PRAHOVA.PERCHEZIŢII LA PERSOANE BĂNUITE DE CONTRAFACERE A BANCNOTELOR(Video)
La data de 31 octombrie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, împreună cu un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti, au pus în executare 17 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Prahova, Timiş şi Vâlcea, precum şi 13 mandate de aducere, la persoane bănuite de contrafacere a bancnotelor.
 
Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti au documentat, începând cu luna iulie a.c., activitatea unei grupări infracţionale formată din 13 persoane, care ar fi fost implicată în falsificarea de monedă, punerea în circulaţie de valori falsificate, falsificarea de valori străine, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori şi înşelăciune, care ar fi acţionat pe teritoriul României.
 
Din probatoriul administrat, a rezultat că o parte din membrii grupării s-ar fi ocupat de activitatea de contrafacere a bancnotelor, deţinând în acest sens mai multe instrumente necesare realizării acestei activităţi. 
 
Ulterior, pachetele cu bani ar fi fost expediate prin intermediul unei societăţi de coletărie către alţi membrii ai grupării, de pe teritoriul României, aceştia ocupându-se de punerea lor în circulaţie.
 
În urma percheziţiilor domiciliare, au fost descoperite şi ridicate obiecte ce ar fi fost utilizate la contrafacerea bancnotelor, respectiv două imprimante, folii din plastic, coli de hârtie, tonere şi următoarele bancnote contrafăcute: 222.360 de euro în bancnote de 10, 20, 50, 100, 200 şi 500 de euro, 540 de USD în bancnote de 20 de USD, 1.650 de lei în bancnote de 50 şi 100 de lei, 1.161.000 de forinţi în bancnote de 10.000 şi 20.000 de forinţi. 
 
De asemenea, au mai fost ridicate 16 telefoane mobile, înscrisuri cu valoare probatorie şi o armă neletală deţinută ilegal. 
     
Persoanele bănuite au fost conduse la sediul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, iar, după finalizarea audierilor, faţă de 6 dintre acestea a fost dispusă măsura preventivă a reţinerii pentru 24 de ore, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentate procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti, pentru sesizarea instanţei competente, cu propunere de arestare preventivă.
 
Activităţile au beneficiat de sprijinul Oficiului Naţional Central pentru combaterea falsului de monedă din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, al serviciilor de combatere a criminalităţii organizate din Arad, Bistriţa-Năsăud, Vâlcea, Caraş-Severin, al brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate din Constanţa, Oradea, Timişoara şi de cel al inspectoratelor judeţene de jandarmi şi grupărilor mobile de jandarmi din judeţele menţionate.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor din cadrul Poliţiei Române.
 
Sursa si video:Politia Romana/IJP Prahova