Acţiuni preventive, desfăşurate de poliţiştii prahoveni cu privire la comercializarea şi deţinerea, fără drept, de articole pirotehnice
Pe întreg parcursul zilei de ieri, 29 decembrie a.c., poliţiştii prahoveni au efectuat mai multe controale pe raza de competenţă în vedere prevenirii şi combaterii comercializării şi folosirii neautorizate a articolelor pirotehnice.
 
În acest context, poliţiştii din cadrul Secţiei nr.1 de poliţie Ploieşti au organizat şi executat o acţiune pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice, precum şi în vederea descurajării elementelor infracţionale şi combaterii fenomenelor cu impact stradal şi a elementelor de parazitism social de pe raza de competenţă.
 
Astfel, în cadrul acţiunii, pe strada George Coşbuc din municipiul Ploiesti, poliţiştii au depistat o femeie în vârstă de 50 de ani din municipiul Ploieşti, în timp ce oferea spre vânzare 40 de baghete artificii – categoria F1, fără a deţine autorizaţie în acest sens. 
 
De asemenea, pe strada Vasile Milea din municipiu a fost depistat un bărbat de 48 de ani în timp ce oferea spre vânzare 5 cutii de artificii – categoria F1, fără a deţine autorizaţie în acest sens. 
 
Şi pe strada Griviţei a fost depistată o femeie de 52 de ani din municipiu, în timp ce oferea spre vânzare 5 baghete de artificii – categoria F2, precum şi 5 cutii de artificii – categoria F1, fără a deţine autorizaţie în acest sens.
 
Articolele pirotehnice au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. 
 
În toate cele trei cauze au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de orice operaţiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept.
 
 
În intervalul orar 16.00-18.00 şi poliţiştii Secţiei nr.2 de Poliţie Ploieşti au acţionat în zona Complexului Mare Nord şi a străzilor adiacente.
 
Astfel, în jurul orei 16.45 poliţiştii au depistat pe Aleea Cătinei din municipiu, doi minori  cu vârstele de 13 şi respectiv 14 ani din municipiul Ploieşti, care utilizau articole pirotehnice.
În urma discuţiilor purtate cu aceştia a rezultat faptul că au cumpărat o cutie de petarde, categoria P1, de la o auto-rulotă situată în zona Complexului Mare Nord.
 
În urma verificărilor a fost identificată persoana care le-a vândut articolele pirotehnice ca fiind un bărbat în vârstă de 46 de ani din municipiul Ploieşti în calitate de administrator al unei societăţi comerciale fiind avizat de către organele competente să comercializeze articole pirotehnice din categoria F1 şi P1.
 
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile F1 şi P1 către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
 
Totodată, minorul în vârstă de 14 ani a fost sancţionat contravenţional conform Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor pirotehnice, iar reprezentanţii legali au fost sancţionaţi conform Legii nr. 61/1991 R, pentru nesupravegherea acestora, cu amendă în valoare de 100 de lei, fiecare.
 
La scurt timp, poliţiştii au depistat şi o minoră în vârstă de 12 ani din municipiul Ploieşti care avea asupra sa două cutii de petarde din categoria P1.
 
În urma verificărilor, a fost identificată persoana care a comercializat articolele pirotehnice ca fiind un tânăr de 20 de ani, în calitate de vânzător al unei societăţi comerciale.
 
Şi în această cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile F1 şi P1 către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
 
ATENŢIE!
 
Articolele pirotehnice de divertismnet din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.
 
Articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.
 
Nu folosiţi obiecte de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, decât în condiţiile şi în locurile permise de lege! Pot fi comercializate către public steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, inele de foc sau sateliţi. 
 
Petardele pot fi comercializate doar în spaţii destinate vânzării unor astfel de articole şi numai după obţinerea autorizaţiei de deţinere şi comercializare.
 
Sursa:IJP Prahova
 
Foto ilustrativ/Politia Romana