Spectacolului Ucenicul vrăjitor, pe scena Filarmonicii ”Paul Constantinescu” Ploiesti
 
Filarmonica ”Paul Constantinescu” a găzduit astăzi o conferinţă de presă dedicată prezentării unuia dintre cele mai ambiţioase proiecte ale stagiunii: organizarea, în parteneriat cu Teatrul Naţional Bucureşti, a spectacolului Ucenicul vrăjitor. La întâlnirea cu reprezentanţii mass media au fost prezenţi actorul Radu Gheorghe, dirijorul Tiberiu Dragoş Oprea, viceprimarul municipiului Ploieşti, Daniel Nicodim, dirijorul corului, Eduard Dinu, directorul şi directorul artistic ai Filarmonicii, Vlad Mateescu, respectiv Georgiana Frîncu.
 
Ucenicul vrăjitor
 
Filarmonica ”Paul Constantinescu” şi Teatrul Naţional Bucureşti vă aşteaptă, începând cu data de 3 aprilie 2022, în Sala „Ion Caramitru”, pentru a viziona ”Ucenicul vrăjitor”    , spectacol de divertisment muzical şi teatral, cu actorul Radu Gheorghe în postura de dirijor al orchestrei simfonice şi corului din Ploieşti. Coordonator muzical este Tiberiu Dragoş Oprea. Spectacolul face parte din Programul tnb.edu – Educaţie prin teatru.
 
Un spectacol care îmbină muzica clasică şi umorul sub bagheta magică a lui Radu Gheorghe, Ucenicul vrăjitor este nu numai un divertisment simfonic de bună calitate, ci şi ocazia perfectă de a ne decupla de la realităţile pe care le trăim şi de a ne lăsa vrăjiţi cu iluzia unei lumi mai bune şi mai frumoase.
 
Un succes încă din 1987, confirmat de cele peste 100 de reprezentaţii pe scena mare a Naţionalului bucureştean, Ucenicul vrăjitor a făcut încă cel puţin 100 de reprezentaţii cu aproape toate filarmonicile din România.
 
„Radu Gheorghe a fost mândru şi ursuz, şi furios, şi hâtru, şi sincer, şi demagog fardat, şi plângăcios, şi triumfal, răzbunător şi bătut măr, seducător ca Valentino şi tâmp ca nu ştiu cine, şi înţelept şi prost să dea în gropi, afon şi Bernstein la un loc şi pişicher, şi ramolit pe brânci şi emotiv ca Berlioz, stupid ca mine uneori şi egoist şi altruist, Fred Astaire şi Karajan, Napoleon îndrăgostit şi toate la un loc într-o sărbătoare a spiritului pe canavaua muzicii culte a compozitorilor noştri de memorie.” Horaţiu Mălăele
 
***
 
Guvernată de spiritul marelui compozitor român Paul Constantinescu, orchestra simfonică a Filarmonicii ploieştene şi-a continuat constant evoluţia de-a lungul timpului. Este formată din muzicieni valoroşi, preocupaţi de perfecţionare şi autoperfecţionare, capabili să abordeze cu succes orice tip de repertoriu, din toate etapeleistoriei muzicii, un repertoriu vast, complex, extrem de variat şi atractiv.
 
La evoluţia fabuloasă a orchestrei simfonice au contribuit personalitatea artistică a maestrului Ion Baciu, primul dirijor permanent, apoi mari dirijori precum Mircea Basarab, Ludovic Bacs, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Cristian Brâncuşi, Emanuel Elenescu, Ovidiu Bălan, Petre Sbârcea, Paul Popescu, Pietro Argento, Woss Kurt, Walter Horst, Ilarion Ionescu Galaţi etc. şi solişti de talie mondială precum Ion Voicu, Ştefan Gheorghiu, Ştefan Ruha, Daniel Podlovski, Ludovic Spiess, Silvia Voinea, Arta Florescu, Pavel Kogan, Aldo Ciccolini, Nina Cogan etc.
 
În prezent, orchestra simfonică a Filarmonicii “Paul Constantinescu” se bucură de reprezentaţii cu succes, fie că este vorba de scena Sălii de Concerte “Ion Baciu”, spaţiu neconvenţional sau festivaluri la care participă, invitată sau în calitate de gazdă.
 
***
 
Născut într-o familie de muzicieni, dirijorul Tiberiu Dragoş Oprea este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti, secţia dirijat de orchestră la clasa maestrului Ludovic Bacs, absolvind totodată şi cursurile de Master. Între anii 2009 – 2018, a fost dirijor colaborator al Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian – Bucureşti, unde a susţinut premiere, spectacole, concerte de Gală.
 
***
 
Corul Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti a luat naştere în anul 2018. Condus de dirijorul Eduard Dinu, ansamblul coral are ca scop principal susţinerea concertelor şi evenimentelor vocal-simfonice pe care Orchestra Filarmonicii “Paul Constantinescu” le pune în scenă, dar nu neglijează nici muzica acapella, pe care o promovează în diferite evenimente organizate în cadrul Filarmonicii sau în afara acesteia. Unul dintre obiectivele ansamblului este acela de a participa la concursuri şi festivaluri de profil, astfel promovând atât numele Filarmonicii, cât şi pe cel al oraşului Ploieşti. Pe lângă minunatele lucrări vocal-simfonice pe care istoria muzicii universale le oferă, Corul Filarmonicii abordează repertorii diverse, acestea pornind din perioada Renaşterii Muzicale şi ajungând până în zilele noastre, interpretând lucrări ale compozitorilor contemporani.
 
 
 
Radu Gheorghe este un actor român de teatru şi film, ale cărui modalităţi de exprimare artistică cuprind actoria, pantomima, interpretarea muzicală vocală şi instrumentală (vioară, chitară şi flaut). A absolvit IATC în 1975, la clasa prof. Sanda Manu, fiind coleg de grupă cu Vlad Rădescu şi de generaţie cu Horaţiu Mălăele, Dan Condurache, Maria Ploae. A interpretat numeroase roluri în teatru, film, teatrul de televiziune şi teatrul radiofonic. Maestru al improvizaţiei, este unul din promotorii genului Stand-Up Comedy în România.
 
Eduard Dinu s-a născut la Urleta, un spaţiu emblematic al muzicii corale româneşti, loc din care provine şi marele maestru Marin Constantin, fondator al Corului Naţional de Cameră "Madrigal".
 
Primii paşi în lumea muzicii i-a făcut încă de la vârsta de cinci ani, când începe studiul pianului. Ulterior devine elev al Liceului de Artă "Carmen Sylva" din Ploieşti, la secţia pian. Primii paşi în arta dirijatului au fost călăuziţi de maestrul său conf. univ. dr. Gabriel Constantin Popescu (maestru de cor al Teatrului Naţional de Operetă şi Musical "Ion Dacian"), cel care l-a susţinut şi l-a sfătuit necontenit. Dragostea şi dăruirea pentru muzică corală l-au determinat să îşi formeze un ansamblu coral încă de la începutul studenţiei, lansându-şi astfel o frumoasă carieră dirijorală. Realizează recitaluri şi concerte în Bucureşti, în ţară şi în străinătate, în acelaşi timp colaborând şi cu artişti consacraţi ai scenei muzicale româneşti.
 
***
 
Actor cu o experienţă bogată, Mircea Rusu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, secţia Actorie, promoţia 1986, clasa profesor universitar Ion Cojar. În 1990 a debutat la TNB cu rolul Iason din celebrul spectacol „Trilogia antică”, în regia lui Andrei Şerban. Au urmat peste 20 de roluri memorabile, în spectacole precum „Trei surori” (regia Yuri Krassovski), „Livada cu vişini” (regia Andrei Şerban), „Cadavrul viu” (regia Gelu Colceag) sau „Inimă de câine” (regia Yuri Kordonsky). Mircea Rusu a mai jucat numeroase roluri la teatre din Bucureşti şi din ţară: Tetarul Evreiesc de Stat, Teatrul L.S.Bulandra, Teatrul Metropolis, Teatrul Levant, Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte, Teatrul Naţional din Arad, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ (1986-1990).