ISU Prahova a desfasurat  un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren pentru antrenarea structurilor de intervenţie

Joi, 24.11.2022, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Şerban Cantacuzino” al Judeţului Prahova a desfasurat un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren pentru antrenarea structurilor de intervenţie în vederea îndeplinirii misiunilor specifice din competenţă, în situaţia producerii unui seism.

Potrivit scenariului exerciţiului, la ora 12:00, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, care a condus la distrugerea şi avarierea a numeroase clădiri cu diferite destinaţii, unităţi medicale, clădiri de locuit, reţele de alimentare cu energie electrică, gaze, sisteme de transport şi distribuţie de carburanţi, precum şi a căilor de transport rutiere. Din primele informaţii, cea mai afectată localitate din judeţul Prahova este municipiul Ploieşti, unde se estimează un număr mare de clădiri administrative şi de locuit prăbuşite sau avariate şi zeci de persoane rănite sau dispărute.

Conform situaţiei tactice simulate, cutremurul a condus la prăbuşirea şi avarierea gravă a locuinţelor, cu efecte negative asupra populaţiei – persoane decedate, rănite şi dispărute. Sistemul medical a fost puternic perturbat ca urmare a numărului mare de persoane care necesită îngrijiri medicale pe fondul fracturilor, arsurilor, intoxicaţiilor şi leziunilor multiple pe care le-au suferit, cu efecte asupra organizării triajului medical, asigurării numărului de paturi pentru răniţi şi a stocurilor de medicamente şi sânge. În cadrul acestui exerciţiu se vor desfăşura activităţi de căutare-salvare a persoanelor aflate sub dărâmături cu ajutorul echipajului canin şi a echipelor specializate în căutare-salvare urbană. Totodată, se va simula producerea unui accident feroviar între un microbuz de transport persoane şi un tren de transport marfă, cu victime multiple şi cu punerea în aplicare a prevederilor Planului Roşu de intervenţie.

Acest exerciţiu urmăreşte îndeplinirea mai multor obiective, precum:

  • Antrenarea şi testarea structurilor de decizie, de conducere şi de coordonare, a sistemelor de comandă şi control, precum şi a elementelor care compun Sistemul Judeţean pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă.

  • Perfecţionarea deprinderilor în vederea executării misiunilor pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă determinate de producerea unui seism major, inclusiv în colaborare cu celelalte structuri care asigură sprijin.

  • Testarea procesului decizional, a fluxului informaţional şi a comunicării publice, precum şi verificarea unor măsuri prevăzute în Planul roşu de intervenţie în cazul unor evenimente cu victime multiple.

  • Verificarea viabilităţii măsurilor stabilite în Planul judeţean de intervenţie la seism şi alunecări de teren, aprobat la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

 În desfăşurarea exerciţiului vor fi implicate forţe şi mijloce aparţinând subunităţilor de intervenţie din cadrul ISU Prahova, după cum urmează: 14 ofiţeri, 19 subofiţeri, 12 soldaţi, 3 medici şi 10 asistenţi medicali (din partea UPU Ploieşti). În ceea ce priveşte tehnica angrenată în exerciţiu, vor fi mobilizate 9 autospeciale de primă intervenţie şi comandă, 2 autospeciale de transport victime multiple, 2 autospeciale de descarcerare, 5 ambulanţe SMURD, 1 container MULTIRISC şi o autospecială de stingere cu apă şi spumă.

În cazul real al producerii unui cutremur vă recomandăm să respectaţi următoarele măsuri de prevenire:

Ce trebuie să ştii şi să faci înainte de producerea unui cutremur:

Să-ţi însuşeşti regulile minimale pentru a-ţi salva viaţa în caz de cutremur.

Să nu depozitezi în clădirile cu destinaţia de locuinţă materiale combustibile, explozivi sau substanţe toxice.

Să fixezi mobilierul şi alte obiecte astfel încât acestea să nu se răstoarne, să alunece sau să se prăbuşească în timpul cutremurului, devenind astfel surse de pericol.

Să ai la îndemână un aparat de radio portabil, o lanternă cu baterii de rezervă şi o trusă de prim ajutor.

Să cunoşti locaţiile celor mai apropiate unităţi medicale, sediul poliţiei, pompierilor şi alte adrese utile.

Să ştii şi să stabileşti un loc în care se vor afla actele familiei.

Reguli minimale pentru a-ţi salva viaţa în cazul producerii unui cutremur:

Păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică.

Închideţi sursele de foc.

Deschideţi uşile şi depărtaţi-vă de ferestre sau balcoane.

Adăpostiţi-vă sub o grindă, lângă un perete de rezistentă, toc de uşa, sub birou sau o masă solidă.

Nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe geam, nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul.

Dacă sunteţi pe stradă, depărtaţi-vă de clădiri, stâlpi sau alte obiecte aflate în echilibru precar, deplasaţi-vă cât mai departe de clădiri, feriţi-vă de căderea tencuielilor, coşurilor, parapetelor, evitaţi aglomeraţia, nu alergaţi.

Nu blocaţi străzile, lăsaţi cale liberă pentru maşinile salvării, pompierilor, echipelor de intervenţie.

Când sunteţi în maşină (şi aceasta în mers) scoateţi maşina în afara carosabilului, opriţi imediat şi rămâneţi în maşină.

Când maşina este staţionată lângă o clădire, este bine să părăsiţi maşina imediat şi să vă îndepărtaţi de aceasta.

Ascultaţi numai anunţurile posturilor de radio şi televiziune şi recomandările organelor în drept.

Ce trebuie sa faci imediat după cutremur

nu părăsi imediat locul în care te afli;

atunci când părăsiţi locuinţa, luaţi actele de identitate, un mijloc de iluminat, un aparat de radio şi obiecte personale;

închide instalaţia de gaz şi cea electrică;

nu folosi foc deschis;

anunţă serviciile speciale de intervenţie în cazul producerii unui incendiu;

acordă primul ajutor celor afectaţi;

calmează persoanele intrate în panică sau speriate, în special copiii;

îmbracă-te corespunzător anotimpului;

după seism, părăseşte cu calm clădirea fără a lua lucruri inutile, verifică mai întâi scara şi drumul de ieşire;

dă prioritate celor răniţi, copiilor, bătrânilor şi femeilor;

nu atinge conductorii electrici sau alte instalaţii electrice;

combate zvonurile, ştirile false, panica şi dezordinea;

evită, pe cât posibil, circulaţia pe străzi;

ajută echipele specializate de intervenţie, respectând dispoziţiile acestora.

Sursa:Comunicat ISU Prahova

Foto ilustrativ