Acţiuni pe linia legalităţii deţinerii, portului şi folosirii armelor şi muniţiilor în judeţul Prahova
 
Vineri, 7 august a.c., poliţiştii prahoveni au controlat legalitatea deţinerii, portului şi folosirii armelor, în cadrul unei acţiuni ce a avut ca scop creşterea gradului de siguranţă şi prevenirea producerii unor evenimente negative la regimul armelor şi al muniţiilor. În cadrul activităţii, poliţiştii prahoveni au desfăşurat controale la 46 de persoane autorizate să deţină arme şi au verificat 61 de arme supuse autorizării. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 8 sancţiuni contravenţionale (conform Legii 295/2004, art. 129, pct. 11 şi 14), în valoare totală de aproximativ  43.000 de lei. Au fost dispuse şi măsuri administrative, respectiv 6 anulări ale dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor şi muniţiilor, pe teritoriul României. 
Activitatea poliţiştilor prahoveni s-a desfăşurat în cadrul acţiunii naţionale Legal Guns, având ca scop prevenirea riscurilor producerii unor evenimente negative din cauza nerespectării prevederilor legale cu privire la condiţiile de deţinere, port şi folosire a armelor.
 
Dosare penale pentru infracţiuni la regimul rutier
 
Sâmbătă, 8 august, în jurul orei 10:00, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Breaza au oprit, pentru control, un autoturism care se deplasa spre DJ 101R. La volanul maşinii a fost identificat un dâmboviţean care avea permisul de conducere suspendat. Cercetările continuă în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice având permisul de conducere suspendat.
 
Tot sâmbătă, în jurul orei 18.30, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizaţi cu privire la faptul că în municipiul Ploieşti, un conducător auto a fost implicat într-un accident rutier soldat cu pagube materiale. Poliţiştii s-au deplasat la locul indicat, unde au identificat un bărbat ce emana halenă alcoolică. Mai mult, la momentul testării cu aparatul etilotest, rezultatul a fost de 1,12 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.
 
În noaptea de 8/9 august a.c., în jurul orei 03:40, poliţiştii din cadrul Biroului Rutier au oprit, pentru control, în municipiul Ploieşti, un autoturism condus de un bărbat care circula către Şoseaua Nordului dinspre Strada Cameliei. Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat.  În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.
 
Duminică, 9 august a.c., pe raza localităţii Floreşti, poliţiştii au oprit, pentru control, un prahovean care se deplasa la volanul unui autoturism, din direcţia Dărmăneşti către Filipeştii de Târg. În urma verificărilor, s-a stabilit faptul că bărbatul consumase alcool înainte de a se urca la volan,  fiind înregistrată o valoare de 0,97 mg/l alcool pur în aerul expirat, la testarea cu aparatul etilotest. De asemenea, acesta nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Pentru aceste abateri, poliţiştii au întocmit un dosar penal în care efectuează cercetări pentru conducere fără permis şi conducere sub influenţa alcoolului. 
 
Poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Buşteni au depistat, duminică noaptea, în localitate, un tânăr de 24 de ani, care conducea un autoturism pe DN 1, deşi avea acest drept suspendat. Mai mult, la testarea cu aparatul etilotest, a reieşit o valoare de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere fără permis şi conducere sub influenţa alcoolului.  
 
În aceeaşi zi, în jurul orei 20:00, pe raza comunei Cărbuneşti, a fost oprit în trafic un bărbat care conducea un motoscuter pe DJ 100M. Verificările poliţiştilor au scos la iveală faptul că vehiculul nu figura ca fiind înmatriculat, iar conducătorul acestuia nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie. În acest caz, a fost deschis un dosar penal pentru conducere fără permis şi conducerea unui vehicul neînmatriculat.
 
Dosar penal pentru port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase
 
Duminică, în jurul orei 23:00, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie nr. 2 Ploieşti  au constatat, în flagrant delict, o infracţiune, respectiv portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. În fapt, într-un parc situat în zona de nord o municipiului, o patrulă de siguranţă publică a observat un tânăr care, la vederea poliţiştilor, s-a ascuns în tufişuri, în scopul de a evita contactul cu aceştia. Bărbatul a fost interceptat şi legitimat cu promptitudine, iar cu ocazia controlului corporal, a fost găsit asupra sa un cuţit tip briceag. Fiind întrebat despre obiectul în cauză, acesta a declarat că îl poartă asupra sa pentru a tăia alimente. Cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal constituit la nivelul secţiei de poliţie.
 Sursa:IJP Prahova
Foto:Politia Romana