O contabilă din Prahova  a fost reţinută pentru infracţiuni informatice şi spălare de bani
La data de 1 noiembrie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti - Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Piteşti, au efectuat o percheziţie domiciliară în judeţul Prahova.
De asemenea, au pus în executare două mandate de aducere, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, participaţie improprie la fraudă informatică, fals în înscrisuri sub semnătură privată, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi spălarea banilor. 
În fapt, în perioada 2021-2023, o persoană bănuită, prestator de servicii contabile pentru  persoana juridică vătămată, ar fi accesat baza de date privind contractele de muncă,  depăşind limitele autorizării, cu scopul de a introduce în fals date nereale care atestau încheierea unui pretins contract individual de muncă între un membru al familiei sale şi societatea comercială. 
Totodată, în perioada iunie 2022 – iunie 2023, ar fi accesat în mod repetat, cu depăşirea limitelor autorizării, sistemul de internet banking prin care persoana juridică vătămată efectua operaţiunile financiare,  în scopul completării necorespunzătoare a ordinelor de plată, inducând în eroare administratorul societăţii, care a efectuat astfel plăţi, în contul bănuitei, dar şi al unui membru de familie al acesteia. 
De asemenea, în aceeaşi perioadă, ar fi creat aparenţa unor plăţi către furnizorii sau salariaţii societăţii comerciale, completând electronic mai multe ordine de plată, prin utilizarea datelor sale sau ale membrului de familie, cauzând astfel în dauna persoanei vătămate un prejudiciu de peste 350.000 de lei.
Totodată, în perioada iunie 2022 – aprilie 2023, în baza unei rezoluţii infracţionale unice şi pentru ascunderea adevăratei naturi a circulaţiei şi a proprietăţii finale a sumelor pretins achitate către mai mulţi furnizori, persoana bănuită ar fi creat aparenţa, prin întocmirea de documente contabile false, că această valoare ar fi fost transferată în mod efectiv către ei, în realitate banii ajungând în contul său sau al membrului de familie.
S-a reţinut şi faptul că, falsificând prin imitare semnătura administratorului societăţii, şi-ar fi mărit în mod artificial onorariul.
După finalizarea audierilor, procurorul de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploieşti a dispus reţinerea femeii, pentru 24 de ore.
La data de 2 octombrie a.c., a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Prahova, cu propunere de arestare preventivă a acesteia.
Precizăm faptul că, în cursul anului 2019, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au trimis în judecată persoana bănuită, pentru săvârşirea unor fapte similare, în dauna unei alte societăţi comerciale, pentru care prestase servicii de evidenţă contabilă. 
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală şi prezumţia de nevinovăţie.
Sursă:IPJ Prahova
Foto ilustrativ