Acţiune a poliţiştilor prahoveni pe linia comercializării produselor din peşte.Amenzi de peste  23 000  lei
În zilele de 16 şi 17 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de Ordine Publică Prahova, împreună cu poliţiştii din cadrul Secţiei nr.1 de poliţie Ploieşti şi ce ai Poliţiei oraşului Vălenii de Munte au desfăşurat o acţiune pe linia comercializării şi transportului produselor din peşte.
În cadrul acţiunii au fost verificaţi 34 de agenţi economici de pe raza judeţului Prahova.
Astfel, au fost constatate două infracţiuni, precum vânzarea de alimente, băuturi sau alte produse, cunoscând ca sunt alterate ori cu perioada de valabilitate depăşită, dacă sunt vătămătoare sănătăţii şi pescuitul resurselor acvatice vii sub dimensiunile legale, infracţiune prevăzută în OUG 23/2008, privind pescuitul şi acvacultura.
Totodată, au fost aplicate 21 de sancţiuni contravenţionale.
Dintre acestea, trei au fost aplicate conform HG 984/2005, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi două conform OUG nr.28/2008, privind pescuitul şi acvacultura.
Valoarea sancţiunilor este de 23.350 de lei.
În urma activităţilor desfăşurate a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea de aproximativ 127 de kilograme de produse din carne.
 
Exemplu: 
 
La una din societăţile comerciale controlate, poliţiştii au constatat faptul că administratorul acesteia ar fi expus la vânzare cantitatea de 18,39 kg peşte specia caras congelat, 11,61 kg merluciu şi 37, 24 kg macrou, pentru care nu a putut prezenta documente de provenienţă.
Totodată, în urma controlului la aceeaşi unitate au fost identificate cantităţile de 30,15 kg crap proaspăt, 17,03 kg plătică şi 3,06 kg biban, produse expuse în condiţii improprii.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de "pescuitul resurselor acvatice vii sub dimensiunile legale", prevăzută în OUG 23/2008, privind pescuitul şi acvacultura.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul reprezentanţilor din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi de cel al reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură.
 
Sursa:IJP Prahova
 
Foto ilustrativ/Politia Romana