IJP PRAHOVA.Soferi depistaţi la volan, deşi consumaseră băuturi alcoolice. Aparatele etilotest au înregistrat valori de 0,60; 0,66; 0,70 şi 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat
La data de 25 septembrie a.c., în jurul orei 00:30, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Ploieşti-Biroulu Rutier au fost sesizaţi despre faptul că pe strada Democraţiei, din municipiu ar fi avut loc un eveniment rutier soldat cu pagube materiale, în care a fost implicat un autoturism.
 
În baza sesizării, poliţiştii s-au deplasat la faţa locului unde au identificat conducătorul auto ca fiind un bărbat în vârstă de 33 de ani, din comuna Berceni.
 
Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice de sânge. 
 
 După aproximativ o oră, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Drajna, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza de competenţă, au oprit, pentru control, pe strada Berevoieşti din oraşul Vălenii de Munte un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 48 de ani.
 
Întrucât la înmânarea documentelor bărbatul emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice de sânge. 
 
 Tot noaptea trecută, în jurul orei 2:15, poliţiştii Secţiei de poliţie rurală Drajna, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 32 de ani, din comuna Şoimari.
 
În urma testării cu aparatul etilotest, acesta a indicat valoarea de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice de sânge. 
 
În jurul orei 3:30, poliţiştii Secţiei de poliţie rurală Valea Doftanei, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 19 ani, din comuna Cornu.
 
În urma testării cu aparatul etilotest, acesta a indicat valoarea de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care tânărul a fost condus la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice de sânge. 
 
În toate cele patru cazuri au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.
 
Recomandări pentru evitarea evenimentelor rutiere produse pe fondul consumului de alcool:
 
- Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice!
 
- Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetărilor, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.
 
- Consumul de alcool nu este compatibil cu conducerea autovehiculelor, deoarece pe lângă faptul că este interzis de lege, constituie un important factor de risc pentru şofer, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic crescând şansele de implicare într-un accident rutier.
 
- De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
 
- Pentru a conduce în siguranţă, şoferul trebuie să îşi păstreze starea de atenţie, să reacţioneze rapid, să vadă clar şi să aprecieze corect distanţa şi viteza. 
 
Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident creşte.