Lansare de carte la Ploieşti: „Făt-Frumos din patimă” - Ştefan Şandru

Editura Creator, parte a grupului de firme Libris, are plăcerea de a vă invita sâmbătă, 11 septembrie, începând cu ora 12, la Cărtureşti Cafe din AFI Palace Ploiesti, Strada Calomfirescu nr. 2, Ploieşti, la lansarea cărţii „Făt-Frumos din patimă” de Ştefan Şandru.

Alături de autor vor fi prezenţi poeta Camelia Iuliana Radu şi directorul Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” Ploieşti, Marian Dragomir, precum şi actorul Antonio Daniel Petrică.

Prezenţa va fi posibilă în limita locurilor disponibile şi în acord cu respectarea precauţiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecţiei cu virusul SARS-COV-2.

Vă aşteptăm cu drag!

Ştefan Şandru s-a născut în Ploieşti, în data de 12.02.2000. Studiază Dreptul la Facultatea de Drept-Universitatea „Titu Maiorescu” Bucureşti.

În plan literar se afirmă publicistic în revista Noi, poeţii noi, pe care o înfiinţează alături de cofondatorii Alexandru Andrei şi Ştefan Ene, din dorinţa de a coagula o comunitate de tineri scriitori în jurul acestui proiect. Debutează cu poezie în paginile revistei Literadura, în Antologia autorilor debutanţi a Editurii româno-suedeze Bifrost şi nu numai. Publică în revista literară Kibo Titan-Clubul Artelor.

Recent, în luna septembrie, anul 2021, publică volumul de debut Făt-Frumos din patimă, la Editura Creator-Grupul Editorial Libris.

Despre volum, poeta Camelia Iuliana Radu ne spune în prefaţă că este „unitar, dens şi că promite un autor pe cât de lucid, pe atât de romantic.”

Ştefan Şandru practică un exerciţiu artistic ascetic, alternând emoţia (patima din titlu) cu un anumit cinism stoic, pentru a nu se simţi prizonierul unor „suspine primordiale”. Se desemnează drept „contemplatorul justiţiar”, cel ce refuză Gheena şi accede prin poezie la un stadiu apolinic în care poezia este autoexorcizarea amorului propriu, rănit.
M. R. Ricard spune că dragostea nu este decât o iluzie care, disparând, răneşte oamenii. Poezia devine scut. Versurile sunt demne de o „priveghere”, iar mentalitatea, filosofică: atunci când cineva se îndepaărtează de tine, lasă-l să plece, pare să sugereze autorul. Aceste meditaţii sunt adevarate spaţii de linişte, un concentrat de melancolie la răscrucea lucidităţii.” – Angela Nache Mamier.

Cât despre concepţia sa poetică, Ştefan Şandru ne transmite că poetul trebuie să înveţe lecţia asumării depline, prin cuvintele: Poetul nu are dreptul la manifestare teatrală. Trebuie să umble cu sufletul expus, pledând pentru autenticitate. Rolul esenţial al poetului şi al poeziei este acela de a sensibiliza comunitatea, de a o apăra de rigidizare.

În perspectivă, Ştefan Şandru anunţă apariţii literare ulterioare, având în lucru manuscrise de proză lirică şi poezie, care se vor concentra într-un volum ceva mai eclectic sau mai puţin nişat. Planurile literare de viitor nu sunt neapărat concrete, prin prisma faptului că inspiraţia este total neconsecventă, iar trăirea interioară instabilă… motive pentru care în literatură este dificil să lucrezi organizat şi foarte tehnic, a declarat Ştefan Şandru pentru stirileproprahova.ro.

Comandă cartea AICI