IGSU.Verificări inopinate la operatori economici din municipiul Bucureşti şi alte două judeţe din ţară
Pentru siguranţa celor care aleg să îşi petreacă timpul liber în locaţii destinate divertismentului, prin dispoziţia secretarului de stat, Sef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, în acest weekend inspectorii de prevenire au desfăşurat acţiuni de control inopinate la operatori economici din municipiul Bucureşti şi judeţele Iaşi şi Cluj. 
Acţiunile au fost coordonate de la nivel central, de către IGSU. 
Misiunile au vizat obiective cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit fiind aceala al respectării numărului maxim de utilizatori şi accesibilitatea căilor de evacuare. 
Pentru acoperirea în cele mai bune condiţii a misiunilor, în activitate a fost implicat personalul de specialitate din alte 15 judeţe limitrofe, care, cu efort susţinut, a controlat 40 de obiective. 
În urma acţiunilor de control, pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, prin depăşirea numărului maxim de utilizatori, la 4 dintre obiectivele verificate, 3 din muncipiul Iasi si 1 din municipiul Bucureşti, a fost aplicată amendă în valoare dd 100.000 lei (ca sancţiune principală) şi sanctiunea complementară  de oprire a funcţionării pentru o perioadă de 60 de zile. Sancţiunile sunt prevăzute de Legea nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. 
Tot pentru depăşirea numărului maxim de utilizatori, la un alt obiectiv din judetul Cluj, care nu se încadrează în criteriile stabilite pentru oprirea funcţionării, a fost aplicată amenda de 50.000 lei pentru nerespectarea condiţiilor care au stat la baza emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu şi constatarea pierderii valabilităţii acestui act de autoritate. 
Într-un alt caz, la unul dintre operatorii economici verificaţi în municipiul Bucureşti, la care, de asemenea, s-a constatat depăşirea  numărului maxim de utilizatori, dar fără atingerea pragului pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu ( până la 10% din numărul maxim stabilit, conform legii), a fost aplicată amenda în cuantum de 30.000 lei.  
Pe lângă aspectele menţionate mai sus, verificate cu preponderenţă de inspectorii de prevenire, colegii noştri au constatat şi alte neconformităţi pe linia securităţii la incendiu, sancţionate cu 22 de avertismente şi 24 de amenzi, în cuantum de 539.500 lei. 
Întrucât siguranţa celor care aleg să îsi petreacă timpul liber în astfel de locaţii este primordială, aceste acţiuni vor continua şi în perioada următoare, vor avea un caracter permanent şi vor viza inclusiv obiective existente în municipii, oraşe şi comune din ţară. 
 
De la începutul acestui an, inspectorii de prevenire au derulat, la nivel naţional, 2.851 de controale la obiective din categoriile:  cluburi, baruri, discoteci, unităţi de alimentaţie publică, în urma cărora au fost aplicate 11.045 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 5,1 milioane lei.
 
Sursa:Comunicat IGSU/ISU Prahova