UPDATE: PERCHEZIŢII LA UN GRUP INFRACŢIONAL ORGANIZAT, CERCETAT PENTRU ÎNŞELĂCIUNI CU CRIPTOMONEDE
Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploieşti, au documentat activitatea infracţională a unor persoane bănuite de constituire a unui grup infracţional organizat, fals informatic, înşelăciune şi evaziune fiscală.
Astfel, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus reţinerea a 3 persoane bănuite şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de alte 10 persoane.
Din cercetări a reieşit că grupul infracţional organizat ar fi acţionat pe 3 paliere, fiind constituit din persoane cu roluri bine definite, la aceasta aderând, ulterior, şi alţi membri.
În scopul derulării activităţii infracţionale, membrii din primul palier ar fi avut rolul de a lua legătura cu potenţialii clienţi, care şi-ar fi manifestat intenţia de a investi sume de bani în criptomonedă.
Totodată, aceştia ar fi avut şi rolul de a îi consilia în deschiderea unui cont pe o platformă de exchange de criptomonede şi unde ar fi efectuat cumpărări de monedă electronică, pe numele lor. 
În măsura în care aceştia nu ar fi avut cunoştinţele necesare, membrii primului palier i-ar fi transferat, apoi, în contul deţinut, în alt exchange, de către liderul grupului, care ar fi fost utilizat de acesta cu suportul membrilor grupului, pentru colectarea de fonduri.
Cel de-al doilea palier ar fi acţionat, după efectuarea de către persoanele vătămate a primei investiţii, în scopul de a le determina să îşi suplimenteze fondurile. 
Astfel, acestora le-ar fi fost create, de obicei la telefon, sentimente de euforie, prin falsa reprezentare a profesionalismului lor în activităţile de trading întreprinse, activităţi care, în realitate, ar fi generat pierderi. 
În fapt, criptomonedele transferate de părţile vătămate, ar fi fost convertite de membrii grupului infracţional organizat în dolari, mare parte din aceste sume fiind fire cheltuite în interes personal, fie utilizate pentru efectuarea, pe sistem piramidal, a unor plăţi parţiale către clienţi mai vechi, care ar fi solicitat în mod insistent restituirea banilor.
De asemenea, pe al treilea palier ar fi activat liderul grupului, administrator al persoanei juridice, care lua majoritatea deciziilor legate de plăţi, alături de asociatul unic al societăţii şi un alt membru, ce deţinea contul utilizat pentru colectarea de fonduri.
Valoarea prejudiciului cauzat este de peste 4,71 milioane USD.
La data de 21 iunie 2023, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Prahova  a dispus arestarea preventivă celor 3 persoane bănuite, pentru 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Alba-Iulia, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca,Constanţa, Craiova, Iaşi, Piteşti, Suceava, Târgu-Mureş, Timişoara, Oradea şi serviciilor de combatere a criminalităţii organizate Olt, Hunedoara, Sibiu, Satu-Mare, Călăraşi, Ialomiţa, Olt, Bistriţa-Năsăud, Gorj, Mehedinţi, Brăila, Vrancea, Neamţ, Harghita, Maramureş, Sălaj, Covasna, Botoşani, Arad, Caraş-Severin, Vâlcea şi al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploieşti şi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi prezumţia de nevinovăţie.
 
Sursă:IJP Prahova
 
Foto ilustrativ