Director în ANAF la Direcţia Marilor Contribuabili, urmărit penal de DNA.Este urmarit  într-un dosar de trafic de influenţă
COMUNICAT  Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
                             Direcţia Naţională Anticorupţie
   
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecţii:
COJOCARU CĂTĂLIN ADRIAN, la data faptelor şi în prezent Director general adjunct al Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată (2 acte materiale),
Persoană fizică, om de afaceri, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată (2 acte materiale).
 
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2018 – mai 2022, la “rugămintea” omului de afaceri, cercetat în prezenta cauză, suspectul Cojocaru Cătălin Adrian, în calitatea menţionată mai sus, ar fi intermediat listarea în magazinele unui retailer naţional a unor produse realizate de două societăţi comerciale.
În schimbul acestor demersuri, de la administratorii celor două societăţi comerciale, omul de afaceri ar fi pretins, în mod direct, pentru sine, un procent de 40% din părţile sociale ale societăţilor ale căror produse urmau să fie listate şi ar fi primit, ca urmare a acelor “asocieri” sumele de 4.000 euro şi 276.000 lei, aceştia din urmă fiind disimulaţi sub forma unor dividende şi cesiune părţi sociale.
 
Celor doi suspecţi li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
        Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
 
Foto ilustrativ