
In zilele de 11 şi 12 noiembrie 2023, la sediul Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti, s-a desfasurat evenimentul denumit ROBOTIKA – un pas, o iniţiativă, o trasformare, organizat de către echipa de robotică BraveBots, formată din elevi ai Colegiului Naţional Mihai Viteazul din Ploieşti, în parteneriat cu Facultatea de Inginerie Mecanică şi Electrică, reprezentată de către Departamentul Automatică, Calculatoare şi Electronică. Acest eveniment, destinat tinerilor prahoveni pasionaţi de robotică, s-a bucurat de o participare largă atât în rândul elevilor din şcolile şi liceele ploieştene, cât şi al vizitatorilor, copii şi părinţi, din Ploieşti dar şi din judeţ. Alături de aceştia, la eveniment au participat şi studenţi, dar şi absolvenţi ai facultăţii IME, care şi-au prezentat propriile proiecte cu tematică de robotică, realizate pe parcursul studiilor universitare.
Această acţiune de răsunet este prima dintr-o serie de activităţi ce se vor desfăşura în cadrul parteneriatului încheiat între Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, Facultatea de Inginerie Mecanică şi Electrică şi Asociaţia Thoth pentru Matematică şi Ştiinţe Ploieşti, ca reprezentant al Echipei de Robotică BraveBots Ploieşti. Iniţiativa a aparţinut echipei BraveBots şi a fost susţinută de doamna conf.dr.ing. Gabriela Bucur, din cadrul departamentului Automatică, Calculatoare şi Electronică.
La festivitatea de deschidere, au fost invitaţi Rectorul UPG Ploieşti, domnul conf.dr.ing. Alin Diniţă, decanul facultăţii IME, doamna conf.dr.ing. Mihaela Călţaru, domnul prof. Gabriel Ţaga, directorul CNVM Ploieşti, domnul conf.dr.ing. Emil Pricop, directorul departamentului ACE, care şi-au exprimat susţinerea pentru eveniment şi au adresat succes participanţilor. Din partea elevilor, a luat cuvântul domnişoara Teodora Udroiu, căpitanul echipei BraveBots.
Echipa de robotică BraveBots îşi desfăşoară activitatea în cadrul competiţiei Mondiale First Tech Challenge (FTC). Echipa participă la această competiţie de 8 ani, într-o acţiune continuă de perseverenţă şi determinare. “Poate vi se pare absurd, dar robotica nu ne învaţă doar să construim roboţi, pentru noi este mai mult de atât. Robotica ne conectează cu oameni din toate colţurile lumii. Ne-a învăţat că munca în echipă este mai eficientă şi distractivă decât cea individuală şi a reuşit să aducă împreună oameni cu aceeaşi pasiune. Deşi printre obiectivele noastre se numără să fim campioni, scopul nostru este să împărtăşim din cunoştinţele deţinute şi să fim o inspiraţie pentru copiii din România” – aşa îşi definesc misiunea aceşti copii minunaţi.
Alături de echipa BraveBots, la eveniment au participat încă cinci echipe de robotică FIRST Tech Challenge & FIRST Lego League: Ro2D2 - CNMV Ploieşti, Eastern Foxes - CNILC Ploieşti, ErCast - Liceul Tehnologic Energetic "Elie Radu" Ploieşti, To The Stars - Liceul Tehnologic Administrativ şi de Servicii Victor Slăvescu Ploieşti, Little Brave - FIRST Lego League Ploieşti. Elevii au fost însoţiţi de către profesori care sunt şi mentorii echipelor.
La acest eveniment, facultatea Inginerie Mecanică şi Electrică, prin cele două departamente, Departamentul Automatică, Calculatoare şi Electronică şi Departamentul de Inginerie Mecanică, a avut posibilitatea de a expune o parte din baza materială modernă de care dispune, în vederea pregătirii adecvate şi a dobândirii de competenţe ridicate de către studenţii săi, pentru a putea face faţă provocărilor actuale de pe piaţa muncii.
In cadrul evenimentului Robotika, alături de echipele de robotică, au participat şi tineri inventatori, care şi-au prezentat lucrarile dezvoltate individual.
Pentru a ridica şi mai mult valoarea evenimentului, au fost pregătite şi prezentate mai multe prelegeri. Astfel, din partea UPG au susţinut conferinţe domnul prof.dr.ing. Nicolae Paraschiv – Beneficii şi riscuri specifice noilor tehnologii, şi domnul conf.dr.ing. Emil Pricop – Crezi că (doar) aspiratorul robot te poate spiona?. De asemenea, au susţinut prezentări reprezentanţi ai companiei UIPath şi doamna Mihaela Tataru, Ploieşti#LetsPLAY Capitala Tineretului din România.
De asemenea, au fost organizate un workshop de orientare în carieră destinat tinerilor între 16-18 ani, moderat de către doamna şef lucrări Alina-Daniela Handra, de la Departamentul ACE, şi workshop-uri pe categorii de vârstă, pentru construcţia roboţilor Lego, 7-13 ani, şi printare 3D, 14-18 ani.
Pe tot parcursul desfăşurării evenimentului, au fost organizate şi meciuri demonstrative ale echipelor de robotică.
Comunicat -Conf.univ.dr. Mirela Dulgheru-Purtator de Cuvant UPG Ploiesti