Preşedintele României, Klaus Iohannis şi-a lansat cartea,la Ploiesti, în prezenţa a peste 800 de oameni
Marţi, 14 mai a.c., la Casa de Cultură a Sindicatelor Ploieşti, PresedinteleRomaniei, Klaus Iohannis şi-a lansat a 3 a carte, “EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”
 
În prezenţa a peste 800 ploieşteni, care au umplut la capacitate maximă Casa de Cultură a Sindicatelor Ploieşti, şeful statului a mulţumit tuturor celor care au venit, fiind "surprins" de căldură cu care a fost primit în sală şi aplaudat la scenă deschisă.
Despre carte.
În “EU.RO – Un dialog deschis despre Europa” putem citii despre trecutul, prezentul şi viitorul european. Autorul vorbeşte despre evoluţia dificilă a proiectului european, de valorile europene, de criteriile de aderare, de statutul României în Uniunea Europeană şi de rolul pe care trebuie să îl aibă România în Europa viitorului.
 
Publicaţia observatorulph.ro a extras câteva idei din carte:
 
"Uniunea Europeană este o construcţie în centrul căreia se află cetăţeanul şi bunăstarea lui, un proiect gândit şi clădit de oameni, pentru oameni şi în folosul lor".
"Uniunea Europeană înseamnă libertate şi responsabilitate ".
 
" România beneficiar net de fonduri europene: 34,2 miliarde euro în favoarea ţării noastre".
 
"Birocraţie românească complicată care îngreunează accesul la fonduri europene".
" Romania trebuie să se lanseze în marele proiect al digitalizării "; "producători şi furnizori pe piaţa unică digitală, nu doar clienţi".
 
" Educaţia nu se opreşte odată cu terminarea şcolii, ci continuă în acelaşi ritm pentru toate vârstele ".
 
" Temerea Vestului este fundamental diferită de temerea din Estul Europei. Oamenii din Vest se tem că vor pierde ce au, pe când oamenii din Est se tem că nu vor avea niciodată ce au cei din Vest".
 
"UE - parcurs complex; UE - un construit, nu un dat; cuvântul-cheie: cooperarea".
 
" Patrimoniul cultural este o sursă inestimabilă de coeziune şi bunăstare socială, cu singura condiţie ca această moştenire să fie responsabil şi inteligent conservată şi pusă în valoare, prin programe sustenabile şi cu o alonjă ambiţioasă ".
 
" România trebuie să joace un rol tot mai consistent între statele membre şi să contribuie la un proces de integrare tot mai intens şi tot mai aproape de cetăţeni şi de nevoile lor".
 
"Uniune puternic integrată, Uniune coezivă şi ferm consolidată, care să le ofere cetăţenilor ei bunăstare, siguranţă, securitate şi pace".
Iohannis vs PSD.
” Sunt foarte, foarte bucuros că aţi venit în număr aşa mare. Vă mulţumesc pentru primirea deosebit de călduroasă. Eu am mai făcut prezentare de carte şi aceasta, şi alta, dar aşa mulţi spectatori încă nu am avut. Vă mulţumesc! Romanii sunt pro-europeni, dar din nefericire nu chiar toţi. Sunt unii care s-au adunat într-o grupare care se numeşte PSD. Din păcate, ei nu sunt aşa europeni precum suntem noi şi, culmea, după ce România a intrat în 2007, deja suntem cu state aproape vechi, de 12 ani suntem în Uniune, iată că un partid din România începe să facă campanie cu un discurs anti-european. Penibil! Mulţi români, după părerea mea, un pic prea mulţi, s-au hotărât să lucreze nu în România, ci să fie cetăţeni europeni în altă ţară. Foarte bine, avem nevoie de ei şi acolo. Sper să se întoarcă cât mai mulţi dintre ei. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dar, totuşi, constatăm un fenomen îngrijorător şi acest fenomen se numeşte euroscepticism. Oameni, ba chiar partide, care spun: „Domnule, nu-i prea bine cu această Uniune Europeană, că nu ne bagă în seamă, că nu ne rezolvă problemele”. Total, dar total, fals. Şi vă spun şi de ce acest euroscepticism este în creştere. Din cauza unor politicieni, cum sunt cei din PSD, care promit marea cu sarea, pe urmă nu fac nimic şi trebuie să caute un vinovat. Vinovatul de serviciu, din păcate, de multe ori este chiar Uniunea Europeană. PSD-ul a câştigat alegerile, a construit o guvernare eşuată, i-a minţit pe români şi acum caută vinovaţii la Bruxelles. Nu-i penibil, aşa ceva?
 
Al doilea factor care ne preocupă în Europa este creşterea populismului. Populiştii sunt nişte politicieni care vin şi oferă soluţii foarte simple la probleme foarte complicate. Bineînţeles că ei, odată ajunşi la putere, nu rezolvă problemele. Cum PSD a ajuns la putere, nu a rezolvat probleme. Dacă vreţi, vă dau şi nişte exemple, să nu credem că vorbim şi noi aici doar aşa, vorbe. PSD a venit la putere şi a promis spitale regionale, acum nici nu se mai vorbeşte despre ele. Atenţie, este deja spre sfârşitul mandatului lor. Deci, nu numai că nu le-au realizat, nici nu mai au planuri pentru aşa ceva. Au tot vorbit şi românii au tot cerut drumuri mai bune, autostrăzi, nici vorbă de aşa ceva, un metru de autostradă nu au realizat pe proiectul şi pe realizările lor. Au promis oamenilor mai mulţi bani şi au crescut unele salarii şi, ce să vezi, între timp inflaţia a mâncat toţi acei bani. Iată, o minciună, şi acum umblă peste tot şi încearcă să explice oamenilor că vinovaţi sunt Iohannis şi Uniunea Europeană. Păi nu le este ruşine?
 
Mai sunt populiştii, care cred că au rezolvare la toate problemele. Odată ajunşi la putere, nu rezolvă nimic.”, a declarat Klaus Iohannis.
 
O oră de şedinţă foto şi autografe.
După ce şi-a lansat cartea, Preşedintele României, a stat mai bine de o oră la o şedinţă foto şi de autografe, după aceea a dat o scurtă declaraţie şi a plecat spre Bucureşti.