
Azi, 7 iulie 2022, poliţiştii Serviciului Rutier Prahova, au acţionat pe drumurile publice din municipiul Ploieşti, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră prin depistarea pietonilor şi conducătorilor de atelaje hipo care încalcă normele privind circulaţia pe drumurile publice.
Pentru abaterile constatate la regimul circulaţiei pe drumurile publice, poliţiştii au aplicat 75 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproximativ 5.000 de lei, dintre care 58 aplicate pietonilor şi 2 căruţaşilor.
Totodată, au fost purtate discuţii informativ-preventive cu cetăţenii, cu privire la necesitatea respectării normelor privind circulaţia pe drumurile publice, fiind oferite flyere cu mesaje preventive în acest sens.
Pentru evitarea evenimentelor în care sunt implicaţi pietonii sau conducătorii de atelaje hipo, recomandăm :
Dintre obligaţiile pietonilor, amintim :
- Să circule numai pe trotuare când strada este prevăzută cu acestea;
- Să circule numai pe partea stângă a drumului, în sensul de mers, când acesta nu are trotuare;
- Să traverseze drumurile publice prin locurile marcate şi să se asigure înainte de a traversa; nu păşiţi pe trecerea de pietoni înainte să vă asiguraţi că puteţi să o faceţi în siguranţă, chiar dacă semaforul are culoarea verde;
- Să nu folosească telefonul mobil (sau alte dispozitive electronice) atunci când traversează un drum public, astfel încât să poată fi atent la traficul rutier;
- Când nu există, în apropiere trecere de pietoni, semnalizată sau marcată, traversarea drumurilor publice se face numai pe la colţul intersecţiei, după o asigurare temeinică.
Atenţie !
Nu traversaţi drumul în fugă !
Fiţi mult mai atenţi la traversare noaptea sau atunci când vizibilitatea este redusă.
În condiţii de carosabil umed, spaţiul necesar pentru frânare creşte foarte mult.
Dintre obligaţiile conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală, amintim :
– Obligaţia de a conduce animalele astfel încât acestea să nu constituie un pericol pentru el şi ceilalţi participanţi la trafic;
– Să nu oprească sau să staţioneze pe partea carosabilă a drumului public;
– Să nu conducă vehiculul când se află sub influenţa alcoolului sau a produselor sau substanţelor stupefiante;
– Să semnalizeze schimbarea direcţiei de mers cu braţul asigurându-se că din faţă sau din spate nu circulă vehicule cărora le poate pune în pericol siguranţa deplasării.
Vehiculul cu tracţiune animală trebuie să fie dotat în faţă cu două dispozitive fluorescent-reflectorizante de culoare albă, iar în spate, cu două dispozitive fluorescent-reflectorizante de culoare roşie, omologate, montate cât mai aproape de marginile exterioare ale vehiculului.
Atunci când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă ori în alte condiţii meteorologice care reduc vizibilitatea, precum şi pe timpul nopţii, vehiculul cu tracţiune animală trebuie să fie dotat în plus, în partea laterală stângă, cu cel puţin o lumină de culoare albă sau galbenă, situată mai sus de nivelul roţilor.
Conducătorul vehiculului trebuie să aplice, pe harnaşamentul animalului trăgător, materiale reflectorizante pentru ca acesta să fie observat cu uşurinţă de către ceilalţi participanţi la trafic.
Pe drumurile pe care le este permis accesul, vehiculele cu tracţiune animală trebuie să fie conduse pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile.
Sursa : IPJ Prahova