Corul Filarmonicii “Paul Constantinescu” Ploiesti  întâmpină Sărbătorile Pascale cu două videoclipuri noi
  Corul Filarmonicii “Paul Constantinescu” s-a reunit, în aceste zile, pentru înregistrarea a două videoclipuri dedicate Sărbătorilor Pascale: Prohodul, în varianta compozitorului Gheorghe Cucu şi un colaj realizat între două lucrări -  Hristos Anesti de Gavriil Musicescu şi Minune Prea Mare de Paul Constantinescu. Acestea au fost filmate atât pe scena sălii “Ion Baciu” a Filarmonicii, cât şi la Mănăstirea Turnu.
 
     Prohodul, înregistrat pe scena Filarmonicii, va fi difuzat vineri, 30 aprilie, la ora 13.00. Potrivit tradiţiei creştine Prohodul se va auzi, seara, în Biserică.
 
     Cel de-al doilea videoclip, Hristos Anesti şi Minune Prea Mare, a fost filmat integral la Mănăstirea Turnu de la Tîrgşoru Vechi, oportunitate pentru care mulţumim stareţului pr. Valentin Mîţu. Acesta va fi difuzat sâmbătă, 1 mai 2021, de la ora 12.00.
 
     Ambele videoclipuri vor putea fi urmărite pe paginile oficiale de Facebook ale Filarmonicii “Paul Constantinescu”.
 
     Din pasiune pentru muzică, întreg ansamblul coral a participat la pregătirea şi realizarea celor două videoclipuri în regim de voluntariat.
 
     “Sunt două lucrări minunate pe care le-am lucrat cu multă atenţie şi dedicare într-un timp relativ scurt din cauza situaţiei nefericite în care ne aflăm cu toţii şi sper ca acestea să reuşească să încânte publicul la fel de mult ca şi când ne-ar fi ascultat în sala de concert. Filmările pentru ambele piese le-am realizat într-o singură zi, atât la Mănăstirea Turnu cât şi pe scena Filarmonicii şi suntem cu toţii nerăbdători să vi le prezentăm în această săptămână plină de însemnătate pentru întreg creştinismul“, a precizat dirijorul Eduard Dinu.
 
     Echipa tehnică, cea care a realizat cele două înregistrări, a fost compusă din Alexandru Stoica (video), Ionuţ Aldea (lumini) şi Marian Buruiană (recuzită). Credit foto: Viorel Coman.
 
     Corul Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti a luat naştere în anul 2018, la iniţiativa directorului general Vlad Mateescu, pe parcursul aceluiaşi an desfăşurându-se numeroase evenimente culturale pe întreg teritoriul României, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Alături de Vlad Mateescu au stat şi directorul artistic Georgiana Frîncu, dar şi dirijorul Eduard Dinu, împreună gândind un proiect solid şi de viitor, un proiect de o mare importanţă pentru Filarmonică, pentru oraşul Ploieşti şi pentru întreaga dezvoltare a mişcării corale din România.
 
     Ansamblul coral al Filarmonicii are ca scop principal susţinerea concertelor şi evenimentelor vocal-simfonice pe care Orchestra Filarmonicii “Paul Constantinescu” le pune în scenă, dar nu neglijează nici muzica acapella, pe care o promovează în diferite evenimente organizate în cadrul Filarmonicii sau în afara acesteia. Unul dintre obiectivele ansamblului este acela de a participa la concursuri şi festivaluri de profil, astfel promovând atât numele Filarmonicii, cât şi pe cel al oraşului Ploieşti.
 
     Pe lângă minunatele lucrări vocal-simfonice pe care istoria muzicii universale le oferă, Corul Filarmonicii abordează repertorii diverse, acestea pornind din perioada Renaşterii Muzicale şi ajungând până în zilele noastre, interpretând lucrări ale compozitorilor contemporani.
 
     Fiind un ansamblu tânăr în fruntea căruia se află un dirijor tânăr, dar cu o experienţă bogată în arta dirijatului, corul nostru doreşte să iasă dintr-o anumită zonă de confort şi să depăşească aceste “rigori” impuse de muzica corală, abordând şi piese reinterpretate ale unor artişti şi formaţii de renume internaţional, combinând astfel stiluri care la o primă vedere pot părea total opuse.
 
     Toţi membrii ansamblului au experienţă corală anterioară, fiind selectate cele mai bune voci pentru a reprezenta cu onoare şi profesionalism Filarmonica şi oraşul Ploieşti.
 
     Eduard Dinu s-a născut în 1992, în Prahova, localitatea Urleta, un spaţiu emblematic al muzicii corale româneşti, loc din care provine şi marele maestru Marin Constantin, fondator al Corului Naţional de Cameră „Madrigal”. Primii paşi în lumea muzicii i-a făcut încă de la vârsta de cinci ani, când începe studiul pianului. Ulterior devine elev al Liceului de Artă „Carmen Sylva” din Ploieşti, la secţia pian.
 
     Începând cu anul 2011, dorind să-şi perfecţioneze pregătirea muzicală, se înscrie la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la specializarea Dirijat de Cor Academic. Primii paşi în arta dirijatului au fost călăuziţi de maestrul său conf. univ. dr. Gabriel Constantin Popescu (maestru de cor al Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”), cel care l-a susţinut şi l-a sfătuit necontenit.
 
     Dragostea şi dăruirea pentru muzica corală l-au determinat să îşi formeze un ansamblu coral încă de la începutul studenţiei, lansându-şi astfel o frumoasă carieră dirijorală. Realizează recitaluri şi concerte în Bucureşti şi în ţară, în acelaşi timp colaborând şi cu artişti consacraţi ai scenei muzicale româneşti. Anul 2013 reprezintă momentul în care destinul său se leagă de cel al Corului Regal, devenind membru al partidei de tenor a ansamblului, pentru ca mai apoi în anul 2015 să preia bagheta dirijorală a acestuia, până în anul 2018 atunci când decide să pornească un nou proiect şi anume proiectul „Ascendis Choir”.
 
     În cariera sa dirijorală a susţinut numeroase concerte în ţară pe cele mai importante scene, a participat în calitate de dirijor al Corului Regal în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, unde a fost cel mai tânăr dirijor din ediţia 2017, dar şi în străinătate, ultima realizare fiind un turneu în China alături de Corul Ascendis, unde a susţinut 5 concerte în oraşele Beijing şi Shanghai.