De Ziua Internaţională a Sindromului Down, Special Olympics România vă provoacă să purtaţi ŞoseteDesperecheate şi să premiaţi Campionii

De Ziua Internaţională a Sindromului Down (duminică, 21 martie), #FiiSocksy, poartă şosete desperecheate şi Premiază, printr-o donaţie, un Campion! Aceasta este provocarea Special Olympics România, pentru a celebra faptul că suntem diferiţi.

De ce şosete desperecheate? La microscop, cromozomii arată ca nişte şosete colorate! Iar unii dintre noi au o „şosetă” în plus, aşa cum este cazul celor cu Sindrom Down. Pentru a sărbători abilităţile şi potenţialul persoanelor cu Sindrom Down, Special Olympics România vă invită să postaţi duminică, 21 martie, şi luni, 22 martie, fotografii cu şosete desperecheate cât mai colorate pe conturile de social media cu hashtag-urile #FiiSocksy, #sindromdown şi #specialolympicsromania şi să donaţi 21 de lei https://specialolympics.ro/implica-te/doneaza/ pentru a PREMIA UN CAMPION.

În paralel cu campania de premiere a unui Campion, Special Olympics România a derulat şi o campanie de conştientizare a Sindromului Down în şcolile partenere ale programului Şcoala Generaţiei Unificate. S-au alăturat campaniei 60 de şcoli de masă şi şcoli speciale din şase judeţe (Bucureşti, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Bistriţa şi Constanţa) ai căror elevi vor purta în zilele de 21 şi 22 martie şosete desperecheate, dar şi organizaţii şi asociaţii partenere din toată ţara.

La Special Olympics România, incluziunea se face în primul rând prin sport. Fiecare competiţie Special Olympics se încheie pentru BRAVI pe podium – cu o medalie, o diplomă şi un tricou (setul de Campion). E dovedit că sportul îmbunătăţeşte viaţa persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi le creşte stima de sine. O mare parte din sportivii Special Olympics România (IQ < de 70) au Sindromul Down, dar ambiţia şi dorinţa lor de a fi Integraţi şi priviţi/ trataţi ca toţi ceilalţi îi face să muncească de zece ori mai mult pentru a ajunge la rezultate care iau mult mai puţin persoanelor fără dizabilităţi intelectuale.

Partenerii din acest an care şi-au încurajat angajaţii/membrii să fie #Socksy sunt: HERVIS SPORTS and Fashion, Districtul Lions 124 România, Cluburile LEO, Consiliul Naţional al Elevilor, Accenture, Regus şi Spaces.

Fii următorul motiv de bucurie pentru BRAVI! Invită-i şi pe alţii să Premieze un campion şi să fie #Socksy!

Despre Sindromul Down

Sindromul Down este termenul folosit pentru un set de simptome cognitive şi fizice care pot rezulta din existenţa unui cromozom în plus la perechea cromozomială 21 (trisomia 21). Sindromul Down este cea mai frecventă cauză cromozomială pentru dizabilitatea uşoară spre moderată.

În general, copiii cu Sindrom Down se dezvoltă comportamental mai lent decât alţi copii. Cauza apariţiei trisomiei 21 este necunoscută.

Dezvoltarea fizică a copiilor cu Sindrom Down este, adeseori, mai lentă decât în cazul celor fără Sindrom Down. De exemplu, din cauza musculaturii slab tonifiate, un copil cu Sindrom Down învaţă mai greu să se întoarcă de pe o parte pe alta, să stea, să se aşeze şi să meargă. În ciuda acestei lentori, copiii cu Sindrom Down pot participa la activităţi pe care le fac, în mod obişnuit, copiii fără dizabilităţi. Primilor le va lua mai mult timp să facă unele lucruri, însă, într-un final, le pot face pe cele mai multe dintre ele.

Problemele cognitive – gândire şi învăţare – sunt caracteristice persoanelor cu Sindrom Down şi sunt, de obicei, moderate. Printre problemele cognitive şi comportamentale se numără: deficitul de atenţie, învăţarea lentă şi întârzierea în vorbire.

Cu toate acestea, nimic nu îi împiedică să iasă din casă şi să facă sport pentru sănătate, cu atât mai mult cu cât problemele de sănătate asociate (probleme hormonale şi glandulare, pierdere a auzului şi a văzului, precum şi probleme cardiace ) se pot agrava dacă nu fac acest lucru.

Despre Fundaţia Special Olympics din România

Există peste 200 de milioane de persoane cu dizabilităţi intelectuale în întreaga lume, din care aproximativ 130.000 în România. Special Olympics România îşi doreşte, încă de la înfiinţarea sa din 2003, să ajungă la fiecare dintre ei şi familiile lor prin competiţii, cursuri, evaluari ale stării de sănătate, evenimente de strângere de fonduri şi prin soluţii sustenabile pentru creşterea angajabilităţii persoanelor adulte cu dizabilităţi intelectuale.

Mai multe pe: www.specialolympics.ro, https://www.facebook.com/specialolympicsromania, https://www.instagram.com/specialolympicsromania

Sursa:Comunicat de presa Fundaţia Special Olympics din România