Poemul simfonic ”Ucenicul vrăjitor”, repus în scenă de Filarmonica Ploieşti şi Teatrul Naţional Bucureşti
 
Poemul simfonic ”Ucenicul vrăjitor” de Paul Dukas, lucrare care are la bază una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Johann Wolfgang Goethe, va fi pus din nou în scenă ca urmare a parteneriatului pe care Filarmonica ”Paul Constantinescu” şi Teatrul Naţional Bucureşti l-au încheiat recent. Orchestra simfonică ploieşteană, care îl va avea la pupitrul dirijoral pe Tiberiu Oprea, şi Corul Filarmonicii, condus de Eduard Dinu, pregătesc un spectacol magistral alături de carismaticul actor Radu Gheorghe.
Timp de un an, în Sala Mare a Teatrului Naţional vor fi organizate câte două reprezentaţii în fiecare lună.
Remarcabil este faptul că spectacolul a fost oferit publicului pentru prima dată în 1986, în urma unei colaborări  pe care Radu Gheorghe o parafase cu Filarmonica Ploieşti.
 
Guvernată de spiritul marelui compozitor român Paul Constantinescu, orchestra simfonică a Filarmonicii ploieştene şi-a continuat constant evoluţia de-a lungul timpului. Este formată din muzicieni valoroşi, preocupaţi de perfecţionare şi autoperfecţionare, capabili să abordeze cu succes orice tip de repertoriu, din toate etapele istoriei muzicii, un repertoriu vast, complex, extrem de variat şi atractiv.
La evoluţia fabuloasă a orchestrei simfonice au contribuit personalitatea artistică a maestrului Ion Baciu, primul dirijor permanent, apoi mari dirijori precum Mircea Basarab, Ludovic Bacs, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Cristian Brâncuşi, Emanuel Elenescu, Ovidiu Bălan, Petre Sbârcea, Paul Popescu, Pietro Argento, Woss Kurt, Walter Horst, Ilarion Ionescu Galaţi etc. şi solişti de talie mondială precum Ion Voicu, Ştefan Gheorghiu, Ştefan Ruha, Daniel Podlovski, Ludovic Spiess, Silvia Voinea, Arta Florescu, Pavel Kogan, Aldo Ciccolini, Nina Cogan etc.
În prezent, orchestra simfonică a Filarmonicii “Paul Constantinescu” se bucură de reprezentaţii cu succes, fie că este vorba de scena Sălii de Concerte “Ion Baciu”, spaţiu neconvenţional sau festivaluri la care participă, invitată sau în calitate de gazdă.
 
Născut într-o familie de muzicieni, dirijorul Tiberiu Dragoş Oprea este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti, secţia dirijat de orchestră la clasa maestrului Ludovic Bacs, absolvind totodată şi cursurile de Master. Între anii 2009 – 2018, a fost dirijor colaborator al Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian – Bucureşti, unde a susţinut premiere, spectacole, concerte de Gală.
 
Radu Gheorghe este un actor român de teatru şi film, ale cărui modalităţi de exprimare artistică cuprind actoria, pantomima, interpretarea muzicală vocală şi instrumentală (vioară, chitară şi flaut). A absolvit IATC în 1975, la clasa prof. Sanda Manu, fiind coleg de grupă cu Vlad Rădescu şi de generaţie cu Horaţiu Mălăele, Dan Condurache, Maria Ploae. A interpretat numeroase roluri în teatru, film, teatrul de televiziune şi teatrul radiofonic. Maestru al improvizaţiei, este unul din promotorii genului Stand-Up Comedy în România.
 
 
Sursa:Comunicat Filarmonica ”Paul Constantinescu”  Ploiesti