Civitas 2020 – peer-to-peer learning programme În perioada 23-27 mai 2017 s-a desfăşurat, la Zagreb, în Croaţia, o nouă etapă din cadrul programului Civitas 2020 – peer-to-peer learning programme, proiect ce promovează idei noi privind reducerea poluării oraşelor, cu referire la cea generată de mijloacele de transport. Programul încurajează implementarea propunerilor de soluţii alternative: ex. mersul pe bicicletă, având în vedere că majoritatea proiectelor acceptate la finanţare de Uniunea Europeana condiţionează promovarea unor mijloace de transport care să reducă emisia de carbon în mediul înconjurător. Au participat reprezentanţi din  6 ţări europene, respectiv Croaţia, Polonia, Serbia, Ucraina, Scoţia si România.

Au fost prezentate proiecte de infrastructură pentru biciclete şi reglementari în domeniu, au fost organizate întâlniri cu personalităţi şi cu manageri care işi desfăşoară activitatea în domeniul ciclismului, cu companii private care investesc în implementarea de noi tehnologii, care să promoveze şi să încurajeze mersul pe bicicletă. Au fost organizate studii la amplasamentele amenajate pentru biciclete, inclusiv logistica aferentă functionării acestora, piste, puncte de staţionare, totem, indicatoare, marcaje etc.

Proiectul a debutat cu întâlnirea cu reprezentanţii municipalităţii din Zagreb, Darinka Jug-Technical assistance project coordinator şi  Ante Nivestic şi a avut ca prim subiect o prezentare a progreselor municipalităţii oraşului Zagreb, în domeniul promovării ciclismului şi a mersului pe bicicletă, comparativ cu dezvoltarea acestuia în alte ţări. Implementarea proiectelor urmăreşte să poată oferii locuitorilor şi turiştilor un mediu mai prietenos prin reducerea emisiilor de carbon, îmbunătăţirea calităţii vieţii, creşterea gradului de sănătate al populaţiei, pe scurt Smart City.

A fost prezentat şi documentul strategic CYCLING PLANNING DOCUMENTS OF THE CITY OF ZAGREB, esenţial in dezvoltarea a ceea ce se doreşte a fi Zagreb în viitor în ceea ce priveşte mersul cu bicicleta.

Toate realizările din acest domeniu au fost posibile, în cea mai  mare parte, cu implicarea companiilor private (PPP), care au ca obiect de activitate investiţii în domeniul ciclismului sau al logisticii necesare dezvoltării acestui mod de transport şi, care, în timp devine un mod de viaţă. Au fost prezenţi:

Emil Kirbis, Director fondator la Zagreb PEDICAB, care in cadrul unui parteneriat public privat a introdus in Zagreb, in vederea promovării turismului, un nou sistem de transport prietenos cu mediul, numit PEDICAB. La aceasta data exista in Zagreb 10 pedicab-uri.

 

 

Josip Bosnjac, Director marketing Next bike, sistem care la această dată există în peste 23 de ţări de pe continent şi are în dotare un număr de 35000 de biciclete în regim de 24/7.

 

 

 

 

Dinko Butkovic – proiectul BOB on ZET ( Byke on Bus on Zagreb Electric Tramway). Utilizând infrastructură de transport şi baza materială existentă, respectiv 151 km de linie de tramvai şi 1393 km de linie de autobuz, 4 dintre autobuzele existente au fost dotate cu elemente de fixare şi transport a bicicletelor, la această dată funcţionând 3 linii de transport de acest fel, după 7 luni de perioadă de probă şi consultare a populaţiei privind oportunitatea şi necesitatea implementării acestui sistem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Un alt proiect a fost BIKE TOTEM şi BIKE COUNTER, realizat pentru şi cu sprijinul Municipalităţii din Zagreb. Proiectul a fost realizat de către Instel Company şi are un rol important în monitorizarea evoluţiei numărului utilizatorilor de biciclete in Zagreb, statisticile arătând o creştere permanentă a acestora. Prezentarea a fost realizată de Miroslav Gotić – Director Instel Company.  

 

Prin încheierea acestor parteneriate cu companii private, in Zagreb au fost realizaţi, până la sfârşitul anului trecut, 400,72 km de piste de biciclete, fără modificarea infrastructurii existente şi 62 locaţii destinate parcării unui număr de 800 de biciclete. Totodată, Serviciul care monitorizează siguranţa traficului în Zagreb a fost dotat cu 10 biciclete amplasate în 5 puncte cheie ale oraşului.

Municipalitatea se implică inclusiv în dezvoltarea ciclismului de performanţă, fiind, în 2016, partener in oganizarea unor evenimente interne şi internaţionale. Au fost invitaţi la aceasta intâlnire colaboratori cu o vastă experientă în domeniul ciclismului sau organizării de competiţii care au prezentat proiecte cu un impact social manifestat atât pe plan local cât şi internaţional:

Andreja Kocijan – Senior Economic Officer – Ambasada Olandei, care, impreună cu reprezentanţii oraşului Zagreb organizează periodic o serie de evenimente de promovare şi implicare a cetăţenilor în competiţii şi activităţi cu bicicleta în cadrul programului Orange Bike Ride.
Vladimir Miholjević- sports and technical director Top Sport Events, care s-a ocupat de organizarea şi promovarea Turului Croaţiei. Cursa internaţională de ciclism a avut loc pentru al treilea an consecutiv în Croaţia, în perioada 18-23 aprilie 2017, pe un traseu de peste 1000 de kilometri. Au participat peste 20 de echipe din toată lumea şi a fost transmisă în peste 177 de ţări.

 

 

Darinka Jug – "Zagrebačka Žbica, un alt eveniment, care presupune o plimbare cu bicicleta pe străzile oraşului, cu scopul de a promova toleranţa şi cultura traficului între toţi utilizatorii de drumuri, fiind destinata bicicliştilor îndrăgostiţi de acest mod de viaţă.

 

 

Principalul punct pe agenda întâlnirii a fost proiectul GREENWAY, cu un buget alocat de 30 mil euro, în cadrul Programului Operaţional de Coeziune 2014-2020 din Croaţia. Acesta presupune amenajarea unor piste de biciclete de-a lungul râului Sava, pe o lungime de 107,6 km şi include şi echipament adiţional, respectiv: iluminat, staţii de încărcare pentru e-bike, puncte de odihnă, parcări pentru biciclete, marcaje şi indicatoare. Proiectul a fost prezentat de Bruna Jakšić, expert asociat pentru managementul energiei în cadrul Oficiului pentru Energie, Mediu şi Dezvoltare Durabilă. Ea monitorizează, analizează şi procesează informaţii despre consumul de energie în oraşul Zagreb şi este asociat la proiectele UE.