REŢINUŢI PENTRU TRAFIC DE PERSOANE (video)
Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploieşti, au documentat activitatea infracţională a două persoane bănuite de săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane.
Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2021, bănuiţii, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a unei persoane vătămate (încadrată în grad de handicap şi necesitând monitorizare şi tratament de specialitate), ar fi recrutat-o şi adăpostit-o, în scopul exploatării, prin practicarea de activităţi de videochat.
Persoana vătămată, înrudită cu unul dintre bănuiţi, ar fi fost determinată, prin exercitarea de presiuni psihice şi fizice, să desfăşoare activităţile, strict în folosul persoanelor bănuite, care, pentru a creşte perioada de expunere în mediul online, i-ar fi oferit, spre consum,  produse pe bază de cafeină, incompatibile cu tratamentul necesar persoanei vătămate.
De asemenea, în acelaşi interval de timp, bănuiţii ar fi determinat o altă persoană vătămată, să practice acelaşi tip de activităţi, în scopul de a obţine beneficii financiare importante.
A fost pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, în judeţul Prahova, la locuinţa persoanelor bănuite, fiind descoperite şi ridicate mai multe mijloace de probă.
La data de 10 iulie a.c., procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus reţinerea celor două persoane, cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane.
În cursul zilei de astăzi, 11 iulie, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Prahova cu propunerea de arestare preventivă a celor doi bănuiţi, pentru 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.
La activităţi au participat şi jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Matei Basarab” Ploieşti.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Sursă:IJP PH