Spectacol de gală, dedicat absolventelor clasei de Balet de la Palatul Copiilor Ploieşti, promoţia 2023

Miercuri, 20 septembrie 2023, ora 18.30, la sala Europa va avea loc un spectacol de gală, dedicat absolventelor clasei de Balet de la Palatul Copiilor Ploieşti, promoţia 2023. Pe scenă vor evolua cele 7 balerine care au încântat publicul şi au cucerit importante premii la competiţiile de profil, nu mai puţin de 14 ani neîntrerupţi. Ajunse acum la frumoasa vârstă a majoratului, aceste tinere remarcabile au petrecut aproximativ 75% din viaţa lor în sălile de antrenament. Făcând un simplu calcul, putem observa că 14 ani din cei 19 ai vârstei, ele au urmat cu perseverenţă un traseu dificil de pregătire, presărat cu multe sacrificii.

În spatele unui spectacol de balet, unul dintre zecile prezentate prezentate pe scenă de aceşti copii, se ascund mii de ore de muncă, de efort susţinut, de lacrimi uneori, de renunţări la distracţiile copilăriei. Riscurile unor accidentări umbresc adeseori pasiunea practicării acestui tip de performing. Dar la polul opus, cu mult mai presus, se află bucuria de a trăi la intensitate maximă miracolul scenei, fascinaţia de a capta atenţia publicului prin ceea ce exprimi cu emoţie, de la suflet către suflet. Lumina reflectoarelor care poleiesc siluetele graţioase cu străluciri multicolore întregeşte magia spectacolului. Iar la final aplauze, răspunsul simplu, autentic al publicului în acest dialog aproape sacru, confirmă miracolul că ai dăruit ceva din esenţa fiinţei tale, ceva unic, irepetabil, incandescent.

Cum a fost începutul? Nu întâmplător numele ales de profesoara lor pentru acest ansamblu a fost „ETOILES”. Intuind drumul artistic frumos ce se aşternea în faţa acestor fetiţe delicate de numai 5-6 ani, d-na Alina Zahariuc a imaginat un moment coregrafic, ce ilustra prin geometria dinamică a mişcărilor şi costume, metafora stelelor dansând pe cerul nopţii. Dansul a avut un mare succes, iar numele ansamblului a rămas Etoiles (stele în limba franceză, limba oficială a baletului academic). Anii au trecut, iar ansamblul de balet clasic şi contemporan, care avea iniţial aproximativ 20 de copii în componenţă, s-a cernut prin clepsidra timpului. Iată că astăzi, la ultimul spectacol înainte de plecarea spre studenţie, doar 7 stele vor străluci pe scenă, cele care au făcut dovada perseverenţei, a tenacităţii, a talentului dublat de muncă asiduă, şi nu numai. Creativitatea este una dintre valenţele unui artist complex şi în acest spectacol, fetele vor face dovada acestei aptitudinii dobândite, prin prezentarea unor creaţii coregrafice proprii.

În acest spectacol vor mai evolua tineri artişti interpreţi de muzică uşoară Eduard Stoica, ploieştean care ne-a reprezentat cu succes la Vocea României şi Bianca Hanu, elevă a Colegiului de Artă Carmen Sylva, şi ei foşti elevi ai instituţiei noastre.

Palatul Copiilor Ploieşti susţine performanţa şi oferă o educaţie artistică, sportivă şi culturală de înaltă calitate pentru copiii prahoveni. Azi este momentul să îşi exprime preţuirea şi dragostea pentru aceşti copii care au crescut frumos, construindu-şi caractere alese. Şi-au dezvoltat competenţe care demonstrează că suntem o comunitate binecuvântată cu har.

Numele acestor stele, ce au parcurs un „Drum de stele” şi păşesc acum spre un altul nou, merită menţionate şi omagiate: Ana Teodora Necşulescu, Daria Ştefania Popescu, Daria Maria Stan, Sara Stoicescu, Daria Maria Tangerică, Miruna Andreea Enescu, Ivona Teodora Ionică, alături de studentele Ana Maria Ivan şi Cătălina Badea, fostele lor colege de echipă, precum şi de profesoara lor, dna Alina Zahariuc, actualul director al Palatului Copiilor Ploieşti.

Minunatele balerine vor fi premiate într-un cadru festiv de d-na Inspector Şcolar pentru Arte Octavia Cioceanu Angelescu. Va fi prezentat şi un film documentar, care prezintă îndelungata lor activitate, moment ce va smulge cu siguranţă multe lacrimi.

Menţionăm că în acest an, numărul copiilor înscrişi la activităţile Palatului se apropie de 4000.

Mult succes tuturor, celor care păşesc pentru prima dată pragul acestei oaze de cultură şi educaţie artistică, dar şi celor care îşi iau zborul spre noi orizonturi!

Comunicat:PALATUL COPIILOR MUNICIPIUL PLOIEŞTI