UPDATE/PERCHEZIŢII LA PERSOANE BĂNUITE DE CONTRAFACERE A BANCNOTELOR (video)
La data de 31 octombrie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti au pus în executare 17 mandate de percheziţie domiciliară, după cum urmează: 
6 în judeţul Bihor, câte 2 în judeţele Bistriţa-Năsăud, Dâmboviţa şi Timiş şi câte unul în judeţele Arad, Caraş-Severin, Constanţa, Vâlcea şi Prahova, la persoane bănuite de contrafacere a bancnotelor.
Totodată au fost puse în executare şi 13 mandate de aducere.
Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti au documentat, începând cu luna iulie a.c., activitatea unui grupări infracţionale formată din 13 persoane, care ar fi fost implicată în falsificarea de monedă, punerea în circulaţie de valori falsificate, falsificarea de valori străine, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori şi înşelăciune, care ar fi acţionat pe teritoriul României.
Din probatoriul administrat, a rezultat că o parte din membrii grupării s-ar fi ocupat de activitatea de contrafacere a bancnotelor, deţinând în acest sens mai multe instrumente necesare realizării acestei activităţi.
Ulterior, pachetele cu bani ar fi fost expediate prin intermediul unei societăţi de coletărie către alţi membrii ai grupării, de pe teritoriul României, aceştia ocupându-se de punerea lor în circulaţie. 
În urma percheziţiilor domiciliare au fost descoperite şi ridicate obiecte utilizate la contrafacerea bancnotelor, respectiv două imprimante, folii din plastic, coli de hârtie, tonere, sumele de 222.360 de euro contrafăcuţi în bancnote de 10, 20, 50, 100, 200 şi 500 de euro, 540 de USD în bancnote de 20 de USD, 1.650 de lei în bancnote de 50 şi 100 de lei, 1.161.000 de forinţi în bancnote de 10.000 şi 20.000 de forinţi. 
De asemenea, au mai fost ridicate 16 telefoane mobile, înscrisuri cu valoare probatorie şi o armă neletală deţinută ilegal. 
  
Persoanele bănuite au fost conduse la sediul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, iar după finalizarea audierilor, faţă de 4 bărbaţi cu vârstele cuprinse între 17 şi 43 de ani, dar şi faţă de două femei cu vârstele de 27, respectiv 44 de ani a fost dispusă măsura preventivă a reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore.
În cursul zilei de ieri, 1 noiembrie a.c., aceştia au fost  prezentaţi procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti, pentru sesizarea instanţei competente cu propunere de luare a unei alte măsuri preventive.
Astfel, Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti a admis propunerea procurorului şi a emis pe numele celor două femei, dar şi pe cel al bărbatului de 43 de ani, mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Totodată, faţă de tânărul de 17 ani a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
Activităţile au beneficiat de sprijinul Oficiului Naţional Central pentru combaterea falsului de monedă din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, al Serviciilor de combatere a criminalităţii organizate din Arad, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Vâlcea, al brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate din Constanţa, Oradea, Timişoara şi  de cel al inspectoratelor Judeţene de Jandarmi şi grupărilor mobile de jandarmi din judeţele menţionate.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor din cadrul Poliţiei Române.
 
Sursa:IJP Prahova
 
Foto ilustrativ