Expo TVR 60 ani – o experienţă frumoasă. ( foto-video reportaj ).

O zi însorită de luni cu zăpadă pe trotuare, şosea, case, etc..
Plecarea din Ploieşti, de la Gară Ploieşti Sud cu un tren IR (interregio) spre Bucureşti Nord.
Ajuns în jurul orei 12.00, m-am debarcat repede din tren.
De la Gară de Nord am coborât la metrou şi l-am luat către Piaţa Victoriei (Magistrala 1) unde l-am schimbat către staţia Aviatorilor (Magistrala2). De la staţia Aviatorilor, am luat o altă garnitură către strada Pangrati, strada unde se afla sediul TVR.
Am ajuns la televiziune acolo unde vizitatorii au fost întâmpinaţi de un domn de la Relaţii Publice, acesta ne-a rugat să ne legitimizeze pentru a putea fi trecuţi pe o listă de prezenţa.
În tot acest timp până să începem turul TVR, ne-au fost prezentate imagini din istoria TVR. Sfârşit, la În jurul orei 13a sosit şi ghidul, un anume domn Mihai.
Timp de 2-3 minute, acesta ne explica câteva reguli de ordine interioară.
Ajunşi în curtea avem parte de prima surpriză a turului: ne întâlnim cu Iuliana Tudor, realizatoarea emisiunii de sâmbătă seara “O dată-n viaţă”.
Iuliana fiind o persoană o persoană foarte jovială, a făcut poze cu vizitatorii şi fanii emisiunii sale .
În curtea televiziunii am văzut un car de transmisii destul de vechi, de prin anii 70-80.

Am început turul interior al TVR.
Am intrat în holul clădirii unde este deschisă expoziţia TVR 60 ani 1956-2016.
La intrarea în sediu sunt aranjate toate siglele canalelor TVR, sub formă de steaguri, aici ne întâlnim cu vedete TVR, care vin sau pleacă de la serviciu.
Turul a început pe holul anilor ’60. Pe hol sunt expuse, pe pereţi, cadre din diverse emisiuni ale anilor ’60 şi un mini cinema unde rula la momentul respectiv un film cu Florin Piersic., în capătul holului, se afla scările pe care am urcat la următorul nivel, unde se afla expuse câteva camera de filmat, (în special cele de 16 mm.).
La etajul următor am intrat în atmosfera anilor ’70.
Ghidul nostru ne vorbeşte de Tudor Vornicu, Amza Pelea şi alţi mari artişti care au trecut pragul Televiziunii Romane.
După periplul anilor ‘ 70, ghidul nostru ne-a condus, într-o încăpere unde sunt expuse diverse accesorii vestimentare, aici am încercat pălării, cape, măşti, etc...
Totul a durat 30-35 minute, timp în care am făcut şi poze cu accesoriile.
Apoi am fost conduşi pe un hol mare unde sunt expuse diverse echipamente de înregistrare şi tehnică a TVR (magnetofoane, camere video, echipamente de lumină, sunet).
Anii ’80...
Am fost conduşi în holul anilor ’80, aici fiind expuse câteva cadre, ghidul povestindu-ne cum se făceau revelioanele la aceea vreme, acestea filmându-se 2-3 zile la foc continuu.
Urmează anii ’90... aceştia fiind prezentaţi că anii care au schimbat istoria ţării şi ai TVR, precum vizita Papei la Bucureşti, Bill Clinton, Michael Jackson, Regele Mihai, etc...
În clădirea TVR existând şi un colţ dedicat Revoluţiei din Decembrie 1989, în acest colţ sunt expuse cadre din timpul Revoluţiei, dar şi diverse mărturii ale martorilor de atunci.
Ajunşi în acel loc, am ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor de la TVR.
Ultima parte a “pelerinajului “nostru prin TVR a fost pe holul dedicat anilor 2000. Aici sunt prezentate cadre de la alegerile din 2000, dar din emisiuni socio-culturale, sportive.
În final ne-am întors la holul de la, unde a fost instalat special pentru vizitatori un mini studio.
Vizitatorii au putut “prezenta” ştiri sau emisiuni, au putut lua interviuri, şamd. Tot holul de la intrare se afla şi cartea de oaspeţi, unde a semnat cine a vrut.
Însă ghidul nostru a spus că mai are o surpriză pentru noi. Ne-am oprit din drum şi urmându-l, am intrat în studioul “Tudor Vornicu “. Aici se lucra de zor la amenajarea emisiunilor ce urmau a fi filmate sau transmise în direct. În acest studio pot fi amenajate două platouri de filmare separate. Fiecare platou având partea sa tehnică.
A fost interesant acest tur al TVR, aici am aflat o parte din istoria trecută şi recentă a TVR. Televiziunea este ca un furnicar, în care fiecare ştie ce are de făcut...
La plecarea din curtea TVR mi-a părut rău că s-a terminat turul TVR (acesta având 2 ore şi 30 minute).
Galeria foto aici: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1638144782868115.1073742424.100000178275295&type=3Video : https://www.youtube.com/watch?v=dCMHoiSN4RY

Sau aici: https://www.facebook.com/AndreiMihaiGratie/videos/vb.100000178275295/1790913970924528/?type=3

Material realizat de Andrei Graţie (09.01.2017)