IJP PRAHOVA : GRUP INFRACŢIONAL ORGANIZAT SPECIALIZAT ÎN OBŢINEREA ILEGALĂ DE PERMISE DE CONDUCERE, DESTRUCTURAT
 
 
În urma a 61 de percheziţii efectuate în 8 judeţe şi municipiul Bucureşti, a fost destructurată o grupare infracţională formată din cetăţeni români şi străini bănuită că facilita obţinerea ilegală de permise de conducere româneşti, prin preschimbarea unor permise contrafăcute eliberate de autorităţi din alte state.
 
La data de 8 iulie 2020, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti şi procurorii D.I.I.C.O.T au efectuat 61 de percheziţii domiciliare şi au pus în executare 79 de mandate de aducere, în judeţele Prahova, Dâmboviţa, Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Botoşani, Dolj, Constanţa şi municipiul Bucureşti, în cadrul unui dosar penal ce vizează implicarea mai multor persoane în obţinerea ilegală de permise de conducere româneşti, prin preschimbarea unor permise contrafăcute eliberate de autorităţi din alte state. 
 
Persoanele vizate urmează a fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploieşti pentru audieri, urmând ca după finalizarea acestora să fie dispuse măsurile legale.
 
Ancheta în cauză a început în luna martie 2020, în Ploieşti, şi a fost apoi extinsă în mai multe judeţe ale ţării şi în municipiul Bucureşti. Pentru instrumentarea dosarului, poliţiştii şi procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, precum şi de suportul mai multor structuri teritoriale de combatere a criminalităţii organizate şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale.
 
Din anchetă au rezultat indicii că, începând cu a doua jumătate a anului 2019 şi până în prezent, în judeţele Dâmboviţa şi Ilfov şi municipiul Bucureşti s-ar fi constituit un grup infracţional organizat, compus iniţial din 9 membri (cetăţeni români şi străini), la care ulterior au aderat şi alţi cetăţeni români. Grupul era profilat pe săvâşireade infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, precum şi infracţiuni de fals şi de corupţie. 
 
Scopul grupului l-a reprezentat obţinerea de venituri ilicite prin înlesnirea obţinerii contra-cost şi în mod fraudulos a unor permise de conducere pentru mai mulţicetăţeni români care nu posedau competenţele necesare obţinerii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România. 
 
Persoanele interesate de obţinerea unor permise de conducere puneau la dispoziţia membrilor grupării datele de identificare personale, o fotografie şi un specimen de semnătură, care erau transmise în străinătate pentru întocmirea permiselor. Ulterior, documentele realizate fraudulos erau expediate în România, iar cetăţenii români care intrau în posesia acestora se prezentau la serviciile de profil pentru preschimbarea permiselor de conducere străine cu permise de româneşti.
 
Suma totală achitată de un beneficiar al unui astfel de permis se ridica la aproximativ 3.000 euro, aceasta reprezentând diferite comisioane percepute de cetăţenii români şi străini implicaţi.
 
Până în prezent, au fost identificaţi peste 50 de cetăţeni români care fie au obţinut permise româneşti, fie au depus documentele la autorităţile competente pentru preschimbarea permiselor prin acest mod ilicit, o parte dintre aceştia fiind deja semnalaţi cu diferite încălcări ale normelor la regimul circulaţiei rutiere.
 
La acţiune au participat poliţişti din cadrul B.C.C.O. Bucureşti, B.C.C.O. Piteşti, B.C.C.O. Braşov, B.C.C.O. Craiova, B.C.C.O. Constanţa, S.C.C.O. Ilfov, S.C.C.O Teleorman, S.C.C.O. Giurgiu, S.C.C.O. Botoşani, iar suportul de specialitate fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Unitatea Teritoriale de Analiză a Informaţiilor Ploieşti.
 
De asemenea, la activităţi a participat Brigada Specială de Intervenţie ,,Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei, Gruparea de Jandarmi Mobilă,,Matei Basarab” Ploieşti, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Teleorman, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Giurgiu şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Botoşani,
 
Persoanele vizate urmează a fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploieşti pentru audieri, urmând ca după finalizarea acestora să fie dispuse măsurile legale.
 
Poliţiştii B.C.C.O. Ploieşti şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T Ploieşti continuă cercetările  sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fals intelectual, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, luare de mită, dare de mită. 
Sursa:Comunicat IPJ Prahova