3 ANI DE LA COLECTIV.Niciun vinovat

În urmă cu 3 ani, pe data de 30 octombrie 2015, în Clubul bucureştean Colectiv, a izbucnit un tragic incendiu, la un concert al trupei Goodbye to Gravity.

Bilanţul este unul “cutremurător “65 de morţi, dintre care 27 în incendiu, iar alţi 38 în spitalele din România şi străinătate.

La o distanţă de 3 ani, în România nu exista nici o bancă de piele, copiii învaţă tot în şcoli fără autorizaţii de la ISU, tinerii merg în cluburi care sunt aproape să se prăbuşească şi fără avizul pompierilor, din spitale poţi ieşi cu diverse infecţii respiratorii şiş tai ore-n şir la urgenţe, iar în oraşele mari se construiesc clădiri şi mall-uri, fără nici o protecţie la cutremur sau incendiu.

„De 3 ani, nu s-a schimbat nimic. Dimpotrivă, lucrurile au luat-o pe o pantă descendentă. Unii realizează greşelile pe care le-au făcut din incompetenţă, iar acum încep să dea vina unii pe alţii. Procesul a reînceput cu un nou judecător, iar la termenul trecut cei de la IGSU au invocat în instanţă că nu este numai vina lor şi au cerut o anchetă în spitale, pe infecţiile nosocomiale. Până acum, totul era ascuns sub preş “, a declarat, pentru www.adevarul.ro, Jean Chelba, unul dintre fondatorii asociaţiei Colectiv GtG3010, fiul acestuia a decedat în Colectiv.

Din nefericire, autorităţile nu învăţat nimic din această tragedie şi în continuare funcţionează cu “acordul “autorităţilor clădiri fără autorizaţie de la ISU, culmea indiferentei ca printre acestea se afla şi clădiri ale unor instituţii de stat.

 „Pentru tot ce se întâmplă, afirm cu tărie că noi suntem de vină, pentru că acceptăm lucruri de neacceptat. Acceptăm să ne conducă politicieni corupţi, acceptăm să fim minţiţi, acceptăm să închidem ochii la orice. În continuare avem clădiri care funcţionează ilegal, fără avizul pompierilor. Nicio clădire guvernamentală nu are autorizaţie de incendiu. De 3 ani încoace s-au tot dat păsuiri pentru încălcarea legii, iar stabilimentele au fost lăsate să funcţioneze pe propria răspundere “, a mai completat Jean Chelba.

Pericol mare dincolo de zidurile clădirilor

Deşi după tragedie, timp de 3 ani au fost eliberate (potrivit www.adevarul.ro) “peste 8.400 de avize şi autorizaţii la cluburi şi alte obiective cu aflux de persoane. Doar 117 obiective au fost închise de pompieri, iar alte aproape 350 şi-au suspendat activitatea. Este însă mult prea puţin, iar pericolul pândeşte în spatele zidurilor. De exemplu, în Centrul Istoric din Capitală, una dintre cele mai aglomerate zone din ţară, încă funcţionează localuri care nu au avize sau autorizaţii de securitate la incendiu. La toate astea se adaugă şi degradarea vizibilă a clădirilor. Culmea, inclusiv Poliţia Locală din Centrul Istoric funcţionează într-o clădire ale cărei balcoane sunt într-o stare avansată de degradare. Nici clădirile noi nu sunt lipsite de pericole. În continuare, unii dezvoltatori omit să obţină autorizaţiile de la pompieri. Viaţa locatarilor este pusă în pericol, aşa cum s-a întâmplat în cazul incendiului din sectorul 5, de la începutul lunii septembrie, care a transformat în scrum un bloc întreg. Legea nu este respectată De cealaltă parte, autorităţile se plâng că legea nu este respectată. Doar în acest an, au fost date amenzi în valoare de peste 320.000 de lei pentru nerespectarea legislaţiei privind securitatea la incendiu. Secretarul de stat în MAI Raed Arafat afirmă că evitarea unei noi tragedii de felul celei din clubul Colectiv depinde de administratorii şi patronii localurilor. “

Read Arafat, alte aberaţii.

„Din punct de vedere al incendiilor, ce s-a făcut în ultimii trei ani diminuează riscul ca situaţia să se repete. Oricât am face noi legi, dacă în capul cuiva este să încalce legea şi să nu respecte prevederile, riscul este acolo. Nu poţi să pui un pompier lângă fiecare locaţie şi un poliţist lângă fiecare, să nu fure. Asta depinde de oameni “a precizat Raed Arafat.

Sistemul sanitar este tot la pământ.

 Deşi în ultimii 3 ani s-au perindat pe la Ministerul Sănătăţii, 5 miniştrii (Sorina Pintea (actual), Florian Bodog, Vlad Voiculescu, Patriciu Achimaş Cadariu şi Nicolae Bănicioiu), din spitale ieşi cu infecţii intra spitaliceşti.

 Dovada o indică Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), conform căruia în anul 2005 numărul infecţiilor intraspitalicesti era de 10.827, în anul 2017, numărul acestora s-a dublat.

 

Deşi unii medici şi pacienţi au sesizat autorităţile, acestea nu au luat nici o măsură concretă pentru a opri infecţiilor nosocomiale.

 „Mie mi se pare că nu s-a schimbat nimic în bine. Dacă sunt schimbări, ele sunt în rău. Nu mai avem bancă de piele. S-a desfiinţat fără să ştim. Un mare ars fără bancă de piele e ca şi mort. Pentru că acela e bandajul care îl ţine în viaţă. Am impresia că mergem în regres în loc să învăţam ceva din tragedia asta”, a spus, pentru publicaţia „Adevărul”, Adina Apostol, una dintre supravieţuitoarele de la Colectiv.

Adina, după 3 ani, merge în continuare, în Belgia pentru a face diferite operaţii, tratamentul său fiind asigurat de... stat până la sfârşitul anului curent.

„O cameră de terapie intensivă de mari arşi este foarte curată. Apoi, pe mine mă puneau într-o cadă care era prevăzută cu un fel de targă şi aşa mă spălau, iar apa curgea în cadă, nu rămânea nimic pe tine”, a completat Adina Apostol.

Dezastrul din sănătate recunoscut de însuşi Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea: „Nu putem face faţă unui nou Colectiv “

 Deşi Guvernul actual promitea cu surle şi trâmbiţe, că va reforma sănătatea, Ministerul Sănătăţii nu poate face faţă unui nou caz Colectiv, asta spunând, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

„În urmă cu doi ani de zile, banca de piele de la spitalul Grigore Alexandrescu a primit un plan de conformare, având în vedere că era mai mult o improvizaţie. În doi ani nu s-a întâmplat nimic, astfel încât acestei bănci i-a fost suspendată activitatea. Nicio ţară din Europa nu poate să trateze un număr atât de mare de victime cum au fost la Colectiv, cu siguranţă trebuie să apelăm la ajutor extern”, a declarat, luni, Sorina Pintea.

 

În străinătate, singura şansă.

La 3 ani de la tragedie, singura soluţie ca pacienţii cu arsuri, a rămas să ajungă în spitalele din străinătate.

 

În teorie stăm bine, practica ne “omoară “.

Deşi pe hârtie, spitalele au plan alb în situaţii de urgenţă, în practică aceleaşi probleme şi infecţii.

Tergiversări în instanţă

În aprilie 2016, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă au trimis în instanţă dosarul Colectiv, însă nici după mai bine de 2 ani şi 6 luni, procesul este departe de a fi finalizat.

Principalii vinovaţi în dosar aflat la Tribunalul Bucureşti, Primarul sectorului 4 (de atunci) Cristian Popescu Piedone, patronii clubului Colectiv şi ai firmei de artificii şi pompierii care nu şi-au îndeplinit sarcinile de autorizare a clubului, au scăpat aproape uşor.

 Procesul în sine a început pe fond în luna mai 2017, a fost amânat de câteva ori din motive procedurale.

Iar în luna iulie 2018, judecătorul Valeriu Mihai Terceanu care a avut dosarul pe rol, a ieşit la pensie, procesul reluându-se de la zero.

Artificierul Marian Moise, singurul vinovat?!?

Deşi, potrivit dosarului Colectiv, sunt mai mulţi inculpaţi, procurorii continuă cercetările într-un dosar separat, faţă de artificierul Marian Moise.

Marian Moise fiind cercetat pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală. De menţionat, că anchetă în cazul său a început mai târziu pentru că acesta a fost rănit în urma incendiului.

Incompetenţa autorităţilor?

„După 3 ani, pe peretele clădirii Pionierul, unde s-a aflat şi fostul club Colectiv, apare următorul mesaj: “Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţie de incendiu”. Atât a putut statul român să facă. Nu contează că aici s-a murit pentru că nu au existat condiţii de prevenire a incendiilor. Pui o hârtie pe perete şi gata. Iar oamenii îşi văd de treburile lor în continuare, intră, ies din Pionierul, nu le pasă, pentru că ştiu că autorităţile veghează”, a scris pe pagina sa de facebook Cristian Matei, unul dintre supravieţuitorii incendiului din clubul Colectiv.

La clubul Colectiv (închis permanent) intrarea arată deplorabil. Potrivit Libertatea, s-ar dori dărâmarea clădirii. În „uşa morţii” unde au cei care doreau să fugă de flăcări au format un munte de oameni, acum sunt nişte lemne aruncate, materiale de construcţie şi reclame sfâşiate. 

Cele 64 victime ale tragediei din Colectiv:

1. Mihai Alexandru, 34 de ani, Arhitect, chitarist al trupei Goodbye to Gravity

2. Vlad Ţelea, 37 de ani, Arhitect, chitarist al trupei Goodbye to Gravity

3. Cătălina Ioniţă, 34 de ani, Arhitect, cofondator al UrbanEye Film Festival din Bucureşti, prietena lui Mihai Alexandru

4. Laurenţiu Vârlan, 30 de ani, Chitarist în trupă Up to Eleven

5. Adrian Rugină, 38 de ani, Producător muzical şi toboşar la trupa Bucium, a murit salvând alte vieţi, decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler de Preşedintele României

6. Marius Ştefan Ruşitoru, 27 de ani, Editor de imagine la TVR

7. Monica Tănăsoiu, 35 de ani, Manager la o agenţie de publicitate din Bucureşti

8. Claudiu Petre, 36 de ani, Sysadmin la Apa Nova şi fotograf, a murit după ce a salvat două persoane, decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler de Preşedintele României

9. Maria Ion, 38 de ani, O femeie văduvă, care a lăsat în urmă 5 copii; era femeie de serviciu în clubul Colectiv

10. Ştefan Hamed-Andrei, 15 ani, Elev olimpic al Colegiului Naţional de Informatică Tudor Vianu din Capitală, a murit după ce a fost intoxicat în incendiul din Clubul Colectiv

11. Alexandru Cătălin Simion, 40 de ani, Un mare pasionat de rock (formaţii favorite: Arch Enemy şi Bucovina). Un suflet liber. Un chitarist excepţional, a făcut parte din formaţiile: Erase, Phobia, Hatemode, Deliquents.

12. Anda Ioana Epure, 31 de ani, Din Bucureşti

13. Petre Andrei Bucă, 29 de ani, Arhitect din Brăila

14. Mihaela Vieru, 31 de ani, Din Oneşti, inginer medical la o firmă de aparatură medicală din Bucureşti, prietena toboşarului Constantin Ignat, decedat şi el în incendiu

15. Maria Vulcu, 30 de ani, Arhitect din Deva, a absolvit Liceul de Arte Sigismund Toduta, din Deva, şi lucra în Capitală

16. Valentina Florea, 27 de ani, Din Galaţi, absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din Bucureşti, lucra la o firmă de publicitate şi marketing din Capitală

17. Carmen Irina (Karina) Oprită, 24 de ani, Din Câmpina, a absolvit Facultatea de Informatică, era în primul an la masterat şi lucra ca specialist IT la Telekom, în Bucureşti

18. Matei Gabriel, 42 de ani, Din Prahova, a terminat Universitatea Politehnică din Bucureşti

19. Radu Palada, 35 de ani, Din Câmpina, lucra în domeniul web marketing

20. Nelu Tilie, 47 de ani, Fost jurnalist în anii 1990 la Tineretul Liber

21. Diana Enache, 25 de ani, Din Câmpulung Muscel, studentă la Cibernetică

22. Nicoleta Baldovin, 25 de ani, Din comună Dobroteşti, judeţul Teleorman, absolvise două facultăţi: Drept şi Istorie şi era angajată a Institutului Naţional al Patrimoniului

23. Ioan Tripa, 45 de ani, Din Oradea, arhitect

24. Alexandru-Paul Georgescu, 23 de ani, Bassist, originar din Bucureşti, student anul II Master - Tehnici diplomatice, Facultatea de Istorie - Universitatea Bucureşti; absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Facultatea de Administrarea Afacerilor cu predare în limba engleză

25. Constantin Ignat, 40 de ani, Cercetător la Institutul Naţional de Cercetare pentru Sport şi toboşar al trupei rock Monarchy Bând

26. Valentin Fieraru, 25 de ani, Barman la Clubul Colectiv

27. Simona Livia Stan, 27 de ani, Din Bucureşti, angajată la compania Oracle

1 noiembrie 2015

28. Liliana Gheorghe, 25 de ani, Studentă la Litere

29. Mimi Voicu, 31 de ani, Designer şi costumier al trupei rock Goodbye to Gravity, angajată la compania Oracle

30. Alexandra Matache, 26 de ani, Din Bucureşti, angajată a clubului Colectiv, absolventă a facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti

2 noiembrie 2015

31. Costel Cârlicean, 44 de ani, Iniţial neidentificat, decedat la Spitalul de Arşi, un om sărac din Bucureşti, cunoscut de prieteni ca Stiş, nu avea rude apropiate

3 noiembrie 2015

32. Andreea Chiriac (Beavy), 28 de ani, Angajată la compania Oracle

7 noiembrie 2015

33. Ionuţ Costin Popescu, 32 de ani, Art Director & Co-fondator The Cell. Din Focşani

34. Daniel Ciobanu, 40 de ani, Cameraman şi chitarist al trupei Prea Târziu

35. Ionuţ Maior, 27 de ani, Din Oneşti, locuia în Capitală, basist în trupă de rock Bruma, a absolvit Politehnica, a murit la Spitalul Universitar

36. Tullia Ciotola, 20 de ani, O tânără italiancă, studentă la Universitatea Orientale din Napoli, se afla la Bucureşti în cadrul programului universitar Erasmus, a murit într-un spital din Rotterdam, după ce a fost transferată de la Spitalul SRI în Olanda

37. Florin Cristian Popescu, 35 de ani, Din cartierul Berceni, bodyguardul clubului Colectiv, a murit la Rotterdam, în drum spre spital, după ce a fost transferat de la Spitalul SRI în Olanda

38. Adrian Popă, 29 de ani, Angajat al companiei Oracle, a murit la Spitalul Floreasca

39. Alex Chelba, 33 de ani, Fotograf

40. Andra Elena Toader, 30 de ani, Din Bacău, fotografă, a murit la Spitalul Floreasca

41. Serian Mavi, 25 de ani, de origine tătară, absolventă a facultăţii de Limbi Străine, angajată la compania Oracle, a murit la Spitalul Bagdasar-Arseni

8 noiembrie 2015

42. Ayberk Mânci, 20 de ani, Cetăţean turc, student la Facultatea de Studii Economice a Universităţii din Izmir, se afla în România prin Programul universitar Erasmus, a decedat la Spitalul Floreasca. Ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaş, a spus că el şi prietena sa au ieşit din clubul Colectiv, au luat un taxi şi au mers la spital. În taxi au zis că se simt bine. Dar când au ajuns la spital au început să urle de durere şi au fost internaţi de urgenţă.

43. Alexandra Rădulescu, 26 de ani, Din Braşov, lucra că barmaniţă la Clubul Colectiv din Bucureşti, a murit la Spitalul Floreasca

44. Matei Alexandru, 26 de ani, Din Bucureşti, a încetat din viaţă la Spitalul de Arşi

45. Bogdan Enache, 41 de ani, Toboşarul trupei Goodbye to Gravity, starea acestuia s-a agravat în timp ce era transferat de la Spitalul de Arşi către o clinică din Zurich, Elveţia, aşa că la doar o oră după decolare, avionul care îl transportă a făcut cale întoarsă spre aeroportul din Otopeni, pentru că el a intrat în stop cardiorespirator, acesta fiind resuscitat mai mult timp în avion. A murit la scurt timp după ce avionul s-a reîntors în România

9 noiembrie 2015

46. Teodora Maftei, 36 de ani, Fotograf şi jurnalistă Pro Tv, a murit la un spital din Israel

47. Liviu Zaharescu, 25 de ani, Din Braşov, fotograf pentru publicaţia online Let's Rock România, absolvent al Facultăţii de Marketing a Academiei de Studii Economice Bucureşti, a murit la Spitalul de Arşi

10 noiembrie 2015

48. Tudor Golu, 28 de ani, Chitaristul trupei rock Axial Lead; a murit într-un spital din Birmingham

49. Elena Niţu, 18 ani, Din Bucureşti, elevă în clasa a XII-a D la Colegiul Economic A.D. Xenopol, din Capitală, a decedat într-un spital din Liverpool

11 noiembrie 2015

50. Vlăduţ Roberto Andy, 19 ani, A murit în ziua când împlinea 19 ani într-un spital din Chelmsford

51. Alexandru Pascu, 33 de ani, Basistul trupei Goodbye to Gravity; a murit pe un aeroport din Paris în timp ce era transportat la un spital din Franţa

12 noiembrie 2015

52. Mădălina Strugaru, 29 de ani, Prietena solistului Andrei Găluţ, a decedat la Spitalul Floreasca

53. Alex Aliman, 28 de ani, A murit la Spitalul Floreasca

54. Claudiu Bogdan Istrate, 22 de ani, A murit la Spitalul Bagdasar-Arseni

13 noiembrie 2015

55. Loredana Dărescu, 29 de ani, Din Brăila; a decedat la spitalul BG Clinic Ludwigshafen din Germania

16 noiembrie 2015

56. Ioana Victoria Geambaşu, 18 ani, Din oraşul Mizil, a absolvit Liceul Teoretic Grigore Tocilescu din Mizil şi a promovat bacalaureatul cu media 9.51, olimpică la matematică, a decedat la Spitalul Sfântul Ioan

19 noiembrie 2015

57. Ana Albu, 37 de ani, A murit la Spitalul de Arşi după ce fusese mutată pe 18 noiembrie de la Spitalul Sfântul Ioan

20 noiembrie 2015

58. Andreea Ştefan, 28 de ani, Din Râmnicu Vâlcea, a murit în noaptea de joi spre vineri, într-un spital din Germania

21 noiembrie 2015

59. Alexandru Mihai Iancu, 25 de ani, Din Bucureşti, absolvent al Academiei de Studii Economice (ASE), era pasionat de muzică şi cânta la chitară, a murit la Spitalul Sf. Ioan din Capitală

22 noiembrie 2015

60. Alexandru Hogea, 19 ani, Din Sinaia, student al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Bucureşti, a murit la clinica AKH din Viena

13 decembrie 2015

61. Ioana Raluca Pănculescu, 36 de ani, Psiholog. A murit într-o clinică din Germania unde a fost transferată de la Spitalul Bagdasar Arseni

15 decembrie 2015

62. Roxana Boghian, 26 de ani, A murit la Spitalul de Arşi

21 decembrie 2015

63. Cristian Mitroi, 30 de ani, Artist grafic. A murit într-un spital din Marea Britanie

14 martie 2016

64. Radu Sienerth, 22 de ani, Student la Facultatea de Marketing a ASE Bucureşti. A murit la Spitalul Floreasca din Bucureşti. (sursa a1.ro)

29 iulie 2017

Răzvan (Constantă) –a murit la 1 an şi 8 luni după ce iubita lui (Tina) a pierdut lupta cu viaţa în tragedia din Colectiv.

Judeţul Prahova are eroii ei.

Reamintim că în tragedia din Colectiv şi-au pierdut viaţa şi 6 prahoveni.

Carmen Opriţă, (Karina) - 24 ani din Câmpina, absolventă a Facultăţii de Informatică. Era angajată ca specialist IT în Bucureşti.

Gabriel Matei - 42 de ani din comună Iordăcheanua abvsolvit Politehnica, locuia în Bucureşti şi lucra ca inginer la o companie cunoscută.

Monica Tănăsoiu, fostă absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul “din Ploieşti, lucra în Bucureşti la o agenţie de publicitate
Alexandru Hogea, - 19 ani din Sinaia, a absolvit cursurile Colegiului” Mihail Cantacuzino” şi era student la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti.

Ioana Geambaşu - 18 ani din Mizil, fosta olimpică la matematică, fosta elevă a Liceului Teoretic „Grigore Tocilescu”, din aceeaşi localitate.

Era studentă la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii „Ion Mincu” Bucureşti.

Radu Palada – 35 ani din Campina, lucra ca web marketing în Capitală.


Un grup de tineri ploieşteni nu au uitat de Colectiv.

La 3 ani de la tragedie, un grup de ploieşteni, cheamă ploieştenii, în seara aceasta “la ceas”, la monumental Eroilor Revoluţiei de la ora 19.30, pentru a aduce un omagiu victimelor de la Colectiv.

“Astăzi, cu începere de la ora 19:15, vom aprinde o lumânare în centru/la ceas (unde e fântâna), în memoria acestor tineri frumoşi care şi-au pierdut viaţa din cauza acestui sistem defect, cuvintele sunt de prisos!
Toţi ploieştenii sunt aşteptaţi să aducă un omagiu pentru Colectiv, dar mai ales să nu uite!” este mesajul tinerilor.

Ultrasii din Peluză Latină (Petrolul Ploieşti) nu au uitat de Colectiv.

La partida de luni seara, dintre Petrolul Ploieşti şi Farul Constanta, (scor 2-1 pentru echipa gazda), partidă din liga a 2 a, “latinii “şi-au amintit de tragedia din Colectiv şi au tras un semnal de alarmă asupra autorităţilor (în) competente “3 ANI DE LA UN DEZASTRU MUŞAMALIZAT -
ZECI DE VIEŢI PIERDUTE - NICIUN VINOVAT”.

Cine va răspunde într-un final de pierdea a 65 de vieţi?

Cine va fi găsit vinovat pentru aceea tragedie?

Întrebări fără răspuns...