Alunecare masivă de teren la Azuga. Peste 130 persoane au fost evacuate.(foto si video)
Vineri  seara,in apropierrea strazii Umbroastra din localitatea Azuga ,a avut loc o alunecarea masivă de de teren .
Peste 130 persoane au fost evacuate,potrivit ISU Prahova.
Alunecare masivă de teren a afectat o porţiune din Muntele Sorica, teren care aparţine Casei Regale.  
Potrivit primarului din Azuga,pamantul a blocat cursul pârâului din Azuga şi  strada este inundata impreuna cu cele 30 gospodarii.
La fata locului au actionat 17 pompieri militari.
Sambata  dimineaţa, echipaje mixte formate din pompieri, lucrători de la SGA Prahova, Direcţia Silvică, Agenţia de Protecţie a Mediului au actionat  pentru degajarea albiei râului şi eliberarea cursului apei. 
Cele 130 de persoane au fost cazate la o pensiune, la sala de sport şi la rude.
Astfel,40 de femei şi copii sunt la o pensiune, 90 sunt la o sala de sport. 
IPJ Prahova asigura paza perimetrului pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale. 
„Albia pârâului Azuga a fost afectată de copacii căzuţi. Poliţiştii prezenţi la faţa locului iau măsuri pentru asigurarea ordinii publice, totodată acordă sprijin în vederea evacuării persoanelor din zona afectată. De asemenea, aceştia vor asigura paza perimetrului pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale”, a anunţat IPJ Prahova.
”Zona în care s-a produs alunecarea nu este cunoscută ca fiind una predispusă unor astfel de fenomene. Alunecarea a ajuns până la marginea gospodăriilor, iar pericolul avansării acesteia se menţine, motiv pentru care s-a dispus evacuarea a aproximativ 150 de persoane din peste 20 de locuinţe. În privinţa cazării, autorităţile locale şi cele judeţene caută soluţii, astfel încât măsura de urgenţă să acopere atât nevoia unui acoperiş temporar pentru cei aflaţi în această situaţie, dar şi regulile impuse de contextul actual generat de Covid-19. Estimarea pagubelor, dar şi cercetarea cauzelor care au dus la acest dezastru natural vor fi efectuate pe zi, începând de sâmbătă dimineaţă”,Cristian Ionescu (prefect jud.Prahova) .
„Este vorba despre o porţiune de teren, care aparţine Casei Regale, de pe Muntele Sorica. Pământul deja a ajuns la mai multe magazii şi locuinţe şi a blocat deja cursul de apă al pârâului din Azuga. Există riscul ca zona să fie inundată. Deja, în amonte, s-a acumulat apă. Momentan nu se poate interveni pentru că pământul nu s-a stabilizat. În zonă trebuie degajate construcţiile. Cele 20 de familii afectate au fost deja evacuate şi vor fi cazate la vechea Sală de Sport a oraşului. Încercăm să găsim o soluţie în această seară pentru asigurarea condiţiior de cazare”, a declarat pentru www.observatorulph.ro ,Ciprian-George Barbu, primarul oraşului Azuga.
 
Potrivit ISU Prahova, din primele estimări, suprafaţa afectată este de aproximativ 10.000 de mp, iar 130 de persoane au  fost  evacuate.
 
Foto si video :ISU Prahova