Buletin informativ ISU Prahova 9-12 aprilie 2021. Incendiu violent la o casă din Scorţeni. Foto şi video
 
Potrivit ISU Prahova, duminică seară, în localitatea Scorţeni o casă particulară a fost cuprinsă de flăcări duminică seară. Incendiul a fost violent şi se manifesta generalizat la sosirea echipajelor de intervenţie.
Au ars acoperişul şi toate bunurile din interiorul casei. Potrivit ISU Prahova, focul a pornit de coşul de fum.
Tot în noptea de duminică spre luni, un incendiu violent a izbucnit autoturism din satul Gheaba, localitatea Măneciu. Autoturismul era parcat, iar flăcările s-au propagat cu repeziciune şi la un alt turism parcat în apropiere. Cel mai probabil, incendiul a pornit de la un cablu electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolaţia deteriorată ca urmare a unei acţiuni mecanice ori fizice. Pompierii prahoveni au acţionat cu o maşină de stingere pentru localizarea şi lichidarea incendiului, soldat doar cu pagube materiale.
108 misiuni ale ISU Prahova în week-end:
În perioada 09 - 12 aprilie, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea unui număr de 108 misiuni, din care 31 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă, 71 urgenţe medicale şi 6 alte misiuni. Echipajele de salvatori au acţionat pentru stingerea a 6 incendii, 9 arderi necontrolate (incendii de vegetaţie uscată), precum şi în alte 15 intervenţii în sprijinul comunităţilor, cum ar fi: deblocare persoane din locuinţe, salvare animale etc. 70 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.
Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 11 accidente rutiere, în urma cărora 3 adulţi au fost transportaţi la spital.
În săptămâna 04 – 11 aprilie, Inspecţia de Prevenire a desfăşurat 20 de activităţi de informare şi acţiuni de control şi de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor, la societăţi care depozitează şi comercializează azotat de amoniu, unităţi de învăţământ şi alte obiective.
Pe timpul desfăşurării acestor acţiuni au fost depistate 95 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, din care 29 au fost soluţionate pe timpul activităţilor. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat un număr total de 81 avertismente şi 14 amenzi în cuantum de 8000 lei. Cu ocazia controalelor, au fost organizate şi desfăşurate 25 de instruiri la care au participat 88 de persoane.
În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situaţii pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerinţelor de securitate.
În ultimele 72 de ore, pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 9 incendii de vegetaţie uscată. Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 3 ha vegetaţie uscată.
 
Misiuni relevante
 
O locuinţă din localitatea Scorţeni a fost mistuită de flăcări, în urma unui incendiu care a izbucnit duminică seara, în jurul orei 20:51. La locul evenimentului au fost mobilizate 2 autospeciale de stingere, care au acţionat pentru localizarea, lichidarea şi înlăturarea efectelor negative generate de incendiu. La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta violent şi generalizat la întreaga locuinţă pe o suprafaţă de aproximativ 100 mp, cuprinzând acoperişul, mobilierul, aparatura electrică şi electronică. Incendiul a pornit din cauza unui coş de fum amplasat ori neprotejat termic faţă de materiale combustibile. Din fericire, toate persoanele au părăsit locuinţa la timp, fără a fi rănite.
 
Un incendiu violent a izbucnit în miez de noapte, în jurul orei 03:38 la un autoturism din satul Gheaba, localitatea Măneciu. Autoturismul era parcat, iar flăcările s-au propagat cu repeziciune şi la un alt turism parcat în apropiere. Cel mai probabil, incendiul a pornit de la un cablu electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolaţia deteriorată ca urmare a unei acţiuni mecanice ori fizice. Pompierii prahoveni au acţionat cu o maşină de stingere pentru localizarea şi lichidarea incendiului, soldat doar cu pagube materiale.