Concert al bursierilor SoNoRo Interferenţe 2020  la Castelul Cantacuzino din Buşteni
 
Bursierii SoNoRo Interferenţe vor susţine un concert sâmbătă, 5 septembrie, de la ora 16.00, în grădina Castelului Cantacuzino din Buşteni. Programul cuprinde lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Igor Stravinsky, Antonín Dvořák, Frank Bridge, Anton Arensky, Bohuslav Martinů şi Franz Schubert. 
Accesul publicului este liber, însă permis doar în baza unei rezervări transmisă prin e-mail la rezervari@sonoro.ro. 
SoNoRo Interferenţe, programul educativ şi de burse al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, partener principal încă de la prima ediţie. Iniţiat acum 14 ani, programul SoNoRo Interferenţe oferă an de an posbilitatea tinerilor muzicieni talentaţi să lucreze alături de profesori de la importante şcoli de muzică din Europa şi apoi să concerteze alături de ei. 
Sponsorii principali ai SoNoRo Interferenţe sunt Grupul CEZ în România şi UniCredit Bank.
“Cu toate că şi programul SoNoRo Interferenţe a fost afectat de pandemia ce a dus la anularea multor proiecte culturale, suntem deosebit de bucuroşi şi recunoscători partenerilor noştri că ne-au susţinut în continuare şi, cu ajutorul lor, am reuşit să organizăm programele de lucru cu tinerii muzicieni SoNoRo Interferenţe, atât de importante pentru aceştia, mai ales în contextul acestui an dificil. Chiar dacă a trebuit să ne repliem şi să schimbăm datele şi locurile de desfăşurare, am ales să aducem profesorii din Germania, Belgia şi Marea Britanie în România, prioritizând siguranţa participanţilor, dar având mereu în minte că obiectivul principal al burselor este introducerea tinerilor muzicieni în circuitul valorilor europene şi oportunitatea de a lucra cu profesori internaţionali, care să le ofere bursierilor experienţa lor, mentorat, dar şi inspiraţie pentru viitor”, declară Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo şi iniţiatorul programului SoNoRo Interferenţe.
„Este al şaselea an consecutiv de sprijin al iniţiativei SoNoRo Interferenţe, dar, poate cel mai important an în care cultura are nevoie de sprijin. Suntem onoraţi să oferim tinerilor români oportunitatea de a studia alături de artişti şi profesori din ţară şi din străinătate.”, a declarat Ondřej Šafář, CEO CEZ România 
Anul acesta, primul workshop a avut loc în Bucureşti, în perioada 20-26 iulie, unde tinerii muzicieni selectaţi în urma audiţiilor desfăşurate la Bucureşti şi la Cluj, la începutul anului,  au avut ocazia să studieze cu Cristoph Wyneken (vioară), profesor la Academia de Muzică Freiburg, Răzvan Popovici (violă), Ansamblul Raro,  Justus Grimm (violoncel), profesor la Academia din Anvers, Belgia, şi Diana Ketler (pian), profesor la Academia Regală de Muzică din Londra. 
Alături de aceşti maeştri, tinerii bursieri au fost ghidaţi în studiul lor şi de Young Masters, bursieri mai mulţi ani la rând SoNoRo Interferenţe, ce fac treptat trecerea către poziţia de profesor. La Bucureşti, Young Masters au fost Cristiana Mihart şi Valentin Şerban. Mai multe despre experienţa lor puteţi vedea aici (Valentin) şi aici (Cristiana).
Cel de-al doilea workshop se desfăşoară săptămâna aceasta, între 31 august – 4 septembrie, la Buşteni, unde tinerii se pregătesc alături de Cristoph Wyneken (vioară), Răzvan Popovici (violă), Valentin Răduţiu (violoncel) şi Alexandra Văduva (pian).  
Alexandra Văduva a făcut trecerea anul acesta de la postura de Young Master, atribuită anul trecut, la cea de profesor. Alexandra a început studiul pianului la doar 4 ani şi a căştigat numeroase premii la renumite competiţii internaţionale precum “Vienna International Piano Competition”, “Orpheus Young Musician of the Year” sau “Beethoven Piano Competition”, iar printre cele mai importante săli în care a concertat se numără Ed Landreth Hall din Texas, Palatul Lobkowitz din Viena, Minato-Mirai din Yokohama, Wigmore Hall, Castelul Wellingborough, King’s Place sau Gasteig Philharmonic din München.
Mai multe detalii despre programul de burse SoNoRo Interferenţe găsiţi pe www.interferente.sonoro.ro
 
SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, a luat naştere în România în anul 2007 şi de atunci s-a extins şi în alte ţări europene, inclusiv Italia (Arezzo şi Montepulciano), Ucraina (Kiev), Germania (Bad Endorf, Neuwied şi Traunstein) şi Belgia (Conservatorul Regal din Antwerpen). Printre locurile din România unde s-au desfăşurat workshop-urile SoNoRo Interferenţe se numără: Portul Cultural Cetate, reşedinţa Băncii Naţionale de la Păltiniş şi Palatul Cantacuzino din Buşteni.
Programul SoNoro Interferenţe se adresează muzicienilor români, cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani, şi a fost iniţiat cu scopul de a crea, pe termen lung, o elită muzicală, continuând demersul Festivalului SoNoRo de a include România în circuitul de vârf al vieţii muzicale europene. Mulţi dintre câştigătorii burselor au atins rezultate remarcabile şi studiază, în prezent, la instituţii prestigioase de muzică din Londra, Berlin, Viena, Zurich, Hamburg şi Bucureşti. Câţiva dintre bursieri au participat la importante concursuri din întreaga lume şi s-au clasat pe locuri fruntaşe, un exemplu în acest sens fiind reuşită unuia dintre bursierii SoNoRo Interferenţe, Andrei Ioniţă, ce a câştigat premiul I la secţiunea Violoncel a Concursului „P.I.Ceaikovski”, din Moscova.
 
Sursa:Comunicat SoNoRo Interferenţe