IJP PRAHOVA.PERCHEZIŢII LA PERSOANE BĂNUITE CĂ AR FI SOLICITAT INDEMNIZAŢII DE SPRIJIN, PE BAZA UNOR CONTRACTE FICTIVE
 
Astăzi, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Prahova, cu sprijinul poliţiştilor Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, au efectuat 13 percheziţii, la persoane bănuite de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătura privată şi uz de fals. 11 mandate de aducereau fost puse în executare. 
 
Percheziţiile au fost desfăşurate atât la sediul unei societăţi comerciale, cât şi la domiciliile persoanelor bănuite de comiterea faptelor, respectiv 9 percheziţii în judeţul Prahova şi două în Bucureşti.
 
Din cercetări a reieşit că, în perioada ianuarie-februarie 2021, persoanele bănuite ar fi încheiat contracte fictive de drepturi de autor cu o societate comercială. În baza acestor contracte, ar fi solicitat acordarea indemnizaţiei de sprijin, pentru întreruperea activităţii, ca urmare a restricţiilor dispuse pentru limitarea efectelor pandemiei de COVID-19. 
 
De asemenea, acestea ar fi depus electronic documente, prin care atestau în mod fictiv obţinerea unor venituri bazate pe cesionarea drepturilor de autor cu privire la activităţi de interpretare artistică, în cadrul unor evenimente contractate de societatea implicată. 
 
Fiecare solicitant ar fi întocmit şi o declaraţie pe propria răspundere, cu privire la veridicitatea datelor referitoare la obţinerea de venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe şi imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea pe durata stării de alertă.
 
Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat este de aproximativ 53.000 de lei.
 
Urmare a activităţilor desfăşurate de poliţişti, s-a împiedicat cauzarea unui prejudiciu suplimentar de aproximativ 49.000 de lei.
 
Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. 
 
Cercetările continuă, în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale, sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti.