă a celor mai reprezentative organizaţii greceşti din România, se desfăşoară sub îngrijirea domnului prof. univ. dr. habil. Tudor Dinu de la Universitatea Bucureşti şi sub egida Ambasadei Republicii Elene în România. Manifestare itinerantă, a fost expusă la Bucureşti, în aer liber sau găzduită de instituţii reprezentative precum Palatul Parlamentului, Ambasada Republicii Elene în România, Academia Română etc. În perioada următoare va putea fi găsită şi în alte oraşe din România, în special acolo unde există comunităţi elene importante. 
În prezent, poate fi vizitată în perioada 24-30 septembrie 2021 în Sala Coloanelor a Palatului Culturii din municipiul Ploieşti, al doilea mare oraş care o adăposteşte.
La invitaţia Uniunii Elene din România ne-au făcut bucuria de a ne fi alături personalităţi ale vieţii politice, sociale şi culturale româneşti şi elene: E.S. doamna Sofia Grammata – Ambasadorul Republicii Elene în România, domnul Amet Aledin – Subsecretar de Stat – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, domnul Daniel Nicodim – viceprimarul municipiului Ploieşti, domnul Ioannis Kontzias – primarul localităţii Istiaia-Aidipsos din Insula Evia (Grecia), domnul Ioannis Livitsanos – viceprimarul municipiului Lefkada din Creta, (Grecia), deputaţi ai minorităţilor etnice, domnul Vlad Mateescu – directorul Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploieşti, preşedinţi ai comunităţilor Uniunii Elene din România, reprezentanţi ai celor 45 ansamblurilor participante, mass media etc.
 
Foto:Mihail Oprescu