Duminică, 11 iunie 2023,  va avea loc a doua  editie a Festivalului National de Pricesne ”O rugă spre cer”
Duminica, 11 iunie 2023,  va avea loc a doua  editie a Festivalului National de Pricesne ”O rugă spre cer”
 
  In contextul marcarii anului comemorativ al imnografilor si cantaretilor bisericesti, si anul acesta unele dintre cele mai cunoscute pricesne – cântece aparţinând folclorului religios românesc se vor auzi, la acest sfârşit de săptămână, la Ploieşti, într-un cu totul alt spaţiu, decât cel al lăcaşelor de cult.
Este vorba despre Sala ”Europa” a Palatului Administrativ din municipiul reşedinţă al judeţului Prahova, unde, pe 11 iunie a.c., la ora 17.00, va avea loc Festivalul de pricesne ”O rugă spre cer”.
Aflat la a doua ediţie, acest festival, care este organizat de Parohia Înălţarea Domnului din Ploieşti, se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 7 şi 25 de ani, desfăşurându-se pe două categorii de vârstă: concurenţi cu vârsta cuprinsă între 7 şi 15 ani, respectiv între 16 şi 25 ani.
 
      Concurenţii vor interpreta o priceasnă ortodoxă fără acompaniament muzical, fiecare concurent urmând să se înscrie, până pe data de 08 iunie 2023,pe adresa de email a festivalului: festivalul_o_ruga_spre_cer@yahoo.com.
Potrivit organizatorilor, premiile vor consta în diplome şi daruri cu caracter duhovnicesc, fiind oferite pe categorii de vârstă, astfel: Premiul I, II, III, Menţiuni I, II, III, cărora li se vor alătura şi Premiul de popularitate şi Trofeul festivalului, juriul urmând să hotărască, de la caz la caz, acordarea şi a altor premii, în funcţie de valoarea interpretării concurenţilor.
 
 Juriul festivalului va fi format din specialişti în domeniul muzical şi religios, printre care se regăsesc  Floarea Calota, marea interpreta a folclorului muntenesc, pr. Emil Nedelea Caramizaru, Maria Tănase Marin, Ileana Matus  şi, în calitate de organizator, pr. Georgian Alexandrescu.
 
         Deschiderea festivalului va fi facuta de  Preacucernicul părinte Mihăiţă Stroe, Protoiereul Protoieriei Ploieşti-Sud.