Gong de deschidere al Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România

Marti, 14 iunie a.c., s-a deschis oficial cea de-a X-a ediţie, aniversară, a Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicată inovaţiei în creaţia de teatru radiofonic.

La conferinţa de presă, organizată în foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional Bucureşti, au fost prezenţi Răzvan Dincă - preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Reto Ott şi Andreas Jungwirth - coordonatorii juriului şi Attila Vizauer, coordonatorul redacţiei Teatrul Naţional Radiofonic, organizatorul evenimentului.

„Prin componenta sa internaţională şi prin conţinutul furnizat, orientat spre inovaţie, Grand Prix Nova este un exemplu de bună-practică pentru ceea ce ne dorim ca Societatea Româna de Radiodifuziune să devină.

Teatrul radiofonic este o componentă vitală a memoriei noastre culturale, iar semnificaţia conţinutului său devine şi mai importantă în contextul unei istorii culturale duble: şi on-air, dar şi din punct de vedere teatral.

Iar rolul său, în timp, nu va fi decât în creştere, accelerat de iminenta transformare digitală care deja preia latura imersivă a teatrului radiofonic - ce presupune o redare cât mai aproape de realitate - şi o transferă ştirilor şi buletinelor informative, în formate noi, care răspund agil şi pertinent obiceiurilor de consum în perpetuă transformare.

În acest context inspiraţional, nu poate decât să mă bucure faptul că echipa Grand Prix Nova - o echipă discretă şi eficientă, va construi festivalul cu aceeaşi modestie afirmată cu rezultate foarte bune şi în următorul deceniu”, a spus Răzvan Ioan Dincă.

„Festivalul Internaţional Grand Prix Nova, produs de Radio România, este, alături de Prix Europa, Prix Italia sau New York Festivals, unul dintre cele mai bune festivaluri internaţionale dedicate teatrului radiofonic. După doi ani de pandemie, de format exclusiv online, anul acesta vin la Bucureşti cei mai buni producători, realizatori, creatori ai genului din întreaga lume. Sunt în competiţie 33 de producţii radiofonice din 15 ţări. Festivalul se desfăşoară la Sala Mică a Teatrului Naţional din Bucureşti. Dacă nu puteţi săptămâna aceasta să ajungeţi la Grand Prix Nova, accesaţi site-ul www.eteatru.ro. Veţi găsi acolo toate spectacolele din concurs. Sunt curajoase, provocatoare, surprinzătoare, ascultaţi-le, merită”, a declarat Attila Vizauer pentru Radio România Actualităţi.  

Anul acesta, cei doi coordonatori ai juriului sunt personalităţi ale mediului radiofonic, artişti cu numeroase premii în spaţiul european de limbă germană. Reto Ott, apreciat şi experimentat regizor, dramaturg şi producător de teatru radiofonic la Radioteleviziunea Elveţiană şi membru EBU (European Broadcasting Union): „Grand Prix Nova nu este doar o competiţie, este un forum al schimburilor de idei şi mă aştept ca această săptămână să fie extrem de fructuoasă”. Cel de-a doilea coordonator de juriu este dramaturgul austriac Andreas Jungwirth, autor a numeroase scenarii radiofonice frecvent produse de radiodifuziunile austriece şi germane, cu un impresionat palmares festivalier: „Sunt fericit să coordonez împreună cu Ott această ediţie a festivalului şi… trebuie să vă fac o mărturisire – sunt fericit că întreg evenimentul se desfăşoară la Teatrul Naţional din Bucureşti, ador mirosul de teatru”.

Audiţiile producţiilor din concurs se vor desfăşura în perioada 14-17 iunie, începând cu ora 9:00, la Sala Mică a Teatrului Naţional Bucureşti, la care sunt aşteptaţi profesionişti şi iubitori ai teatrului radiofonic, deopotrivă. Zilnic, audiţiile vor fi urmate de dezbateri ce vor fi transmise prin live streaming, pe pagina de facebook a festivalului Grand Prix Nova Romania. Limba oficială a festivalului este engleza, iar audiţiile sunt deschise tuturor celor interesaţi de fenomenul spectacolului sonor. Intrarea este liberă. Mai mult, pasionaţii de teatru radiofonic vor putea asculta, în toată perioada festivalului, pe site-ul www.eteatru.ro, producţiile radiofonice în concurs, însoţite de textele în limba engleză ale acestora (în format pdf).

Gala de premiere va avea loc sâmbătă, 18 iunie, de la ora 13:00, în Foaierul Tapiseriei, Sala Ion Caramitru a TNB.

Programul festivalului poate fi găsit pe site-ul evenimentului: www.grandprixnova.ro sau pe pagina de facebook: @gpnromania.

Sursa:Comunicat Radio Romania Actualitati