Editura Frontiera anunţă apariţia cărţii

Editura Frontiera anunţă apariţia cărţii "O sută de ani în casa noastră" de Aleksandra Litvina şi Anna Desniţkaia, traducere din limba rusă de Justina Bandol. Distinsă cu mai multe premii europene, cartea spune istoria secolului XX rusesc aşa cum au trăit-o mai multe generaţii ale familiei Muromţev, în aceeaşi veche casă moscovită: războaie, revoluţii, zile de glorie sau ceasuri sumbre.

Cartea alternează intrările de tip jurnal, în care un membru al familiei povesteşte întâmplări personale pe fondul unor evenimente politice, şi planşele de tip colaj, în care găsim relatări obiective ale istoriei. 

Cartea este o incursiune fascinantă şi în istoria obiectelor vremii: jucării, piese de mobilier, obiecte casnice, fragmente de ziare, fotografii şi poezii, toate ordonate în planşe de tip colaj, minuţios ilustrate. Unele obiecte dispar, înghiţite de iureşul istoriei, altele sunt păstrate de la o generaţie la alta. 

 Este uimitor câtă istorie poate spune o casă - prin oamenii care o locuiesc, prin decorul lor cotidian, prin hainele şi cărţile lor.  O sută de ani în casa noastră este o carte cu un format mare, generos, în care a încăput, iată, un secol întreg ilustrat. Şi, dacă ştim multe despre istoria lumii apusene, de ce nu am şti la fel de multe despre partea aceasta de lume în care ne aflăm? Ultimul secol de istorie rusească a reverberat până la noi şi i-am simţit din plin cutremurele. De ce să nu-i aflăm şi poveştile?” - Ileana Achim, Director Editorial al Editurii Frontiera

Cartea "O sută de ani în casa noastră" are 64 de pagini şi este disponibilă pe site-ul editurii la preţul de 75 lei.

Despre autoare

Aleksandra Litvina este editor, istoric şi autoare de cărţi istorice şi ghiduri. A fost nominalizată în anul 2021 la premiul Astrid Lindgren Memorial Award. În calitate de autor, a scris cărţile O sută de ani în casa noastră, care a câştigat numeroase premii internaţionale, Transiberianul şi Istoria transportului (împreună cu Anna Desniţkaia). Aleksandra este, de asemenea, colecţionar şi participă în mod constant la spectacole, expoziţii şi performance dedicate istoriei costumelor şi vieţii private.

Anna Desniţkaia este una dintre cele mai cunoscute ilustratoare din Rusia. Îi place să ilustreze în special cărţi de non-ficţiune. Cele mai recente cărţi ilustrate de Anna Desniţkaia sunt Transiberianul de Aleksandra Litvina, Gina din Siberia de Jane Bernstein şi Charlotte Glynn şi Istoria transportului de Aleksandra Litvina.

Anna Desniţkaia combină tehnicile manuale de lucru cu cele digitale pentru a obţine compoziţii mari şi detaliate. Lucrările sale au fost distinse cu nominalizării şi premii importante: Bologna Children’s Book Fair Illustrators Exhibition (2019), nominalizare la Premiul Astrid Lindgren Memorial Award (2018) şi la Premiul German de Literatură pentru Tineret (2018), Premiul Mărul de Aur la Bienala Bratislava (2017) şi Premiul AOI World Illustration Award.