Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane – 30 iulie
În perioada 26 – 30 iulie 2021, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) organizează o serie de activităţi preventive dedicate marcării Zilei Mondiale Împotriva Traficului de Persoane – 30 iulie.
Prin cele 15 Centre Regionale ale sale, A.N.I.T.P. derulează la nivel naţional activităţi de informare şi sensibilizare destinate publicului larg şi categoriilor vulnerabile în: case de tip familial, centre de plasament, centre de primire în regim de urgenţă, adăposturi de noapte pentru copiii străzii, centre de zi, tabere pentru copii, centre comerciale, zone şi străzi aglomerate, aeroporturi, staţii de metrou, hoteluri, pensiuni şi ştranduri.
Mesajele anti-trafic sunt transmise şi în mediul online prin intermediul reţelelor de socializare, la radio turiştilor de pe litoral ori în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2021.
În acest context, la data de 30 iulie, Centrul Regional Timişoara al ANITP şi Asociaţia LOGS-Grup de Iniţiative Sociale lansează campania „SUPORT” în vederea îmbunătăţirii şi susţinerii procesului de identificare a victimelor potenţiale şi reducerii cererii pentru traficul de persoane.
Campania "SUPORT" (Susţinere, Umanitate, Preţuire, Opţiune, Rezilienţă, Toleranţă) se va derula în perioada iulie 2021 – iulie 2022, în  judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin sub sloganul „Cere ajutor! Fii un ajutor!” şi îşi propune:
1. informarea persoanelor vulnerabile care locuiesc sau prestează servicii în stradă, cu privire la riscurile şi drepturile acestora;
2.  identificarea unor noi cazuri, acordarea asistenţei şi monitorizarea acestora; 
3. sensibilizarea publicului larg cu privire la categoriile vulnerabile şi riscurile la care sunt supuse.
 
Informaţii de background: 
Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în anul 2013, pentru a fi marcată la data de 30 iulie a fiecărui an. 
Această zi reprezintă o chemare la acţiune pentru a contracara acest fenomen prin descoperirea traficanţilor şi abuzatorilor, protejarea copiilor vulnerabili, a femeilor şi bărbaţilor împotriva exploatării, precum şi prin sprijinirea şi reabilitarea victimelor.
Potrivit datelor statistice, 77,7% din victimele traficului de persoane identificate în anul 2020 erau de sex feminin, iar 42,8% erau minore. În ceea ce priveşte modul de exploatare, în cursul aceluiaşi an, 72% au fost exploatate sexual, 15,8% prin muncă, 6,2% au fost exploatate prin obligarea la cerşetorie, iar 0,2% au fost obligate la comiterea de furturi.
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, îndeplinind rolul de raportor naţional.