Sărbători pascale în siguranţă.Pompierii prahoveni vor fi la datorie

În acest sfârşit de săptămână, credincioşii ortodocşi sărbătoresc Sfânta Sărbătoare a Paştelui. Pentru ca această importantă sărbătoare să nu fie umbrită de evenimente nedorite, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova vor fi la datorie.

Astfel, în aceste zile, premergătoare Paştelui, personalul Inspecţiei de Prevenire a realizat controale de îndrumare şi sprijin la toate lăcaşurile de cult unde se preconizează că se va înregistra o afluenţă mare de participanţi, la construcţiile destinate cazării persoanelor din incinta mănăstirilor, precum şi la operatorii economici care desfăşoară activităţi specifice în zonele turistice de pe raza judeţului nostru, cu scopul de a preîntâmpina eventuale situaţii de urgenţă care pot apărea pe timpul slujbelor religioase.

Având în vedere gradul sporit de vulnerabilitate la incendiu al lăcaşurilor de cult, inspectorii urmăresc starea instalaţiilor electrice, a sistemelor de încălzire şi a coşurilor de fum, respectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor, precum şi existenţa stingătoarelor şi hidranţilor.

Pe lângă identificarea şi înlăturarea disfuncţionalităţilor specifice, specialiştii noştri asigură instruirea personalului angajat, astfel încât acesta să cunoască şi să respecte regulile de prevenire a incendiilor.

În această perioadă, echipajele de salvatori din subunităţile operative au continuat acţiunile de recunoaştere la diverse categorii de obiective, pentru identificarea surselor de alimentare cu apă, familiarizarea cu particularităţile fiecărei clădiri şi prelucrarea personalului în vederea asigurării intervenţiei imediate în caz de incendiu, până la sosirea echipajelor specializate de stingere.

Pentru ca Sfânta Sărbătoare a Paştelui să fie petrecută în linişte şi fără incidente tragice, pompierii prahoveni recomandă atât preoţilor, cât şi credincioşilor să ţină cont de câteva reguli de bază:

 • lumânările nu se vor ţine în apropierea hainelor şi părului ori a obiectelor combustibile precum icoane, decoruri, mobilier sau coroane;

la parcarea autoturismelor şi autocarelor se va ţine cont ca acestea să nu blocheze căile de acces pentru intervenţia autospecialelor pompierilor, în cazul producerii unui eventual incendiu;

asigurarea unei minime dotări cu mijloace tehnice destinate stingerii incendiilor, precum rezerve de apă, având în vedere faptul că, pentru mânăstirile amplasate izolat, în locuri greu accesibile, această dotare minimă, dublată de instruirea corespunzătoare a personalului, pot salva construcţia de la distrugere;

în situaţia izbucnirii unui incendiu, se va asigura operativ evacuarea persoanelor din construcţie, a valorilor adăpostite, concomitent cu desfăşurarea primei intervenţii cu mijloacele tehnice din dotare şi cu anunţarea, de îndată, a pompierilor, la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

În locuinţe, amplasarea lumânărilor şi a candelelor aprinse se realizează în suporturi care nu pot lua foc, la distanţă de perdele, materiale lemnoase sau electrocasnice (de exemplu, într-o farfurie cu puţină apă). În nicio situaţie, nu lăsaţi lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate şi nu adormiţi cu lumânările aprinse. De asemenea, nu lăsaţi lumânările aprinse sau alte surse de foc la îndemâna copiilor. E bine să acordaţi o atenţie sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, astfel încât să fie evitate situaţiile în care viaţa sau bunurile pot fi puse în pericol.

Vă asigurăm că pompierii rămân la datorie pentru furnizarea răspunsului prompt la solicitările de sprijin venite din partea cetăţenilor. Pentru siguranţa dumneavoastră şi a celor dragi, manifestaţi un comportament preventiv şi accesaţi sursele oficiale de informare! Fiţi prevăzători şi consultaţi măsurile şi modul de comportare înainte, pe timpul şi după producerea diverselor tipuri de situaţii de urgenţă! Urmăriţi recomandările noastre, accesaţi platforma naţională de pregătire în situaţii de urgenţă fiipregatit.ro şi descărcaţi gratuit aplicaţia de mobil DSU.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova vă urează să aveţi parte de sărbători fericite, cu pace, linişte şi armonie, petrecute în siguranţă alături de cei dragi!