Procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Cluj - Biroul teritorial Baia Mare au  trimis in judecata sefi din cadrul Ambulanţei Maramureş
Comunicat DNA – Serviciul teritorial Cluj - Biroul teritorial Baia Mare
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj - Biroul teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
MICLE LIGIA-SANDA-MARINELA, manager general al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Maramureş, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
  -  uz de fals,
  -  abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie,
  - folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane în formă continuată,
  - complicitate la folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane în formă continuată,
      MICLEA SIMONA-CARMEN, director economic al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Maramureş, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
   - uz de fals,
   - abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie,
     PLOSCAR NICOLETA-BIANCA, economist la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Maramureş, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
 - uz de fals, 
    - abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie,
    DAN FLORIN-MIHAI, consilier juridic la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Maramureş, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
   - folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane în formă continuată,
   - complicitate la folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:
 
1. În data de 04 februarie 2019, inculpata Micle Ligia-Sanda-Marinela, în calitatea menţionată mai sus, împreună cu inculpatele Miclea Simona-Carmen şi Ploscar Nicoleta-Bianca, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi aprobat plata unei facturi emisă de o unitate hotelieră despre care ar fi cunoscut faptul că este falsificată în modalitatea consemnării prestării unor servicii în favoarea Serviciului de Ambulanţă Judeţean Maramureş care în fapt nu s-au realizat.
Concret, în factura respectivă erau menţionate servicii ”închiriere sală de conferinţe” deşi în realitate ar fi fost vorba de „servicii de cazare” de care ar fi beneficiat doi funcţionari din cadrul Ministerului Sănătăţii, în contextul organizării la Baia Mare a Conferinţei ”Medicina de Urgenţă Azi”, ediţia a IV-a.
Precizăm că, acea conferinţă s-a desfăşurat în sălile de şedinţă ale unei alte unităţi hoteliere, iar pentru utilizarea spaţiilor respective nu au fost efectuate plăţi, locaţia fiind pusă la dispoziţia organizatorilor în mod gratuit.
        
2. În perioada mai 2019 – august 2022, inculpata Micle Ligia-Sanda-Marinela, în aceeaşi calitate, beneficiind de sprijinul consilierului juridic al instituţiei, Dan Florin-Mihai, ar fi aprobat mai multe documente în baza cărora soţul său, inginer în  cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Maramureş, ar fi fost angajat în cadrul aceleiaşi unităţi medicale, cu contract de muncă cu timp parţial de 4 ore/zi, pe o perioadă determinată, la compartimentele Transport şi Audit intern. Ca urmare a acestor demersuri, soţul inculpatei ar fi obţinut în perioada iulie 2019 - octombrie 2022, doar de la aceste noi locuri de muncă, venituri salariale în valoare totală de 84.460 lei.
 
3. În aceeaşi manieră ar fi procedat şi inculpatul Dan Florin-Mihai care, în perioada iunie 2019 – septembrie 2022, beneficiind de ajutorul managerului Micle Ligia-Sanda-Marinela, ar fi ocupat mai multe funcţii temporar vacante, cu timp parţial de 2 sau 4 ore/zi, după cum urmează: economist, inginer IA, auditor intern şi o funcţie în cadrul Serviciului mişcare şi exploatare auto. Pentru activitatea desfăşurată la aceste noi locuri de muncă, inculpatul Dan Florin-Mihai ar fi obţinut venituri salariale în valoare totală de 62.629 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureş.
 
      Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
      Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.