Festivalul “Ploieşti, Târg Domnesc” se va desfăşura, în weekend, pe Bulevardul Castanilor
Atmosfera de poveste va cuprinde treptat oraşul nostru, în zilele de 15, 16 şi 17 iulie a.c., când va avea loc cea de-a III-a ediţie a acestui eveniment deosebit.
 
Domniţele mândre îşi pregătesc deja, de zor, ţinutele, iar cavalerii îşi lustruiesc armurile şi armele, pentru a participa la Parada medievală, eveniment plin de eleganţă şi culoare, care va deschide Festivalul “Ploieşti, Târg Domnesc”. Parada costumelor medievale va începe vineri, 15 iulie 2022, la ora 17.00, punctul de plecare fiind Centrul Civic spre Bulevardul Independenţei. Ulterior, în intervalul orar 18.00 – 18.30, pot fi admirate dansuri medievale susţinute de Asociaţia Paladinii de Terra Medieş.
În perioada 19.00-19.30 va avea loc un moment de reconstrucţie istorică, oferit de Grupul Terra Ultrasilvana, care va prezenta o serie de demonstraţii, interactive cu publicul, de tir cu arcul şi tehnici de duel, executate după maeştrii medievali Liechtenauer, Dobringer şi Mayer.
Pe scena, ce va fi amenajată în faţa Monumentului Vânătorilor de la Gara de Sud, vor fi prezente mai multe trupe de muzică medievală şi tradiţională, vocal-instrumentală, care vor readuce în atenţia publicului bucuria şi frumuseţea muzicală de odinioară.
Astfel, de la ora 19.00, prima seară medievală pe scena festivalului va fi deschisă de artiştii trupei TRUVERII, care vor oferi o călătorie muzicală, de-a lungul secolelor, prin întregul continent european.
Aceştia vor fi urmaţi, de la ora 20.00, de CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA, formaţie de muzică medievală şi renascentistă, recunoscută la nivel naţional şi european, care vor reînvia la Ploieşti sunetul tobelor meşteşugite, purtând ascultătorii pe tărâmuri încărcate de istorie.
Seara va continua, de la ora 21.00, cu un concert medieval-simfonic de calitate, susţinut de către grupul LUPUS DACUS, format din muzicieni profesionişti, care vor cânta la o serie de instrumente speciale şi autentice şi vor insufla frumuseţea spiritului medieval printre cei prezenţi.
Trupa FĂRĂ ZAHĂR va încheia seara cu un concert plin de ritm, satiră şi veselie, începând cu ora 22.00, spectacol ce va include mai multe genuri muzicale, hip hop, folk sau rock.
Cea de-a doua seară a Festivalului “Ploieşti, Târg Domnesc” este dedicată iubitorilor de muzică rock, pe scenă urmând să evolueze bine-cunoscutele formaţii: CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA (19.00), CELELALTE CUVINTE (ora 20.00), KRYPTON (ora 21.00) şi CARGO (22.00).
La ora 23.00, seara se va încheia cu un moment de jonglerie cu foc, oferit de Fire Dream!
Ultima zi a festivalului, duminică – 17 iulie a.c., se va încheia cu două concerte de excepţie, care vor aduce pe scena de la Ploieşti unele dintre cele mai îndrăgite trupe româneşti de rock: IRIS & CRISTI MINCULESCU (20.00) şi BUCOVINA (ora 21.00).
În cadrul Festivalului “Ploieşti, Târg Domnesc”, pe Bulevardul Castanilor va fi deschis un târg de produse hand-made – “Târgul Meşteşugarilor”: pielărie tradiţională şi contemporană, bijuterii din pietre semipreţioase, îmbrăcăminte pictată manual, cosmetice naturale, lavandă şi produse din lavandă, textile lucrate în serii limitate, decoraţiuni, artizanat, jucării din materiale textile, etc.
Simultan, pe Bulevardul Independenţei, va avea loc deschiderea expoziţiei de arme medievale “Medievalum”, care va putea fi vizitată gratuit de cei interesaţi. În cadrul expoziţiei, vor fi prezentate arme şi obiecte din timpurile străvechi, cum ar fi tunuri, halebarde, săbii, spade, pumnale, veşminte, dispozitive de tortură, archebuze, instrumente muzicale. Exponatele fac parte din recuzita originală ce a fost folosită în filmele istorice “Mihai Viteazul”, „Dacii” şi „Nemuritorii”, regizate de Sergiu Nicolaescu.
La ora 10.30, cei prezenţi la eveniment pot participa la “Şcoala de instrucţie” organizată de membrii trupei Paladinii de Terra Medieş, care vor oferi episoade interesante din viaţa unei cetăţi medievale.
“Western Dream Turnir”, un alt moment special în cadrul festivalului, va fi susţinut sâmbătă, de la ora 11.00, când va avea loc reproducerea unui joc de război medieval, în care participanţii îşi vor dovedi măiestria în mânuirea armelor, în prezenţa domniţelor şi a cavalerilor. Ulterior, între orele 12.30-14.30, respectiv 15.30-17.30, vor avea loc plimbări gratuite cu caii.
Compania de Artă Studio 24 va susţine, pe Bulevardul Castanilor, începând cu ora 11.00, scurte spectacole de teatru medieval (farse), care vor prezenta, sub semnul umorului, mai multe aspecte ale vieţii cotidiene din târgurile acelor vremuri.
 
Cele 4 momente artistice sus-amintite vor reveni, pe parcursul celei de-a doua zi a Festivalului “Ploieşti, Târg Domnesc”, la diferite intervale orare.
De asemenea, tot pe Bulevardul Castanilor, vor fi amenajate taberele cavalerilor, unde vor fi puse în scenă tradiţii şi obiceiuri din lumea medievală. Cei prezenţi la eveniment sunt invitaţi, de la mic la mare, să asiste la momentele spectaculoase de turniruri între cavaleri şi să observe pe viu meşteşugurile din acele timpuri, momente susţinute de reprezentanţii asociaţiilor de reconstrucţie istorică: PALADINII DE TERRA MEDIEŞ şi TERRA ULTRASILVANA.
La foişorul ce va fi amenajat la Rondul al II-lea de pe Bulevardul Independenţei, începând cu ora 18.30, membrii trupei Truverii vor reveni cu un concert de muzică medievală şi tradiţională. Tot aici, de la ora 19.00, va avea loc un program interactiv cu publicul, care va fi susţinut de Paladinii de Terra Medieş.
 
În Curtea Comedianţilor, de la ora 19.00, va fi deschis un atelier de pictură pe faţă şi corp.
 
Taberele medievale vor fi deschise, din nou, duminică, 17 iulie a.c., începând cu ora 10.00, împreună cu Târgul Meşteşugarilor şi o serie de momente artistice interactive, similare celor prezentate publicului, în cursul zilei de sâmbătă.
În timpul celor trei zile ale Festivalului “Ploieşti, Târg Domnesc”, ploieştenii pot să se desfete şi în zona gastronomică a acestui eveniment mult aşteptat, unde vor putea să se înfrupte, pe deplin, cu bucate tradiţionale, bine înmiresmate, cu bunătăţi dulci şi aromate, stropite cu băuturi alese, având, astfel, prilejul de a petrece clipe plăcute de recreere, într-o atmosferă de demult, alături de cei dragi.
 
Sursa:Primaria Mun.Ploiesti