Radiaţii pe platforma fostei Rafinării Astra din Ploieşti
Vineri după amiază, pe platforma fostei rafinării Astra din Ploieşti, Poliţia şi ISU Prahova au fost sesizate în legătură cu faptul că în acea zonă ar exista o sursă radioactivă.
Primele măsurători realizate la faţa locului au indicat prezenţa unor radiaţii de cobalt, limita de radioactivitate fiind depăşită.
Sursa radiaţilor a provenit de la o o antenă tip paratrăsnet, sursa a fost izolată pe o suprafaţă de aproximativ 80 mp.
 Din fericire, în apropiere nu există locuinţe, populaţia nefiind în pericol.
ISU Prahova a mobilizat o Unitatea Specială pentru Intervenţii în Situaţii de Urgenţă (USISU) de la Ciolpani, care a trimis un echipaj CBRN (chimic, radiologic, biologic, nuclear).
 
Comunicat ISU Prahova:
” Un echipaj de la USISU Ciolpani împreună cu o autospecială de prima intervenţie şi comanda din cadrul ISU Prahova s-au deplasat pe amplasamentul Rafinăriei Astra în urma unei solicitări ca urmare a prezenţei unei surse radioactive provenită de la o antenă tip paratrăsnet. În urma măsurătorilor executate s-a constat că limita de radioactivitate a fost depăşită, motiv pentru care sursa a fost izolată pe o suprafaţă de aproximativ 80 mp.
Nu este pericol pentru populaţie având în vedere că nu sunt locuinţe în apropiere. Totodată, s-a făcut solicitare pentru autoritatea competenţă în astfel de situaţii, respectiv Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare în sensul recuperării sursei.”
 
Agenţii de pază a unei firme private au anunţat Poliţia.
 
Comunicat IJP Prahova:
 
„La data de 14 mai a.c., poliţiştii Secţiei de Poliţie nr. 4 Ploieşti au fost sesizaţi de către agenţii de pază ai unei societăţi comerciale cu privire la faptul că un paratrăsnet cu înălţimea de 30 de m, care ar avea în vârf un element radioactiv (cobalt), nu mai este la locul lui, existând posibilitatea ca acesta să fie sustras sau căzut.
La faţa locului s-au aflat (şi) echipe de specialişti ISU Prahova, SIAS CBRN, DSP Prahova, Garda de Mediu, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, o echipă complexă de cercetare, precum şi poliţişti din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase.
 În cauză a fost deschis dosar penal conform art. 345 din Codul Penal.
Materialul contaminat (cutie de protectie de aprox. 20/20 cm) a  fost ridicat de  catre echipa Biomedica Ploiesti si depozitat. S-au efectuat masuratori care au stabilit ca nu mai sunt radiaţii.
Materialul contaminat va fi preluat de echipa IFIM.
 
Foto cu caracter ilustrativ