Generaţia Z în luptă cu fenomenul fake news în cadrul festivalului luna.doc,editia a 7 a
 
 
Se apropie a 7-a ediţie a festivalului de film documentar pentru liceeni luna.doc. Între 19 octombrie şi 10 noiembrie, profesorii din toată ţara şi elevii lor vor avea ocazia să vizioneze online o selecţie de 8 documentare (de lung, mediu şi scurt metraj) care abordează diverse aspecte ale fenomenului fake news.În cadrul festivalului luna.doc se vor lansa şi rezultatele unei microcercetări realizate de sociologii Monica Stroe şi Sebastian Ţoc, privind modurile în care se informează adolescenţii. 
Cercetarea va însoţi un scurt ghid digital pentru o informare corectă realizat de Bloc Zero împreună cu Scena9 (documentat şi scris de jurnalistul Andrei Petre), care va fi publicat în timpul festivalului. Pentru tinerii consumatori de conţinut video, informaţiile vor fi sintetizate şi sub forma unui scurt clip animat. Festivalul va oferi şansa liceenilor interesaţi de fenomenul fake news să participe gratuit la o serie de ateliere online de educaţie media susţinute de jurnalişti români, anunţaţi ulterior.
Participarea elevilor şi profesorilor la proiecţiile luna.doc#7 este gratuită şi se face prin înscriere pe baza unui formular dedicat, începând cu data de 13 octombrie 2020.
Cele 8 filme documentare incluse în proiect încearcă să răspundă unor întrebări precum:Cine creează fake news şi de ce?Ce înseamnă jurnalismul independent, obiectiv şi de succes?Care e mecanismul prin care se creează fake news?
Care este relaţia dintre dezinformare şi teoriile conspiraţiei?
Cum se poate ajunge la adevăr pe căi etice?
Care e legătura dintre reţelele de socializare şi fake news?Care sunt efectele imediate ale dezinformării?
“Am ales fenomenul fake news ca temă a acestei ediţii pentru că am identificat o nevoie presantă de informare corectă, într-o perioadă în care avalanşa de informaţii de pe internet şi din mass-media poate ajunge să facă mai mult rău decât bine. Mai mult de atât, ne-am dorit să înţelegem mai bine metodele prin care adolescenţii se informează şi felul în care ei se raportează la internet şi la diferiteletipuri de media pe care le consumă.
 De aceea am lansat o microcercetare adresată liceenilor, ale cărei rezultate au fost analizate de sociologul Sebastian Ţoc.”, declară Andreea Marcu de la Asociaţia Bloc Zero.
Răspunsurile colectate de la cei 1000 de adolescenţi din toată ţara denotă faptul că generaţia Z (tineri născuţi după ‘95) înţelege impactul fenomenului fake news asupra sistemului democratic şi are deja formate câteva mecanisme de recunoaştere a ştirilor false: respondenţii au identificat fotografiile 
trucate, lipsa surselor şi greşelile gramaticale frecvente dintr-o ştire, ca indicii relevante pentru acurateţea informaţiilor transmise.
Deşi se informează frecvent şi sunt interesaţi de presă, mai mult de 70% dintre adolescenţii nu au încredere în ştiri indiferent de conţinutul lor, de instituţia media care le-a publicat sau de autorul lor.
“De aceea credem că este foarte important ca, în cadrul luna.doc#7, liceenii să poată viziona filme care să le ofere o perspectivă mai clară asupra felului în care funcţionează mass-media şi reţelele de socializare, dar şi potenţiale soluţii pentru efectele dezinformării.”, adaugă Andreea Marcu de la Asociaţia Bloc Zero.Pentru informaţii proaspete, de urmărit site-ul şi platformele de social media.
Site (în construcţie)    kinoteca.bloczero.ro
Festival online de film documentar pentru liceeni este organizat de Asociaţia Bloc Zero în parteneriat cu One World România prin programul One World Romania la Şcoală.
Proiect co-finanţat de: Administraţia Fondului Cultural NaţionalProiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. 
Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Parteneri media: Radio Guerilla, Scena 9, Ştiri.ong, Iqads, Zile şi Nopţi, Munteanu, Filmsi, IQool, Ziarul Metropolis, Film Menu, Cinefilia.ro.***Festivalul luna.doc a început în 2014, fiind şi prima iniţiativă de educaţie prin film documentar desfăşurată sub umbrela programului One World Romania la Şcoală. În cele şase ediţii precedente, proiecţiile din cadrul festivalului s-a desfăşurat în licee din% zeci de oraşe din ţară,ajungând la peste 10.000 de elevi.Începând din 2020, organizarea festivalului este preluată de Asociaţia Bloc Zero.
Înfiinţată în 2019, asociaţia Bloc Zero derulează proiecte şi programe aflate la intersecţia dintre educaţie şi cultură care urmăresc crearea unor reţele culturale active în zone defavorizate cultural, precum şi dezvoltarea managementului cultural şi a ofertei culturale în zonele respective, implicând activ comunităţile locale în acest proces.Metodologiile şi modele de acţiune propuse de Asociaţia Bloc Zero includ elemente dintr-o varietate de arii artistice şi de cunoaştere, de la artă cinematografică şi arte vizuale, la antropologie, ecologie şi educaţie civică şi pentru drepturile omului.
 
 
Sursa:Comunicat Asociatia Bloc Zero