Moment istoric pentru  UPG PLOIEŞTI. 75 de ani de la înfiinţarea primei şi celei mai prestigioase instituţii cu profil petrolier din ţară
 
         Anul 2023 reprezintă pentru Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti un moment istoric remarcabil, împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea primei şi celei mai prestigioase instituţii cu profil petrolier din ţară, în care tradiţia şi performanţa în educaţie şi cercetare se împletesc armonios în formarea specialiştilor.
A fost, este şi va fi un prilej deosebit să marcăm excelenţa dezvoltării şi promovării industriei de petrol şi gaze din România, de asemenea, să apreciem contribuţia domeniilor economic şi umanist la afirmarea comunităţii noastre academice.
Printre evenimentele care s-au desfăşurat sub emblema acestei aniversări, amintim două dintre cele mai importante, care au marcat viaţa comunităţii academice şi nu numai. 
În data de 30 octombrie 2023, s-a desfăşurat la Palatului Parlamentului din Bucureşti, Gala aniversară dedicată împlinirii a 75 de ani de tradiţie şi performanţă în educaţie şi cercetare, alături de rectorii onorifici ai universităţii, cadre didactice, absolvenţi remarcabili şi invitaţi din mediul academic, economic şi cultural din România şi din străinătate. 
Ceremonia a conturat întreaga existenţă a universităţii prin trei paneluri de discuţii care au vizat subiecte din domeniul educaţiei şi economic în care invitaţii au expus idei şi soluţii pentru dezvoltarea universităţii.
Un alt eveniment important care face parte din seria aniversară a avut loc în perioada 8-10 noiembrie 2023 la sediul Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti. Conferinţa Internaţională ,,75 years of energy and performance in education and research” s-a desfăşurat în sesiuni ştiinţifice în cadrul celor cinci facultăţi şi a reprezentat un prilej de schimburi de bune practici între participanţii internaţionali şi cadrele didactice ale Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti.​
        Conducerea Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti adresează mulţumiri tuturor celor care au participat la aceste evenimente marcante pentru comunitatea academică şi îşi exprimă aprecierea pentru calitatea lucrărilor prezentate şi a discuţiilor purtate pe durata activităţilor menţionate şi reiterează totodată dorinţa de continuare şi dezvoltare a relaţiilor bilaterale cu toate instituţiile angrenate în procesul de dezvoltare şi afirmare a învăţământului universitar, atât la nivel naţional cât şi internaţional. 
Comunicat de presă:Conf. univ.dr. Mirela Dulgheru
Director Departamentul de Activitati Motrice si Sport Universitar
Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti - Facultatea I.P.G.