Muzeul Omului, unic în ţară, prezintă cea mai frumoasă lecţie interactivă de Anatomie
Aflat în Palatul Culturii din Ploieşti, “inima culturală” a oraşului, Muzeul Omului este un un muzeu modern şi interactiv, un obiectiv de neratat pentru o vizită de relaxare în oraşul lui Nenea Iancu. Muzeul stă la dispoziţia celor interesaţi şi cu un tur virtual
 
Este una din cele nouă secţii ale Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova, care a fost înfiinţat pe 30 decembrie în anul 1956. Cu toate că are o viaţă lungă, Muzeul Omului nu a îmbătrânit deloc. Ideea prezentării cu mijloace muzeotehnice moderne a venit în contextul în care au fost finalizate lucrările de reparaţii şi restaurare la clădirea Palatului Culturii. Atunci sălile de expoziţie permanentă au fost regândite, punând în valoare obiectele muzeale din colecţii prin intermediul noilor tehnologii. Din luna martie a anului 2013, Muzeul Omului a trecut de la butaforie şi diorame, apreciate vreme îndelungată pentru spectaculozitatea şi frumuseţea lor, la tehnologia VR şi realitatea augmentată, prezentatorul virtual şi jocurile interactive.
Călătoria începe aşadar din Sala de Antropogeneză, unde se prezintă formarea Universului, a Galaxiei Calea Lactee şi a planetelor, dar şi apariţia şi evoluţia vieţii pe Terra – Big-Bang-ul, printr-o proiecţie supradimensionată şi prin intermediul pieselor din vitrine: fosilele de plante, nevertebrate şi vertebrate, chiar şi “fosile vii” – specii de plante şi animale care nu au suferit modificări majore timp de milioane de ani
În Sala de Anatomie ne întâmpină o prezentatoare virtuală sub formă de hologramă, care îşi prezintă organele interne, structura şi funcţiile.
Tot în acest spaţiu e prezentată femeia de sticlă, exponatul care, cu mulţi ani în urmă, a generat ideea realizării unui muzeu al omului.
Piesa principală din mijlocul sălii nu este altceva decât un imens semn al întrebării: cine sunt? ce sunt? cum sunt? cum trăiesc? Acesta prezintă în detaliu structura şi funcţionalitatea omului. În „miezul lui” se foloseşte tehnologia 3D: printr-un soft sub formă de joc este poiectat un schelet care se mişcă în acelaşi mod cu cel care îl priveşte, precum şi un joc didactic de realizare a scheletului din părţile componente.
Scheletul interactiv este, de altfel, una dintre piese cele mai atractive ale secţiei, fapt dovedit şi de vizita unui număr foarte mare de elevi în cadrul acţiunilor „Şcoala altfel“ din această perioadă.
 
În Sala de Genetică, vizitatorul poate călători imaginar în interiorul celulei.
Personajul ales pentru proiecţie este musculiţa de oţet, care a contribuit la elaborarea unor legi fundamentale ale geneticii. În sală există un touchscreen pe care se pot accesa informaţii stiinţifice despre genetică, precum şi jocuri interactive: cum realizăm o transfuzie de sânge în funcţie de grupa sanguină; vezi dacă eşti daltonist; ce grupă de sânge poţi avea în funcţie de grupele de sânge ale părinţilor.
Momentan, lampa de microscop din această sală nu funcţionează, fiind în faza de service.
Dar va fi reintregrată în circuit „cu forţe proaspe“, în cel mai scurt timp.
 
Sala de Biodiversitate este spectaculoasă prin cele peste 200 de exponate: plante şi animale, specii exotice şi indigene, acvatice şi terestre, atât de nevertebrate cât şi de vertebrate. Vizitatorii pot accesa informaţii ştinţifice despre piesele aflate în expoziţie, prezentate pe sisteme info-touch.
Tot aici ne delectăm cu un joc interactiv, bazat pe tehnologia de recunoaştere a gesturilor (Kinect), ce reprezintă trei tipuri de peisaje exotice (savană, recif coralier si zonă polară), Te vezi pe ecran în fiecare tip de peisaj şi poţi să îţi faci o fotografie color.
Pentru a pleca de aici cu o amintire sau mai multe, este necesară solicitarea şi achitarea unei taxe la standul muzeului, de unde este procurat şi biletul pentru vizitare.
Sala de Arii Protejate prezintă importanţa conservării şi protejării naturii.
Punctul de atracţie al acestei săli îl reprezintă podeaua interactivă, unde vizitatorii descoperă ce se poate întâmpla dacă omul pătrunde abuziv într-un anumit mediu natural, cum peştii fug din calea lui atunci când pune piciorul în apă.
Sala SOS Natura prezintă comparativ exploatarea durabilă şi exploatarea excesivă, cele două zone fiind separate de o proiecţie a unei cascade continuată cu un râu.
În final, ajungem în Sala de Populaţie, în care se prezintă diversitatea speciei umane.
Prin intermediul unei manete vizitatorul poate accesa şi urmări pe peretele sălii etapele dezvoltării omului (ciclul biologic). Informaţii despre natalitate şi mortalitate pe glob şi alte date statistice pot fi urmărite în timp real pe un monitor, cu actualizare permanentă. Aici se încheie călătoria noastră şi ni se spune “la revedere” în limbile română, engleză, germană, hindi, franceză şi chineză de către oameni ce reprezintă diferite subtipuri umane, prin intermediul a cinci monitoare.
Muzeul îşi aşteaptă vizitatorii întotdeauna cu teme noi, exponate din colecţiile muzeale prezentate în expoziţii temporare cu subiecte inedite.
După sărbătorile pascale, va fi organizată expoziţia “Viaţă de melc, la firul ierbii”, care prezintă lumea melcului de livadă şi a rudelor lui. Într-un terariu cu melci vii, vom putea studia îndeaproape comportamentul lor.
 
Pentru cei care îşi doresc o plimbare prin sălile de expoziţie dar nu au cum să ajungă fizic la acest obiectiv cu rol de şcoală şi spectacol, este simplu de accesat turul virtual, disponibil pe site-ul muzeului: http://www.muzbioph.ro/tur-virtual
Program vizitare: marţi-dumincă, orele 9.00-17.00
 
Taxa vizitare: 12 lei/pers. individual (adult), 6 lei/pers. pentru elevi si studenţi,
 
6 lei/pers. grup organizat (minim 10 persoane)
 
 Consiliul Judeţean Prahova face toate demersurile ca acest muzeu, şi nu numai, să fie găzduit în condiţii mult mai bune decât cele prezente. În acest sens, vă reamintim că, pe data de 1 aprilie, CJ Prahova a depus cererea de finanţare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru proiectul „Reabilitare, restaurare, modernizare şi consolidare imobil Palatul Culturii”.
 
Schema de finanţare va asigura lucrări de creştere a eficienţei energetice (anveloparea clădirii, echiparea cu sisteme moderne de climatizare, montarea unor echipamente inteligente de umbrire pentru sezonul cald, modernizarea instalaţiilor de iluminat ş.a.), de consolidare seismică şi alte operaţiuni complementare (cum ar fi protecţia împotriva incendiilor, accesibilitatea etc.). Detalii despre proiecti găsiţi pe site-ul CJ Prahova: https://cjph.ro/palatul-culturii-reabilitat-prin-pnrr-consiliul-judetean-prahova-a-depus-cererea-de-finantare/
 
Sursa:CJ Prahova