Aer irespirabil în satul prahovean Odăile
 
Scandalul sobelor de teracotă din satul Odăile, comuna prahoveană Puchenii Mari continuă. În ciuda faptului că sătenii au făcut zeci de sesizări, reclamând faptul producţia sobelor de teracotă a luat amploare, se pare că autorităţile judeţene nu au luat nicio măsură.
 
În ultimul timp, gradul de poluare este din ce în ce mai mare. Oamenii susţin că Direcţia de Sănătate Publică şi Garda de Mediu ar trebui să se implice mai mult, întrucât aerul a ajuns insuportabil de respirat pentru ei, dar mai ales pentru copii.
 
Deşi există legi clare în ceea ce priveşte autorizarea de funcţionare a cuptoarelor de cahle de teracotă, însă, după obţinerea avizului de producţie, mulţi întreprinzători nu mai respectă prevederile. Se pare că, după epuizarea stocului de oxid de plumb, afaceriştii nu mai cumpără acest produs din comerţ, ci îl produc din deşeuri de plumb. Aceste operaţiuni rudimentare de topire şi coacere în cuptoare duce la elimina în atmosferă a unor cantităţi însemnate de noxe periculoase pentru viaţa oamenilor.
 
În satul Odăile nu se ştie câte cuptoare sunt autorizate şi câte funcţionează ilegal. Nu se ştie nici câţi lucrători sunt angajaţi la negru.
 
Sătenii au ajuns la limita răbdării, susţinând că, deşi satul Odăile este cunoscut ca o zonă foarte poluată şi neregulile privind respectarea legii sunt vechi, autorităţile locale nu iau nicio măsură, acuzând faptul că îmbogăţirea unora se face cu preţul îmbolnăvirii altora pe principiul „poluare cu aprobare”.
 
„Focul iadului” continuă să ardă, scoţând un fum negru şi turbat care bântuie, zilnic, comuna. Se strecoară prin casele oamenilor, în trupul neputincios al localnicilor. A sărăcit natura, dar a îmbogăţit oamenii. Cerul se întunecă. Parcă şi oamenii...
 
Vezi video AICI
 
Sursa: stirileproprahova.ro