Soldaţii căzuţi în Primul Război Mondial au fost comemoraţi, la Tabla Buţii.

Soldaţii căzuţi în Primul Război Mondial au fost comemoraţi duminică, pe 6 august, la Tabla Buţii, acolo unde, în 1916, se dădeau lupte sângeroase locul unor lupte sângeroase între armata română şi cea germană.

Ceremonia de duminică a inclus o slujbă religioasă, onorul militar, o defilare militară, depuneri de coroane, alocuţiuni, dar şi un program artistic şi survolul aviatic. La manifestări au participat, ca de fiecare dată, oficialităţi din mai multe judeţe, Prahova fiind reprezentată, anul acesta, de preşedintele Consiliului Judeţean, Bogdan Toader, prefectul Mădălina Lupea, şi parlamentari de Prahova precum Laura Moagher şi Rodica Paraschiv. "Ne-am adunat şi anul acesta, pe 6 august, la Cimitirul Eroilor de la Tabla Buţii, loc de o importanţă istorică şi strategică deosebită, aici fiind un punct de întâlnire între provinciile româneşti-Muntenia şi Transilvania. A devenit o tradiţie să ne amintim în fiecare an de ostaşii români care s-au jertfit în primul Război Mondial pentru ca noi, astăzi, să trăim cu demnitate şi onoare în ţara noastră.
Atunci, pe aceste locuri, s-au purtat lupte grele ca armata germană să fie respinsă şi în cele din urmă înfrântă.
Fie ca, măcar o dată pe an, să-i înviem în memoria noastră, amintindu-ne cum au răspuns la chemarea ţării şi cu câtă vitejie şi-au îndeplinit sfânta datorie- până la sacrificiul suprem. Nu trebuie să uităm că au plecat dintre ai lor oameni obişnuiţi şi s-au ridicat la cer Eroi ai Neamului", a declarat Bogdan Toader, preşedintele CJ Prahova.
Evenimentul a fost organizat de Primăria Ceraşu şi Consiliul Judeţean Prahova şi este o tradiţie la Tabla Buţii, un loc cu o semnificaţie deosebită încă din Antichitate, când a devenit zonă de traversare a Carpaţilor, pentru ca ulterior să fie punct de frontieră între Ţara Românească şi Transilvania. Este evident că locul s-a dovedit de o deosebită importanţă strategică, aşa explicându-se cele petrecute aici, în 1916.
În prezent, la Tabla Buţii există un cimitir declarat monument istoric, în care se află soldaţii căzuţi în luptele date aici, în Primul Război Mondial.
Recent, Consiliul Judeţean Prahova a alocat 80.000 de lei pentru începerea unor lucrări în zona Tabla Buţii, din nordul judeţului,, una care, în ciuda însemnătăţii sale, este încă destul de greu accesibilă. CJ şi Primăria Ceraşu au demarat un proiect în parteneriat, care propune reabilitarea drumului de acces, reabilitarea împrejmuirii de la cimitir, afectată în urma unor alunecări de teren, şi amenajarea unei tribune. Lucrările ar putea continua şi anul viitor, în pregătirea zonei pentru evenimentele prilejuite de sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire.

Sursa: http://www.actualitateaprahoveana.ro/editia-electronica/stiri-locale/comemorare-la-tabla-butii-in-cinstea-soldatilor-cazuti-in-primul-razboi-mondial-foto-18618